Svéd mézeskalács
Ha a ropogós mézeskalácsok rabjai vagytok, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a sötétbarna svéd csodakekszet, mert mennyeien fűszeres és csodásan ropog! Falatozhatjuk magában az ünnepi szezonban, de akár további süteményeknek is remek alapja lehet, hiszen kekszként tudjuk használni.
Ha meg kéne nevezni, mi az, amiben a skandináv mézeskalácsok másabbak, mint amit itthon készítünk, akkor két 3 dolgot emelnénk ki: a mélybarna színt, az intenzív fűszerességet és a ropogós állagot. Északon ugyanis hagyományosan jóval több fűszer kerül a tésztába, nem ritkán őrölt bors is - innen is ered a svéd elnevezés, a pepparkakor (= borstorta).
Ennek oka, hogy a középkorban kezdetben kolostorokban készítették a mézeskalácsot gyógyító céllal, a belesütött sok-sok, némileg csípős fűszernek ugyanis gyulladáscsökkentő és emésztéssegítő tulajdonságokat tulajdonítottak. A fűszerek pedig bár luxuscikknek számítottak, de könnyen hozzáférhetőek voltak a Baltikumban és Skandináviában: a Hanza-szövetség kereskedelmi útjai közvetlen összeköttetést biztosítottak Skandináviának az észak-német városokkal, és azokon keresztül a keleti kereskedelemmel.
Mai szemmel furcsa abba is belegondolni, hogy eredetileg azért készült mézzel számos sütemény, mert az volt az elsőszámú édesítőszer a középkorban, amikor a ma ismert finomított cukor még a kanyarban sem volt. Ahogy azonban a cukorfogyasztás elterjedt és a fűszerárak csökkentek, alkalmi édességből kedvelt ünnepi nassolnivaló lett a mézeskalács.
A modern svéd mézeskalács azonban elképzelhetetlen melasz (vagy annak hiányában sötét nádcukor) nélkül, ez az, ami extrán mély ízt és fantasztikus textúrát varázsol a figuráknak. Ennek oka is igen prózai: sokáig az ilyenféle, kevésbé finomított szirupok olcsóbbak voltak, mint a finomszemcsés kristálycukor, ráadásul Svédország sok és jó minőségű nádcukrot exportált a Karibi-régióból.
A svédek kekszének másik titka pedig abban rejlik, hogy sok zsiradékot használnak, a tésztát pedig hűtőben pihentetik, ami extra vékonyra nyújthatóvá teszi azt. A vékony tészta pedig megsütve szuper ropogós lesz - de ezt mindenki tudja, akinek valamelyik svéd bútorboltban már volt szerencséje az ottani mézeskalácshoz.
A kész mézeskalácsot aztán alapanyagként is használhatjuk más receptekhez: