Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszeres gombócleves

Fűszeres gombócleves
Fűszeres gombócleves
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az ételízesítők megjelenésekor gyakran főzött édesanyám "Vegeta-levest", ebbe tette ezt a fajta levesbetétet. Én nem vagyok híve az ételízesítőknek, leveskockáknak, zacskós leveseknek, inkább egy gyors zöldségleves. Ez a gombóc viszont hiányzott, ezért megpróbáltam a zöldséglevesbe, és nagyon finom. Ha gyerekeknek is adjuk ezt a levest, lehet kevesebb fajta fűszerrel, esetleg őrölt köménnyel helyettesíteni a bors egy részét.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A gombóchoz

ajánlat

Gyors, laktató meleg étel. Nyáron fagyasztóba spejzolt répából készítettem, fagyos állapotban kell a zsiradékra tenni, akkor ugyanolyan, mintha friss répát használnánk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A répát, gyökeret megpároljuk zsiradékon. Ettől lesz szép sárga, gyöngyöző a levesünk. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, és gondolatnyi csípős paprikakrémet is teszünk bele. Aki szereti a csípőset, többet is tehet bele.
  2. Forralunk rajta egyet, majd kisebb hőfokon főzzük teljes puhulásig a zöldségeket.
  3. Közben a gombócokat elkészítjük. Már a párolás közben beáztatjuk a zsemlét, mire végzünk a párolással, lehet kinyomni a vizet belőle.
  4. A kifacsart zsemlére ráütjük a tojást, meghintjük liszttel, előbb csak 3 evőkanálnyit tegyünk, majd a fűszerek következnek. Fehérbors kb. két csipet, oregánó fél csipet, szerecsendióból recés kés segítségével kaparjunk nagyon keveset, majoránna 1 csapott mokkáskanál, kurkuma, tárkony szintén 1-1 kis csipetnyi, só két normál csipet. Kb. 10 percet hagyjuk állni, utána főzzük a levesbe.
  5. A kész levesbe vizes kézzel apró gombócokat teszünk. 5-10 perc főzés, és máris tálalhatjuk.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 320
elküldve: 17
receptkönyvben: 611
elkészítve: 34/56
Facebookon megjelent: -

szakács

pezo

Mióta szakács: 2009.12.13.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
receptverseny: Somat Karácsonyi finomságok
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

receptkategóriák

egyéb elnevezések

zsemlegombócos leves, zöldségleves gombóccal, zöldséges leves fűszeresen

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Pezo
pezo / Pezo Sat, 2014-01-04 20:37

Kedves Adriennke!
A fűszerezést mindenki a saját ízlésének megfelelően végezheti és az alap egy szimpla zöldségleves. Sajnálom, hogy nem ízlett, kipróbáltad és megtapasztaltad.
További jó sütés-főzést!
Üdv.: pezo / Gyöngyi

Leti
Leti Tue, 2013-10-01 14:13

Finom kis leves. Akkor készítem, mikor répán és bordón kívül nincs itthon más zöldség. Jó fűszeresen a legjobb, köszi az ötletet, anyukámnak is nagyon ízlik :)

Pezo
pezo / Pezo Tue, 2013-10-01 17:46

Kedves Leti!
Örvendek, hogy ízlik Anyukádnak is és Neked is! :)
Üdv.: pezo / Gyöngyi

Kokesz66
Kokesz66 / Kokesz66 Wed, 2013-04-24 09:46

Szia!

Elkészítettem saját fűszerezéssel és nagyon finom!
Nagyon - nagy kedvenc lett!

Köszi a receptet!
Kokesz

Pezo
pezo / Pezo Wed, 2013-04-24 10:01

Szia!
Szivesen! Nagyon finom, ha mindenki saját szája-íze szerint készíti. A lényeg, hogy laktató és olcsó. Tegnap nálunk is ez volt megint a leves.
Üdv.: pezo / Gyöngyi

Jucci
Jucci / Jucci Sat, 2013-02-02 15:00

Ma ez volt a levesünk.Nagyon-nagyon finom lett!
A gombócok nekem szétestek a levesbe,próbáltam korrigálni,de a végén kiskanállal szaggattam bele.
Ez az ízén persze semmit nem változtatott.
Köszönöm a receptet,sűrűn fog az asztalunkra kerülni.
Üdv.:Jucci

Pezo
pezo / Pezo Sat, 2013-02-02 18:05

Kedves Jucci!
Lehet, hogy kevés volt a liszt, vagy nem tudtad jól kinyomni a vizet a zsemléből. Ha utóbbi fordult elő, lehet hozzá tenni egy kis házi prézlit, nem fogja elrontani. Jó kemény nokedlitészta sűrűségünek kell lenni a tésztának és akkor nem esik szét. A tojást pedig nem szabad semmi körülmények között kihagyni, mert tulajdonképpen az a kötőanyag.
Remélem tudtam segíteni, szerintem is nagyon finom, gyorsan elkészül, laktató és még olcsó is.
Majd írd meg, hogy sikerült másodszorra.
Üdv.: pezo / Gyöngyi

Timike85
Timike85 / Timike85 Mon, 2012-12-03 15:38

Azt hiszem meg is van mit főzök ma!
Ebben a hidegben jól fog esni egy kis meleg leves! :)
Köszönöm

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-11-16 10:55

De jó, hogy feljöttem ide, főznék, de mit? És meg is van. :-O
Köszönöm, mentve, mai ebéd lesz.:-O
Éva-Anyóca

Pezo
pezo / Pezo Fri, 2012-11-16 13:55

Szia Éva-Anyóca!
Nagyon örülök, hogy tetszik a levesem. A fűszerezést lehet saját ízlésre alakítani, én ezeket teszem bele. A gombóc állaga tetszik nagyon nekem és ezért találtam ki, hogy Vegeta helyett zöldéglevesbe teszem.
Jó étvágyat hozzá! Üdv.: pezo/Gyöngyi

188
sárgarépa 30 dkg
fehérrépa 10 dkg
petrezselyem 0 ízlés szerint
sertészsír 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
csípős paprikakrém 1 késhegynyi
víz 1.5 l
zsemle 1 db
tojás 1 db
finomliszt 4 evőkanál
majoranna 1 kk
oregánó 0.5 csipet
szerecsendió 0 ízlés szerint
kurkuma 1 csipet
tárkony 1 csipet
fehér bors 2 csipet
0 ízlés szerint
fokhagyma 1 gerezd