Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszeres nürnbergi mézeskalács

Fűszeres nürnbergi mézeskalács
Fűszeres nürnbergi mézeskalács
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az igazi nürnbergi mézeskalács sajna csak Nürnbergben kapható - a máshol készült darabok nem kaphatják meg a védett nürnbergi nevet. De ez ne tartson vissza senkit attól, hogy karácsonykor nekiálljon ennek az abbahagyhatatlan mézes sütinek! Az ostyalapokat Budapesten az Ázsia Bt-ben lehet beszerezni, de láttam már Aldiban és Lidl-ben is. Ha nem sikerül szerezni, semmi gond, az ostyás recept úgyis csak egy változat, nyugodtan álljatok neki nélküle is, csak nagyon jó sütőpapírt kell használni.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A mézeskalács fűszerkeverékhez

A mázhoz

ajánlat

Bármilyen extrával díszíthetjük a mézeskalácsokat, de üresen is nagyon finomak.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A tojásokat alaposan verjük fel. Adjuk hozzá a cukrot és a mézet, és kézi mixerrel keverjük habosra.
  2. Keverjük össze a darált mandulát és mogyorót (vagy diót, ha azt használunk) a sóval, sütőporral, a házi mézeskalács fűszerkeverékkel, a narancs és citromhéjjal, majd öntsük hozzá a tojásos kevercset, és keverjük össze alaposan.
  3. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire az ostyákat (ha használunk) és egy kanál segítségével halmozzuk rá a tésztát. A tészta elég folyékony, ne pakoljuk túl, mert lepénykéink lesznek. Mivel a tészta kicsit elterül, nem baj, ha az ostya szélén belül tesszük a masszát, de ez tényleg csak rajtunk múlik.
  4. Tegyük őket 150 fokra előmelegített sütőbe 25-30 percre.
  5. ha kész, vegyük ki, és hűtsük ki.

A mézeskalács fűszerkeverékhez

  1. A csokit és a vajat gőz felett olvasszuk fel, majd mártogassuk bele a sütik felét. Rácson hűtsük ki (ha van kedvünk, tehetünk rájuk 1-1 kandírozott narancs vagy citromhéjat)
  2. A porcukrot 2 perc alatt olvasszuk össze a vízzel, és kiskanál segítségével díszítsük ki a sütik másik felét. Tegyünk egy-egy szem mandulát a közepére, majd rácson hűtsük ki.

A mázhoz

  1. Az összes fűszert keverjük össze. Jól záródó üvegben sokáig eláll!
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 082
elküldve: 0
receptkönyvben: 29
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

nürnbergi mézeskalács

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1197
tojás 5 db
barna cukor 25 dkg
méz 65 ml
mandula 20 dkg
törökmogyoró 20 dkg
0.5 kávéskanál
sütőpor 0.5 tk
mézeskalács fűszerkeverék 3 teáskanál
kandírozott citromhéj 5 dkg
kandírozott narancshéj 5 dkg
ostya 3 dkg
mandula 4 g
vanília 2 g
fahéj 2 ek
szerecsendió 0.25 teáskanál
szegfűszeg 1 kávéskanál
szegfűbors 1 kávéskanál
koriander 0.5 teáskanál
gyömbér 0.5 tk
kardamom 0.5 teáskanál
vaj 5 dkg
étcsokoládé 15 dkg
porcukor 2 bögre
víz 0.5 dl