r
Nosalty Logó

Svéd mézeskalács

Rosanics Petra
Mézeskalács
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

334
Kalória
4.3g
Fehérje
48.5g
Szénhidrát
14.4g
Zsír
12g
Víz
50.8g
Koleszterin
1.8g
Élelmi rost
22.6g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 334 kcal
  • 5% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 3996 kcal
  • 5% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 412 kcal
  • 5% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    14.4 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    174.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    48.5 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    12 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    120 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 334 kcal
  • 5% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    52.1 g

Zsír

  • Összesen
    172.5 g
  • Telített zsírsav
    104 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    610 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2099.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    141 mg
  • Kálcium
    289 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    197 mg
  • Foszfor
    755 mg
  • Nátrium
    696 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    581.5 g
  • Cukor
    271 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    144.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1445 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    147 micro
  • Kolin:
    238 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1419 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    316 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    473 micro
Összesen 3996 kcal
  • 5% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    17.8 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    217.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    60.1 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    14.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    149 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    147 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 412 kcal

Elkészítés

  1. Az olvasztott (vagy puha) vajat összekeverjük a nádcukorral és a mézzel, majd hozzáadjuk a tojást és kihabosítjuk. Ha véletlenül lenne otthon melasz, azt is használhatjuk méz helyett.
  2. Hozzászitáljuk a liszteket, a szódabikarbónát, a kakaóport és mézeskalács fűszerkeveréket, majd egy kevés sót is belecsípünk.
  3. Az egészből egy közepesen lágy masszát gyúrunk kézzel vagy spatula segítségével, majd a folpackba csomagoljuk és pár órára hűtőbe tesszük.
  4. A lehűtött tésztát 2-3 adagban, alaposan belisztezett felületen kinyújtjuk, majd tetszőleges kiszúróformákkal kiszaggatjuk.
  5. A mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd 180-190 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.
  6. A kész mézeskalácsokat hagyjuk kihűlni, majd amit nem eszünk meg azonnal, azt tegyük dobozba, ahol hosszú hetekig eláll.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Ha a ropogós mézeskalácsok rabjai vagytok, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a sötétbarna svéd csodakekszet, mert mennyeien fűszeres és csodásan ropog! Falatozhatjuk magában az ünnepi szezonban, de akár további süteményeknek is remek alapja lehet, hiszen kekszként tudjuk használni.

Ha meg kéne nevezni, mi az, amiben a skandináv mézeskalácsok másabbak, mint amit itthon készítünk, akkor két 3 dolgot emelnénk ki: a mélybarna színt, az intenzív fűszerességet és a ropogós állagot. Északon ugyanis hagyományosan jóval több fűszer kerül a tésztába, nem ritkán őrölt bors is - innen is ered a svéd elnevezés, a pepparkakor (= borstorta).

Ropogós mézeskalácsfigurák fémdobozban
Ropogós mézeskalácsfigurák fémdobozban

Ennek oka, hogy a középkorban kezdetben kolostorokban készítették a mézeskalácsot gyógyító céllal, a belesütött sok-sok, némileg csípős fűszernek ugyanis gyulladáscsökkentő és emésztéssegítő tulajdonságokat tulajdonítottak. A fűszerek pedig bár luxuscikknek számítottak, de könnyen hozzáférhetőek voltak a Baltikumban és Skandináviában: a Hanza-szövetség kereskedelmi útjai közvetlen összeköttetést biztosítottak Skandináviának az észak-német városokkal, és azokon keresztül a keleti kereskedelemmel.

Mai szemmel furcsa abba is belegondolni, hogy eredetileg azért készült mézzel számos sütemény, mert az volt az elsőszámú édesítőszer a középkorban, amikor a ma ismert finomított cukor még a kanyarban sem volt. Ahogy azonban a cukorfogyasztás elterjedt és a fűszerárak csökkentek, alkalmi édességből kedvelt ünnepi nassolnivaló lett a mézeskalács.

Ropogós mézeskalácsfigurák
Ropogós mézeskalácsfigurák

A modern svéd mézeskalács azonban elképzelhetetlen melasz (vagy annak hiányában sötét nádcukor) nélkül, ez az, ami extrán mély ízt és fantasztikus textúrát varázsol a figuráknak. Ennek oka is igen prózai: sokáig az ilyenféle, kevésbé finomított szirupok olcsóbbak voltak, mint a finomszemcsés kristálycukor, ráadásul Svédország sok és jó minőségű nádcukrot exportált a Karibi-régióból.

A svédek kekszének másik titka pedig abban rejlik, hogy sok zsiradékot használnak, a tésztát pedig hűtőben pihentetik, ami extra vékonyra nyújthatóvá teszi azt. A vékony tészta pedig megsütve szuper ropogós lesz - de ezt mindenki tudja, akinek valamelyik svéd bútorboltban már volt szerencséje az ottani mézeskalácshoz.

A kész mézeskalácsot aztán alapanyagként is használhatjuk más receptekhez:

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi mézeskalács

Mézeskalács nélkül az ünnepek sem igazán édesek, a megfelelő recept megtalálása azonban nem könnyű feladat. Hogy ráleljünk az igazira, érdemes kísérletezni - ez a recept is így ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek