Kalács

Leírás

Kalács – receptek, leírás, tippek

A kalács tejjel, cukorral és tojással gazdagított kelt tészta, hagyományosan ünnepekre készítették. A húsvéti asztal elengedhetetlen szereplője a foszlós, fonott kalács. Frissen, magában a legjobb, de további finomságok alapja is lehet: megmaradt, szikkadt kalácsot sokféleképpen felhasználhatjuk (máglyarakás, guba, kalácsfelfújt).

A kalács lehet édes és sós tésztájú is, fonott vagy éppen cipó alakú, de igazából a legtöbb nemzetnek megvan a maga kalácsa. Nálunk a legismertebb kalácsféle a fonott kalács, aminek enyhén édeskés íze és foszlós állaga van.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Kalács

Mi az a kalács?

A kalács egy édes, kelt tészta alapú pékáru, amelyet hagyományosan tejjel, vajjal, cukorral és tojással készítenek. Sokféle ízesítéssel készülhet, így saját szájízünkre alakíthatjuk és akár sósan is ehetjük minden jóval megpakolva, akár egy szendvicset.

Hogyan vásároljuk?

Kalácsot elsősorban pékségben és piacon érdemes venni, de szuper- és hipermarketekben is találni frisset. Utóbbiakban általában csomagolt változat is kapható, de ezek sok esetben tartósítószerrel teli termékek. Ha ilyet veszünk, ellenőrizzük a lejárati dátumot.

Mire jó a kalács?

A kalácsot magában, lekvárral, vajjal, mézzel megkenve, bundáskalácsként, mákos és diós gubaként, kalácspudingként, töltött kalácsként és szendvicsként is elkészíthetjük.

Ha teljes kiőrlésű lisztből készül a kalács, több rostot és vitamint tartalmaz. A szénhidráttartalma gyors energiát adhat, például reggelire vagy sportolás előtt. Ha pedig kevés cukorral készül, kevésbé emeli meg hirtelen a vércukorszintet.

Mi készülhet a kalácsból?

Készülhet amerikai bundás kenyér (French toast), pisztáciás-krémsajtos french toast, máglyarakás tényleg szaftosan, villámgyors lekváros french toast kalácsból, édes, francia bundás kenyér, tepsis édes bundás kenyér, sült cseresznyével, húsvéti croque madame, joghurtkrémmel töltött sült kalács, egyszemélyes máglyarakás és tejszínes kalácsfelfújt sárgabaracklekvárral.

Még több kalácsos receptért görgess lejjebb!

367
Kalória
9.4g
Fehérje
56.4g
Szénhidrát
11.6g
Zsír
21.5g
Víz
30g
Koleszterin
2.3g
Élelmi rost
12.5g
Cukor

100 g Kalács

fehérjetartalom

9.42 g

zsírtartalom

30007.212 g

szénhidráttartalom

56.38 g

víztartalom

21.54 g

gramm kalács?

Top ásványi anyagok

Nátrium

228 mg

Foszfor

94 mg

Kalcium

86 mg

Magnézium

24 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.057 g

Kolin

29.1 mg

Niacin - B3 vitamin

3.463 mg

C vitamin

1.2 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

9.42 g

Zsír

telített zsírsav

2.183 g

egyszeresen telített zsírsav

3.499 g

többszörösen telített zsírsav

1.53 g

koleszterin

30 g

ásványi anyagok

Kalcium

86 mg

Vas

2.87 mg

Magnézium

24 mg

Foszfor

94 mg

Nátrium

228 mg

Cink

0.84 mg

Réz

0.121 mg

Mangán

0.46 mg

Szelén

26.2 µg

szénhidrát

rost

2.3 g

cukor

12.5 g

víz

21.54 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.377 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.23 mg

Niacin - B3 vitamin

3.463 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.59 mg

Folát

108 µg

Folsav

68 µg

Kolin

29.1 mg

Retinol

5 µg

Alfa-karotin

1 µg

Béta-karotin

3 µg

Béta-kriptoxantin

1 µg

Lutein+zeaxantin

36 µg

E vitamin

0.29 mg

K vitamin

1.6 µg

B12 vitamin

0.11 µg

A vitamin

5 µg

C vitamin

1.2 mg

B6 vitamin

0.057 g

102 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Nem sima víz, nem bolti gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít, hogy hidratáltak maradjunk!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.