Indiai zöldséges batyu (Samosa)
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Lakos Benedek

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
38g finomliszt137 kcal
-
77 kcal
-
13g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
A töltelékhez
-
63g burgonya36 kcal
-
19g zöldborsó15 kcal
-
27 kcal
-
2g gyömbér1 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g garam masala0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
2g koriander0 kcal
-
2g limelé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
125g napraforgó olaj0 kcal
A chutneyhoz
Összesen
299
kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
70g napraforgó olaj619 kcal
-
100g víz0 kcal
-
6g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
A töltelékhez
-
500g burgonya289 kcal
-
150g zöldborsó122 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
12g gyömbér10 kcal
-
0g chili0 kcal
-
2g garam masala0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
15g koriander3 kcal
-
14g limelé4 kcal
-
0g só0 kcal
-
1000g napraforgó olaj0 kcal
A chutneyhoz
Összesen
2396
kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
12.7g finomliszt46 kcal
-
26 kcal
-
4.2g víz0 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
A töltelékhez
-
21.2g burgonya12 kcal
-
6.4g zöldborsó5 kcal
-
9 kcal
-
0.5g gyömbér0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0.1g garam masala0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0.6g koriander0 kcal
-
0.6g limelé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
42.5g napraforgó olaj0 kcal
A chutneyhoz
Összesen
99
kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 12.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 468.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 300 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 87.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 349 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 603 micro
Összesen
299
kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 49.6 g
Zsír
-
Összesen 98.4 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 36 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3748.4 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 108 mg
-
Kálcium 220 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 238 mg
-
Foszfor 762 mg
-
Nátrium 2399 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 330.4 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 697.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 237 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 41 mg
-
C vitamin: 172 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 305 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 301 micro
-
Kolin: 137 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 48 micro
-
β-karotin 2789 micro
-
β-crypt 91 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4821 micro
Összesen
2396
kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 2.1 g
Zsír
-
Összesen 4.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 159.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 32 mg
-
Nátrium 102 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 29.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 118 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 205 micro
Összesen
99
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
300 g finomliszt
-
70 ml napraforgó olaj
-
100 ml víz
-
1 teáskanál só
-
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
A töltelékhez
-
500 g burgonya
-
150 g zöldborsó
-
3 ek napraforgó olaj
-
1 hüvelykujjnyi gyömbér
-
0.5 db chili
-
1 teáskanál garam masala
-
1 teáskanál köménymag
-
0.5 csokor koriander
-
0.5 lime-ból nyert limelé
-
só ízlés szerint
-
1000 ml napraforgó olaj
A chutneyhoz
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet elkeverjük a fűszerekkel és a sóval, majd hozzáadjuk az olajat és az ujjainkkal elmorzsoljuk, míg enyhén darabos állaga nem lesz a lisztnek. Ekkor hozzáöntjük a vizet és gyors mozdulatokkal egységes tésztát gyúrunk. Ne dolgozzuk túl! Frissentartó fóliába csomagolva felhasználásig pihentetjük.
A töltelékhez
- A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és összetörjük.
- Egy serpenyőbe olajat öntünk, majd megpirítjuk rajta a köménymagot. Erre jöhet a reszelt gyömbér és a felaprított chili: ezeket 1-2 perc alatt megpároljuk. Hozzáadjuk a borsót és fedő alatt 5 perc alatt puhára pároljuk.
- A borsóra öntjük a főtt krumplit, majd megszórjuk sóval, garam masalával és elkeverjük az egészet. Pár percig pároljuk, hogy az ízek egységesen átjárják a tölteléket, majd egy tálba tesszük. Elkeverjük a friss, aprított korianderrel és a limelével. Megkóstoljuk és ha kell, tovább fűszerezzük.
- A tésztát 12 egyenlő részre osztjuk és kigombócozzuk. Vékonyra nyújtjuk majd félbevágjuk a tésztaköröket. A megformázáshoz fogunk egy tésztalapot, bekenjük a peremét vízzel, majd hajtunk belőle egy kúpot. A találkozó tésztaszéleket alaposan összecsípjük. A kúpokat megtöltjük a zöldséges töltelékkel és lezárjuk a szájukat.
- Felhevítjük az olajat, majd adagonként aranybarnára sütjük a samosákat. Friss chutneyval tálaljuk.
A chutneyhoz
- A hozzávalókat egy turmixgépbe tesszük, majd teljesen simára dolgozzuk.
- Receptkönyvben: 11
- Tegnapi nézettség: 26
- 7 napos nézettség: 749
- Össznézettség: 1267
- Feltöltés dátuma: 2025. január 30.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
vegán receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:

Lakos Benedek
414 recept
Az indiai szubkontinensen igen népszerűek a ropogós kis samosák, amelyek zöldséggel, de ezerféle más töltelékkel is megtelhetnek. Tésztájuk aranybarna és fűszeres, míg belsejük puha és aromás. Chutneyt vagy más szószt mindenképpen készítsünk melléjük!