Whiskey

A whiskey a világ egyik legismertebb és legnemesebb szeszes itala, amely gazdag aromáival, karakteres ízvilágával és hosszú érlelési folyamatával hódít. Nemcsak önmagában, tisztán fogyasztva élvezetes, hanem koktélok alapjaként, desszertek ízesítésére és különleges pácok készítéséhez is kiváló. Egész évben elérhető, és minden alkalmat ünnepibbé varázsol.

Leírás

Whiskey – receptek, leírás, tippek

A whiskeyt először a 15. században, Skóciában említették, ahol korai nevén, "Uisge beatha"-nak, azaz az élet vizének hívták. A 19. század elején jelentős adócsökkentés mellett engedélyhez kötötték a whisky előállítását, ekkor alakultak az első lepárlóüzemek.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a whiskey?

Whiskey

A whiskey gabonából (árpa, kukorica, rozs vagy búza) készülő, lepárlással előállított, majd tölgyfahordóban érlelt szeszes ital. Számos típusa létezik – ír, skót (whisky), amerikai bourbon és rozswhiskey –, melyek íze a felhasznált alapanyagokban, lepárlási módban és érlelés hosszában különbözik.

Hogyan tároljam?

Bontatlan üvegben szobahőmérsékleten, napfénytől védve korlátlan ideig eláll. Felbontás után is sokáig megőrzi minőségét, de a legjobb, ha néhány éven belül elfogyasztjuk, jól lezárt üvegben.

Hol lehet kapni?

Szupermarketek, italboltok és online szaküzletek széles kínálatában megtalálható, a mindennapi márkáktól egészen a ritka, prémium márkákig.

Mikor vegyem?

Egész évben kapható, de különösen ünnepi alkalmakon, baráti összejöveteleken vagy téli estéken kedvelt.

Mire használhatom?

Fogyasszuk mértékkel, tisztán, jéggel, koktélokban (pl. Old Fashioned, Whiskey Sour), desszertekben, illetve mártásokhoz és húsos ételek pácolásához is tökéletes választás.

Ha nem italként fogyasztanánk, készítsünk belőle illatos kenyérpudingot, egyszerű whiskys csokoládéfudge-ot, brownie muffint, franchesinhat, juharszirupos-whiskeys sertéskarajt vagy egy ellenállhatatlanul finom skót málnás-zabos pohárkrémet.

Még több whiskeyvel készült receptért görgess lejjebb!

250
Kalória
-
Fehérje
0.1g
Szénhidrát
-
Zsír
63.9g
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
100mg
Cukor

100 g Whiskey

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

0.1 g

víztartalom

63.9 g

gramm whiskey?

Top ásványi anyagok

Foszfor

3 mg

Vas

0.02 mg

Cink

0.02 mg

Réz

0.014 mg

Top vitaminok

Niacin - B3 vitamin

0.05 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.008 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.001 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

Vas

0.02 mg

Foszfor

3 mg

Cink

0.02 mg

Réz

0.014 mg

Mangán

0.008 mg

szénhidrát

cukor

0.1 g

víz

63.9 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.008 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.001 mg

Niacin - B3 vitamin

0.05 mg

75 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...