Lencse koreai módra
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Kiseszti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
63g lencse220 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
3g gyömbér2 kcal
-
10g szójaszósz6 kcal
-
5g nádcukor19 kcal
-
0 kcal
-
35 kcal
-
100g víz0 kcal
-
14 kcal
-
2g szezámmag10 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
Összesen
318
kcal
- 8% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
250g lencse880 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
12g gyömbér10 kcal
-
40g szójaszósz24 kcal
-
20g nádcukor76 kcal
-
0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
400g víz0 kcal
-
57 kcal
-
7g szezámmag40 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
Összesen
1277
kcal
- 8% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
28.5g lencse100 kcal
-
10.2g vöröshagyma4 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
1.4g gyömbér1 kcal
-
4.6g szójaszósz3 kcal
-
2.3g nádcukor9 kcal
-
0 kcal
-
1.8g napraforgó olaj16 kcal
-
45.5g víz0 kcal
-
1.7g étkezési keményítő7 kcal
-
0.8g szezámmag5 kcal
-
2.6g petrezselyem1 kcal
Összesen
147
kcal
- 8% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.3 g
Zsír
-
Összesen 5.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 906.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 213 mg
-
Nátrium 573 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.1 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 138.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 96 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 316 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 299 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 314 micro
Összesen
318
kcal
- 8% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 69.2 g
Zsír
-
Összesen 22.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3627.5 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 254 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 190 mg
-
Foszfor 850 mg
-
Nátrium 2291 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 208.5 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 553.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 100 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 50 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 383 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1263 micro
-
Kolin: 271 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1196 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1255 micro
Összesen
1277
kcal
- 8% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 2.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 412.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 261 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 63 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 44 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 144 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 136 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 143 micro
Összesen
147
kcal
Hozzávalók
-
4 ek szójaszósz
-
2 csapott ek nádcukor
-
2 ek napraforgó olaj
-
4 dl víz
-
1 ek szezámmag
Elkészítés
- A lencsét előző este hideg vízben beáztatjuk.
- Másnap tiszta hideg vízben csipetnyi sóval feltesszük főni, forrástól számítva 10-15 percig alacsony fokozaton főzzük, majd ezt az első főzővizet leöntjük róla, leszűrjük. A lencsét lefedve félrerakjuk.
- Egy keverőedényben összekeverjük a szósz hozzávalóit: a 4 dl víz, a szójaszósz, a nádcukor, a zúzott fokhagymagerezdek, a tisztított és lereszelt gyömbér és a pirospaprika kerül bele. Ez utóbbi lehet csemege vagy csípős paprika is, mindenkinél ízlés dolga, hogy szereti-e erősen, én csemege paprikát használtam.
- Egy nagyobb edényben az olajat felhevítjük, belerakjuk az apróra vágott vöröshagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az előfőzött lencsét, és felöntjük a szósszal. Fedő alatt alacsonyabb hőfokon főzzük, amíg a lencse megpuhul, addigra a szósz nagy részét magába szívja. Ha túl híg lenne, pici hideg vízben elkevert kevés étkezési keményítővel sűríthető, ez függ a lencsétől.
- Utolsó lépésként kerül bele a szezámmag és a maroknyi apróra vágott petrezselyemzöld. Ezt csak elkeverjük benne, és elzárjuk a hőt, a fedő alatt még pihen pár percet.
- Receptkönyvben: 105
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 3505
- Feltöltés dátuma: 2018. január 12.
Ajánló
Húsmentes raguként párolt rizzsel tálalva.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Kiseszti
22 recept
Végre valami más íz a babérlevélen és mustáron túl, ami ugyanolyan jót tesz a lencsének! Eszméletlen finom ragu, amit melegen párolt rizzsel, a maradékot hidegen pirítóssal percek alatt eltüntettünk. Nálunk idén ez volt a kötelező újévi lencsés fogás, de biztos vagyok benne, hogy évközben is elkészítjük majd. Találtam egy népszerű képgyűjtő oldalon egy "Korean sweet lentils" receptet, ami autentikus keleti zöldségekkel és eredetileg vörös lencsére íródott. Átalakítottam olyan módon, hogy megtartja az ázsiai beütését, de olyan alapanyagokból készíthető el, ami a konyhámban és a magyar boltokban általánosan elérhető.