Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Illatos kenyérpuding

Illatos kenyérpuding
Illatos kenyérpuding
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mért hívjuk angolnak, amikor szinte a világ minden táján találunk hasonló édességet? Ki tudja, talán azért, mert ott a leggyakoribb. Egy biztos, ezt a receptet a kényszer szülte, nehéz időszakok pedig mindenhol voltak és lesznek, így a másod-, harmadnapos pékáru nem landolhat a kukába.

Nem kell hozzá hét szűkös esztendő, szerintem a legtöbb háziasszony nem szeret kidobni semmit. Én is így vagyok ezzel. Ahogy recepteket böngésztem a minap, megláttam egy csodálatos, magát kínáló hatalmas tál kenyérpudingot, egyből eldöntöttem, feltöltök én is egy verziót az oldalra. Írok mellé egy pár sort, hogy mindenki eldönthesse, ő hogyan valósítaná meg a sajátját.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Inkább laposabb tálba fektessük a tésztát, ha túl magas, akkor nehezen sül át a közepe. Nekem most nem volt otthon csokim, de érdemes még egy keveset rátördelni a tetejére és belenyomkodni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szikkadt péksütiket tördeljük kis darabkákra egy nagy tálban.
  2. Egy másikban készítsük el a tojásos-tejes keveréket. Verjük habosra a tojásokat cukorral, aztán folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a mézet, tejet, tejszínt és az olvasztott vajat.
  3. Reszeljük bele a citrushéjakat, csepegtessük bele a whiskey-t vagy rumot.
  4. Szórjuk hozzá az aszalt gyümölcsöket: áfonyát, mazsolát, vagy ami van otthon, és a durvára tört mandulát (ennek hiányában diót, kesut vagy törökmogyorót). Fűszerezzük ízlés szerint.
  5. Alapos keverés után öntsük a tojásos-tejes lötyit a péksüti darabkákra, töfködjük bele a kilógó csücsköket, és hagyjuk állni minimum egy óráig, de lehet egy éjszakára is.
  6. Vajazzunk ki bőven egy sütőformát (kb. 25x30 cm-eset), és szórjuk ki cukorral. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  7. Öntsük a tésztát - tehát a péksütidarabkákat, amelyek már jól megszívták magukat a lötyivel - a kivajazott formába, kanalazzunk a tetejére helyenként egy kis narancslekvárt, szurkáljunk bele csokidarabkákat, és tegyük a sütőbe úgy 40 percre sülni, míg a teteje aranybarna lesz és a közepe már nem folyós.
  8. Tálalás előtt minimum 10 percig hagyjuk hűlni, a felvágott szeleteket megszórhatjuk még porcukorral is. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 170°C
  • tepsi mérete: 25x30x4 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 698
elküldve: 6
receptkönyvben: 104
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: 1

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
280 recept

receptjellemzők

konyha: angol
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: felfújtak
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

mindentbele kenyérpuding, kenyérfelfújt, kalácsfelfújt

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Eszterlánc
Eszterlánc Wed, 2017-11-22 19:33

A cikkben írtad a kardamomot, és köszönet érte, mert magamtól nem jutott volna eszembe. Nagyon finom ízt ad neki. Elég kiadós édesség, remek reggeli. Köszönöm a receptet.

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Thu, 2017-11-23 13:09

Fú, ez után egy ideig nem lesz éhes az ember! Kiadós finomság a javából, örülök, ha ízlett! Üdv, Gréti

Puliszkas
Puliszkas Fri, 2016-01-29 15:55

Húúúú!Ez nagyon jó lett.Pedig gyengécske desszertnek véltem,de gondoltam kipróbálom.Nálunk naponta kapnak a gyerekek az iskolákban egy kiflit és egy pici doboz tejet.A tejet máskor is van mire felhasználni,vagy csak megisszuk,de a kifli egy rágós fehérlisztből készült valamicsoda és már meguntam a pirítóssá,morzsává,néhanapján bruschetti-félévé varázsolást és mivel kidobni nem szeretek ételt más megoldásokra voltam kíváncsi.Nagyon jó lett.Persze az alapanyag-mennyiségeket ízlés és kiflimennyiség után igazítottam.Mindenkinek ízlett.Ezen a hétvégén is ez lesz a süti,csak most más keverékkel.

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Fri, 2016-01-29 16:01

Szia! Örülök, hogy adtál neki egy esélyt és kipróbáltad, annak még inkább, hogy jól is sült el a dolog! Egészségetekre, üdv, G

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Mon, 2016-01-25 09:50

Kedves Gréti!
Nagyon köszönöm az ötletet. (-már megint, -nyakamon a kifli, zsömle, csokis "kroa", kalács, stb-stb. maradék)...
-és, persze, hogy persze, bevallom, -van még, -a karácsonyi készülődésre lelkesen bevásárolt, -ámde..., -szóval, van mindenféle bisz-b@sz is: ilyen-olyan csokik, cukrozott "héjak", magok, tartós tejszínek, stb-stb. (lehet, hogy másoknak is?)

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Mon, 2016-01-25 10:36

Szia Zsuzsa!
Na, látod, ilyen esetben nagyszerű ez a recept! Remélem, jól sikerült a kenyérpuding. Üdv, Gréti

515
kalács 20 dkg
zsemle 1 db
kalács 20 dkg
tojás 4 db
cukor 4 ek
méz 3 ek
vaj 10 dkg
tej 5 dl
habtejszín 200 ml
whiskey 3 ek
fahéj 1 kávéskanál
szegfűszeg 1 teáskanál
szerecsendió 1 csipet
narancshéj 1 narancsból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
lime héja 1 lime-ból nyert
aszalt gyümölcsök 5 dkg
görög mazsola 5 dkg
mandula 10 dkg
csokoládé 5 dkg
narancslekvár 2 ek