Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kolbászos krumpligombóc

Kolbászos krumpligombóc
Kolbászos krumpligombóc
60 perc / előkészület: 40 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Benke Laci bácsit évtizedek óta ismerem, és ki ne! Amikor az egyik karácsonyon a lányomtól megkaptam képes receptkönyvét, annyira megörültem, hogy sorra vettem a könyvbeli recepteket, és elkészítettem a család örömére. Főleg a levesek és sütemények érdekeltek, de bármi, amihez hozzányúl, annak értelmet ad a gasztronómiában. A tradicionális magyar konyha nagymesterének tartom. Azonban ő is, mint én, szereti kombinálni az ételek hozzávalóit más konyhák ízvilágából. Humoráról nem is beszélve, mert egy nagyon aranyos vidám, nagy tudású elme. Nem lehet nem szeretni. Most az ő ételét készítettem el ebédre a minap, nagyon ízlett.  Nagyon minimális eltérés azonban van, mert hát mindig változtatok mindenen egy picikét. Ez nem rontott az élvezeti értékén, sőt, talán javított is.

hozzávalók / 4 adag

A gombóchoz:

Paprikamártás:

Szólj hozzá!

elkészítés

A gombóchoz:

  1. A burgonyát megfőzzük, és krumplinyomón áttörjük. Sózzuk, hozzáadjuk a tojásokat és lisztet.
  2. Lisztezett deszkán hosszúkás rúddá formázzuk, és 2 cm-es darabokat vágunk belőle egy spatulával.
  3. A kolbászhúst bekeverjük a sonkával és a sajttal, fűszerezzük, majd ellapítjuk a krumplis tésztát, és egy teáskanálnyi tölteléket teszünk a közepébe, és összenyomjuk.
  4. Formás gombócokat készítünk, majd forrásban lévő sós vízben addig főzzük, míg a gombócok a víz felszínére nem jönnek. Akkor még 1-2 percig hagyjuk, majd szűrjük le, és olvasztott vajra szedjük ki, ha lecsöpögött róla a víz, tegyük meleg helyre.

Paprikamártás:

  1. A paprikaszószhoz a hagymákat az olajon pároljuk, majd a paprikát felaprózva a paradicsommal együtt hozzádobjuk. A fűszerekkel ízesítjük.
  2. Ha megpuhult minden, akkor botturmix segítségével sima mártássá keverjük. A tejszínt ezután adjuk hozzá, és a vízben elkevert keményítővel besűrítjük visszatéve a tűzhelyre.
  3. 1-2 perc alatt elkészül, és már tálalhatjuk is a gombócokkal, megszórjuk frissen vágott petrezselyemzölddel. Jó étvágyat hozzá!
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 17 217
elküldve: 3
receptkönyvben: 261
elkészítve: 10/10
Facebookon megjelent: 2

szakács

Zsuzsamama56

Mióta szakács: 2013.01.20.
312 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

töltött gombóc, sonkás burgonyagombóc

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Hoborc
Hoborc Mon, 2016-10-10 20:22

Nagyon durva! :-) Mentve. Ha egyszer lesz időm biztos elkészítem.

766
burgonya 50 dkg
finomliszt 15 dkg
tojás 2 db
sütnivaló kolbász 25 dkg
sonka 7 dkg
sajt 5 dkg
1 kávéskanál
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 1 teáskanál
vaj 1 ek
vöröshagyma 1 közepes db
napraforgó olaj 3 ek
fokhagyma 2 gerezd
kápia paprika 1 közepes db
paprikakrém 1 teáskanál
paradicsom 1 közepes db
fűszerpaprika 1 kk
1 kávéskanál
bors 0 ízlés szerint
habtejszín 2 dl
víz 1 dl
étkezési keményítő 1 csapott ek
petrezselyem 1 csokor