Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Roppanós maradó mézi

Roppanós maradó mézi
Roppanós maradó mézi
32 perc / előkészület: 20 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig is a roppanós mézeskalácsot szerettem. Minden évbe kísérleteztem, és ez idén sem maradt el. Kicsit hiányosak voltak a  hozzávalók, így a 25 dkg vaj helyett került bele zsír is, illetve a kevés liszt miatt őrölt mandula is... és bevált. Már 2x sütöttem meg, nem puhul meg, ezért imádom!
Sikerült 3x-ra is megsütnöm, kókuszzsírt tettem bele sertészsír helyett, és még finomabb lett! Jelentem a 6. napon is ropogós maradt dobozban!!! 
Ez az a recept, amiből rengeteg recept van, de ez lett végülis a számomra az igazi. Ahány ember, annyi ízlés! 

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy lábosba a vajat, zsírt (aki nem szereti, készítheti 25 dkg vajjal is, nekem nem volt elég a vajam), mézet, cukrot és a fűszerkeveréket (nekem lebkuchen fűszerkeverékem volt itthon) felolvasztjuk kevergetés mellett, amíg a cukor nem olvad el. Majd hagyjuk kihűlni.
  2. A liszteket és a szódabikarbónát összekeverjük, hozzáadjuk az 1 db egész tojást és a kihűt mézes masszát.
  3. Pár órára vagy 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.
  4. Majd kinyújtjuk 2-3-4-5 mm vastagra, ki hogy szereti. Lehet még lisztet kívánni fog, akkor csapjatok hozzá, és bő lisztes deszkán nyújtsátok ki. Nekem lett vékonyabb és vastagabb mézim is. Teljesen mindegy, nem dagad meg, és a lényeg, sütés után (napok után) sem puhul meg. Ne feledjétek a tetejét tojással megkenni (én egy egész tojást ütöttem fel).
  5. 180 fokra melegített sütőben megsütjük, legalább 10, inkább 12 percig vagy tovább, amíg el nem érni a kívánt színárnyalatot. Nekem lett egy tepsi "kokszosabb" is, apukám kedvére. Bár én is imádom, ha kicsit jobban át van sütve.
  6. Melegen még puha, de ha kihűlt, akkor roppanós lesz. Legtovább 3 napig maradt meg nálunk, és nem puhult meg. Egy kávé vagy kakaó mellé fenséges! A roppanós nem egyenlő a "fogbeletörős", ropogós mézeskaláccsal! Ez porhanyósan roppanós.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 332
elküldve: 0
receptkönyvben: 18
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

helly77

Mióta szakács: 2012.03.31.
39 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szezon: tél
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

gingerbread, mézeskalács

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

551
finomliszt 35 dkg
mandulaliszt 10 dkg
méz 6 ek
nádcukor 10 dkg
mézeskalács fűszerkeverék 2 teáskanál
vaj 20 dkg
sertészsír 5 dkg
tojás 2 db
szódabikarbóna 1 késhegynyi