Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (5)

leírás

Skóciában 1494-ben említik először a kelta nyelven "uisge beatha", azaz az élet vize névre hallgató italt, majd 1823-ban jelentős adócsökkentés mellett engedélyhez kötötték a whisky előállítását. Ekkor alakultak az első, ma már világhírű lepárlóüzemek, mint például a George Ballantine (1807-1891) által Edinburgh-ban alapított vállalkozás. A fiai kezében továbbvirágzó alkoholkereskedés 1903-ban elnyerte a Royal Warrant kitüntető címet.
Azonban a whiskey-nek számos változata van, a skót mellett az ír vagy a későbbi amerikai is keresett ital manapság. Az érlelt gabonapálinka elnevezése Nagy-Britanniában és Kanadában whisky, míg az Egyesült Államokban és Írországban whiskey. Származási területe sokat elmond az ital karakteréről is.

A legkarakteresebb ízt számomra a A Ballantine's Finest adja, mint főzeshez, krémekhez, sütikbe!
A világ egyik legnépszerűbb skót whiskyje, melyet titkos recept alapján, több mint 40 különböző maláta és gabona whiskyből kevernek. Fiatalos, minden alkalomhoz illő ital, kedvelői koruktól függetlenül aktív társasági életet élő férfiak és nők világszerte.

Szín: Világos aranysárga.
Illat: Könnyed, elegáns, édeskés, kissé fűszeres illat.
Íz: Összetett, kiegyensúlyozott íz, kissé gyümölcsös, vaníliás hatással.
Testesség: Teljes, mély, mégis lágy.
Összhatás: Hosszantartó kellemesen édes ízhatás.
 

mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűvös helyen.

whiskey alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások (5)

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    adlersson
    adlersson Tue, 2012-01-31 12:56

    Egyébként szerintem összhatás szempontjából nehéz egyöntetű leírást találni a whisky-re, mert pl. ami itt áll az a JW Blue és Gold Labelre teljesen igaz, míg a Blackre már kevésbé, a JB Red Stagre, Jurára meg a Benriach-ra egyáltalán nem.

    Ildicode
    Ildicode / Ildicode Sun, 2011-02-20 22:15

    Orulok, ha egyertelmu vegre... plane, h a kijelolt resz is a " korabbi" verziobol lett kimasolva!

    Koszider
    koszider / Koszider Wed, 2011-02-16 16:51

    Nem akarok kukacoskodni, de a whisky és a whiskey nem teljesen ugyanaz. Whiskynek a skót készítményeket hívják (főként árpából készítve, de más gabona is lehet benne), míg whiskey-nek az ír és USA-beli párlatokat nevezik. Az ír is árpamalátából készül, az amerikai rokon viszont kukoricából és más gabonákból (ez a bourbon whiskey). A whisky (vagyis a skót ital) készítését - hasonlóan a magyar pálinkához - rendkívül szigorú törvények szabályozzák és védik. Jól is van ez így, nem árt, ha az ember már ránézésre tudja, hogy mire számítson. Különösen akkor, ha a single malt whisky (mással össze nem kevert malátapárlat) ára az egeket veri (ámbár kutyajó is).
    Bocsánat, kedves Ildicode, ezeket nyilván Te is tudod! A whiskynek akkora irodalma van, mint a francia impresszionizmusnak, tudom, hogy képtelenség lenne fél oldalban összefoglalni.

    Ildicode
    Ildicode / Ildicode Fri, 2011-02-18 13:16

    Ez a nem akarok kukacoskodni...,DE - a legjobb szokott lenni... erre azt szoktam mondani, akkor ne tedd ha mar te sem akarsz! En ide csak a " Ballantine's Finest" - rol irtam ... semmi szandekom nem volt belemenni mas elemzesbe ..., de a szovegen is javitottak es a kepet is lecsereltek amit en tettem fel, igy a megengedetten kozolt tartalom mivoltarol nem hiszem, hogy nekem kellene irnod! Ha pedig elolvastad a leirast ott rendesen is fel van tuntetve : " Skóciában 1494-ben említik először a kelta nyelven "uisge beatha", azaz az élet vize névre hallgató italt, majd 1823-ban jelentős adócsökkentés mellett engedélyhez kötötték a whisky előállítását. " Koszi

    Koszider
    koszider / Koszider Fri, 2011-02-18 21:37

    OK, így már egyértelmű - a korábbi verzióból nem ez a szándékod derült ki.
    Koszider