r
Nosalty Logó

Bajai halászlé Mikibácsitól

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Mikibácsi
Bajai halászlé Mikibácsitól
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Előkészítés

Főzés

Tésztakészítés

Tálalás

Összesen 591 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Előkészítés

Főzés

Tésztakészítés

Tálalás

Összesen 2957 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Előkészítés

Főzés

Tésztakészítés

Tálalás

Összesen 43 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • D vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60.1 g

Zsír

  • Összesen
    17.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    198 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3639.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    64 mg
  • Kálcium
    182 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    132 mg
  • Foszfor
    1361 mg
  • Nátrium
    1889 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    1037.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    2964 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    159 micro
  • Kolin:
    209 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    639 micro
  • β-crypt
    149 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    484 micro
Összesen 591 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • D vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    300.6 g

Zsír

  • Összesen
    89.1 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    990 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    18199.2 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    319 mg
  • Kálcium
    912 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    658 mg
  • Foszfor
    6803 mg
  • Nátrium
    9445 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    202.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    5185.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    435 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    23 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    78 mg
  • D vitamin:
    14820 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    41 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    797 micro
  • Kolin:
    1047 mg
  • Retinol - A vitamin:
    135 micro
  • α-karotin
    77 micro
  • β-karotin
    3196 micro
  • β-crypt
    744 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2418 micro
Összesen 2957 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • D vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    264.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    99 mg
  • Nátrium
    137 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    216 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 43 Kcal

Hozzávalók

Előkészítés

Főzés

Tésztakészítés

Tálalás

Elkészítés

Előkészítés

  1. A halat lepikkelyezzük, gerinc mellett beirdaljuk, felbontjuk, kibelezzük. Az ikrát/tejet és az úszóhólyagot félretesszük. Törzsét kétujjnyi szeletekre vágjuk. A halfejet félbevágjuk, a szilványát és a keserű csontot kivágjuk (balta, körfűrész, stb.). Erre a műveletre felkérhetjük a halboltost is.
  2. Főzés előtt 1 nappal a halszeleteket bedörzsöljük 1 evőkanál sóval, hűtőben állni hagyjuk. A hagymát durva, félcentis kockákra vágjuk. A bográcsba tesszük a hagymát alulra, utána a halfejet a vágott felével lefelé, a halszeleteket a végén, sózzuk egy evőkanálnyi sóval.

Főzés

  1. Felöntjük a vízzel, alágyújtunk. Ha felforrt, beleöntjük a vörösbort, beletesszük az őrölt pirospaprikát. Itt vigyázni kell, mert a lé hajlamos arra, hogy kifusson. Az ikrát/tejet, úszóhólyagot az utolsó 10 percben rakjuk a léhez, a cseresznyepaprikával együtt.
  2. A főzési idő a forrástól számított 25-30 perc. Kóstolni a vége felé kell, a lé egy része elgőzölög, ezért az elején sótlannak lehet érezni. Ha kell, a végén ízlés szerint utánsózunk. Főzés közben a megmaradó vörösbor fogyasztása ajánlatos.

Tésztakészítés

  1. A tésztát sós vízben kifőzzük, személyenként egy maroknyit. Addig öblítjük hideg vízzel, amíg az öblítővíz hideg nem lesz, így nem áll össze a tészta. A tésztát félretesszük. Mivel én gluténmentesen étkezem, ezért 10 deka gluténmentes tésztalisztből 1 nagy tojással nekem külön gyúrnak tésztát.

Tálalás

  1. Lyukas szedőkanállal óvatosan kiszedjük a halszeleteket, ikrát és a fejet, tálra tesszük. A cseresznyepaprikát is. Szűrőkanállal leszűrjük a levet a hagymától. A levet forrón tálaljuk, külön tálból mindenki annyi tésztát tesz hozzá, amennyit szeret. A halat inkább külön fogyasztjuk. Jó étvágyat!
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 49
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 22
  • Össznézettség: 74863
  • Feltöltés dátuma: 2016. december 22.

Ajánló

Halat főzünk, ha jó kedvünk van, és ha szomorúak vagyunk. Ünnepi étel, amire összegyűlik a család.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Bajai halászlé Mikibácsitól
Mikibácsi 42 recept

Bajai vagyok már 30 éve, szeretem enni és főzni a halászlevet. Most közzéteszem a saját főzési leírásomat. A bajai halászcéhet régen kötelezték, hogy napi egyszer meleg ételt kell adni a halászlegényeknek. Hal volt, lisztet adtak a vízimolnárok, paprikát, hagymát megvették. Fontos volt, hogy gyorsan, egy edényben laktató ételt főzzenek, így alakult ki ez a tésztás hallé. Jó volt, ezért elterjedt. Én többször fogyasztottam kiváló balatoni, paksi, szegedi halászlevet, de nekem ez az igazi. Fontos tanácsok: Igazi sűrű levet pontyból készíthetünk, a vegyes halnak mindig vékonyabb a leve. A bográcsban nagy lángon kell főzni, zubogjon forrás közben! Mint vegyész tudom, hogy a hab fázisban a legintenzívebbek a reakciók, így az őrölt pirospaprika szemcsék szétfőnek, a lé „kiszőkül”, ekkor lesz selymes és telt ízű. Mi ezért olyan bográcsot használunk, ami befelé szűkül. A bográcsot forgatni kell, nem a levet keverni, hogy a hal ne törjön. Könnyebb gázzal főzni, jobban szabályozható. De a fatüzeléssel megvan az a füstös íz, ami remekül kiegészíti a hallé ízét. Fatüzeléshez jó az akácfa, vérprofik ártéri fűzfák 2 évig szárított fáját használják. A fatüzelés esetén folyamatosan kell vékony fát is a tűzre tenni, hogy a lé erősen forrjon. A vörösbor kisebb része a bográcsba kell, azért, hogy a halszeletek ne főjenek szét, a nagyobb része a halfőzőké. Amikor a főzés végén a nyitott tenyerünket a bogrács fölé tartjuk, és ökölbe szorítjuk, érezzük, hogy ragadós a tenyerünk. Na, ekkor jó a lé. A halfőzés férfimunka. A főzést és a rituális kóstolást a család legöregebb férfitagja vezényli. Amíg a család férfitagjai elmélyült arckifejezéssel körbeállják a bográcsot, addig a konyhában az asszonyok kifőzik a tésztát. A tésztát gyufatésztának hívják, mert a vékonyabb metélt tésztához hasonló alakú. A tészta rövid, hogy kanalazni lehessen, és ne hulljon vissza a lébe. A megmaradt lé másnapra kitűnő halkocsonya lesz.

Hozzávalók

Előkészítés

Főzés

Tésztakészítés

Tálalás

Címlapról ajánljuk

További cikkek