r
Nosalty Logó

Gundel palacsinta Katharosz konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Katharosz
Gundel palacsinta Katharosz konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A töltelékhez

A csokoládémártáshoz

A palacsintához

Összesen 1906 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A töltelékhez

A csokoládémártáshoz

A palacsintához

Összesen 7624 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A töltelékhez

A csokoládémártáshoz

A palacsintához

Összesen 241 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    43.5 g

Zsír

  • Összesen
    99.5 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    531 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2189.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    72 mg
  • Kálcium
    510 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    220 mg
  • Foszfor
    694 mg
  • Nátrium
    674 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    202.7 g
  • Cukor
    105 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    178.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    434 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    107 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    165 micro
  • Kolin:
    383 mg
  • Retinol - A vitamin:
    427 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    83 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    566 micro
Összesen 1906 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    173.8 g

Zsír

  • Összesen
    397.8 g
  • Telített zsírsav
    140 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    102 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    125 g
  • Koleszterin
    2124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8757.3 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    288 mg
  • Kálcium
    2039 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    881 mg
  • Foszfor
    2776 mg
  • Nátrium
    2697 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    811 g
  • Cukor
    420 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

VÍZ

  • Összesen
    714.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1737 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    426 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    660 micro
  • Kolin:
    1533 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1708 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    334 micro
  • β-crypt
    48 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2262 micro
Összesen 7624 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    278.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    86 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.8 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 241 Kcal

Hozzávalók

A töltelékhez

A csokoládémártáshoz

A palacsintához

Elkészítés

A töltelékhez

  1. Töltelék: elkeverjük a diót, cukrot, vaníliát, fahéjat a vékonyra szelt, cukrozott narancshéjjal.
  2. A tejszínt és a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a diós keveréket, a leszűrt mazsolát, majd kevergetve 1-2 percig főzzük. Ha szükséges, kevés tejet adunk még hozzá, majd hűlni hagyjuk.
  3. Csokoládémártás: 8 dkg cukrot, a kakaóport, a lisztet, 0,5 dl hideg tejet és a tojások sárgáját egy habverővel simára keverjük.
  4. A darabokra tördelt csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd az előbbiekhez keverjük. Közben a maradék 2,5 dl tejet felforraljuk a 3 dkg cukorral és a két csomag vaníliával, ezután egy habverő segítségével, lassan adagolva a forrásban lévő tejhez adjuk, folyamatos keverés mellett.
  5. Egy kis ideig alacsony hőfokon tovább keverjük, de vigyázzunk, NE FORRALJUK fel, a tűzről levéve egy rövid ideig tovább keverjük. Hozzáadjuk a rumot.
  6. Majd adagokban belekeverjük az időközben kemény habbá vert tejszínt. A tejszínt könnyebb felverni, ha jól le van hűtve, és a tál is, amiben felverjük. A tálat érdemes előtte mélyhűtőbe tenni, így biztos a siker.
  7. Tálalás: a palacsintákat megkenjük a diós töltelékkel, háromszögre hajtjuk, majd egy serpenyőben a felmelegített vajban mindkét oldalán kissé megpirítjuk, ezután tányérra rendezzük. A csokoládémártással leöntve tálaljuk. Az eredeti recept szerint a dió is tartalmaz rumot, de én kihagytam belőle.

A csokoládémártáshoz

  1. A tojásokat a cukorral, sóval és 1/2 dl tejjel elkeverjük, majd fokozatosan belekeverjük lisztet, hogy teljesen sűrű legyen, szinte alig keverhető.
  2. Ekkor lassan adagolva, a tejjel állandóan keverve, felhígítjuk palacsinta sűrűségűre. Kevés szódavizet is adhatunk hozzá, így kicsit könnyebb lesz a tésztája, belemorzsolunk egy kevés élesztőt, hozzáadjuk az olajat, és kb. 40 percig pihentetjük.
  3. Ha a pihentetés alatt túlzottan besűrűsödne, egy kevés tejjel vagy szódavízzel hígítjuk.
  4. Majd kiolajozott palacsintasütőben kisütjük.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 70
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 7983
  • Feltöltés dátuma: 2014. március 21.

Ajánló

12 darab palacsintához. Forrás: egy régi Vidék íze magazin. A palacsinta készítését a receptjeim között találod!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Gundel palacsinta Katharosz konyhájából
Katharosz 489 recept

Úgy gondolom, ez a méltán híres palacsintarecept sokak nagy kedvence a mai napig is.

Hozzávalók

A töltelékhez

A csokoládémártáshoz

A palacsintához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

11 retró menzás étel, amitől még ma is megdobban a...

Sokunk gasztronómiai ízlésének kőkemény alapját azok a retró menzás ételek adják, amelyeket nap mint nap fogyasztottunk az óvodában, iskolában és gimnáziumban. Ennyi év folyamatos traktálása bizony mély nyomot hagy az emberen, nézzük most ennek a pozitív oldalát.