Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csalamádé

Csalamádé
Csalamádé
120 perc / előkészület: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (38)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy kicsit megkésve, de még az utolsó pillanatban sikerült elkészítenem a téli csalamádét. A házi uborka mellett ez is nagy sláger nálunk. 2 éves fiam néha főételként falatozik belőle.
Ne lepődjön meg senki, hogy a lé csak pár dl. 2 nap alatt annyi levet engednek a zöldségek, hogy pont elég lesz az üvegekbe.


hozzávalók / 4 adag

A zöldségek a csalamádéhoz

A léhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket uborka gyalun legyaluljuk. (Vagy késsel vékonyan felkarikázzuk.)
  2. A hozzávalókat egy nagy műanyag edénybe tesszük.
  3. A léhez valókat összekeverjük és a zöldségekhez adjuk. (Kellemetlen,csípős szaga lesz, ne hajoljunk fölé!)
  4. Jól elkeverjük, egy terítővel letakarjuk és 2 napig rendszeresen átforgatjuk.
  5. 2 nap elteltével üvegekbe szedjük, levével  az üveg nyakáig megtöltjük és lezárjuk. 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 79 340
elküldve: 5
receptkönyvben: 693
elkészítve: 11/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

téli savanyúság

Hozzászólások (38)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Arminusz
Arminusz Mon, 2013-07-29 07:57

Tegnap összeraktam a csalamádét és isteni volt már kis idő után is!Aztán beletettem a tartósítót és iszonyatosan kiérződik a szaga.Ez elmúlik?Én ezt a receptet úgy ismerem,hogy 3 napig érlelni kell.Remélem addigra elmúlik ez a szag!:(
A barnulás ellen használt borként nem lehet helyettesíteni citrommal?Elvileg az is jó és nekem a lekvároknál bevált.

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina Mon, 2013-07-29 08:03

Szia! Elmúlik az erős szag!!! Én még citrommal nem próbáltam, elméletileg működnie kell. :-) Üdv Kiki

Arminusz
Arminusz Sun, 2013-07-28 19:18

Ezt találtam:
Paradicsom – Lycopersicon lycopersicum: a paradicsom szára és levele is mérgező. Ne engedjük, hogy az éretlen termést gyermekünk megegye! Mérgező anyagot, ún. szolanint tartalmaz, ami az érés folyamán felbomlik. Ha zöld paradicsomot szeretnénk eltenni télire, semmi gond, a savanyítással tartósított paradicsomból ugyanis szintén eltűnik ez a veszélyes anyag.

Arminusz
Arminusz Sun, 2013-07-28 19:14

Szia!
Akkor most a zölden leszedett ,amúgy piros paradicsom tényleg mérgező vagy nem? :(

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina Mon, 2013-07-29 08:04

Köszi a linket. Én már 10 éve zöld paradicsom befőttet és csalamádét eszem és még élek :-)) Üdv Kiki

Arminusz
Arminusz Mon, 2013-07-29 14:08

Köszi,tegnap én is azt szeltem bele!És most ki fogom próbálni tartósító nélkül és citrommal.Én minden lekvárt tartósító nélkül teszek el.Telemerem és egyszerűen fejre állítom és az így keletkezett vákum megvédi a forrástól.Ez a csalamádé recept nagyon fincsi! :)

piciszi
piciszi Tue, 2012-10-02 19:03

Lehet ketszeres mennyiségű 10%-os ecettel is? 10%-osnál erősebb ecethez nem tudok hozzájutni Irországban.

Lanoil
Lanoil Thu, 2012-08-23 10:26

Szia Zsuzsa!
A zöld paradicsom, ha tényleg az, nem mérgező.
Ami mérgező az a piros paradicsom érés előtt leszedve. Az is zöld, de a kettő nem ugyanaz.
A piros paradicsom zölden leszedve nagy mennyiségben fogyasztva (több kg) mérgező, mert alapjában olyan anyagokat tartalmaz, amelyek az érés során inaktívvá válnak, így pirosan már a legfinomabb gyümölcs/zöldség, ki hova kategorizálja. Rendszertanilag a paradicsom gyümölcs.
Szia!
Lan

lili2009
lili2009 Wed, 2012-08-08 16:55

Szia igarap. A karfiolt kisebb rózsákra szedem és úgy rakom a savanyúsághoz.

mhajni77
mhajni77 Sun, 2011-09-04 11:23

sziasztok!Szeretném elkészíteni,de lenne egy kérdésem.Nem fog megbarnulni?

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina Sat, 2011-09-17 08:04

Szia! Nekem még nem barnult meg soha. Ha betartod az arányokat akkor biztosan marad az üde zöld szín! Szép Napot! Kiki

rózsa1950
rózsa / rózsa1950 Fri, 2012-03-09 09:58

Szervusztok!
A borkén biztosítja, hogy nem barnul meg a savanyúság. Jó étvágyat! rózsa1950

lili2009
lili2009 Tue, 2011-07-19 09:01

Szia.Nekem is ez a recept van meg mindig e szerint készítem.Én répát és karfiolt is szoktam beletenni.

igarap
igarap Mon, 2012-08-06 18:00

Szia lili2009!

Szeretném kérdezni, hogy a karfiolt milyen formában rakod bele. Pici rózsákban, vagy nagyobbakban.
Köszönöm.

Jucci
Jucci / Jucci Wed, 2011-07-13 18:26

Szia Kiki!
Azt szeretném kérdezni,hogy ebből kb hány üveg lesz?
Csak hogy számoljak az üvegeimmel,kell-e még beszereznem.
Előre is köszi!Jucci

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina Thu, 2011-07-14 09:01

Szia Jucci! Sajnos erre már nem emlékszem , sajnos. Ha ősszel ímét készítek, akkor kiegészítem vele a receptet. Szép Napot! kiki

pooczane.ildiko
pooczane.ildiko Mon, 2010-09-13 20:53

Szia Kiki!
Pontosan így teszem el évek óta, nálunk pozsonyi csalamádé a neve. Imádják! Csak annyit tennék hozzá, hogy én kb. 2 órát hagyom állni, és máris üvegekbe tömkodom, jó szorosan. És próbálok színes (pirosabb) paprikát is gyalulni közé, csak a látvány kedvéért. Örülöki, hogy más is készíti ezt a finom csalamádét! Pussz: Ildike

Nicollette
Nicollette Fri, 2010-08-13 15:11

■2 kg csemege uborka

Szia!

Ne haragudj,de ez mit takar? Nyers ubit? Hol lehet ilyet kapni,mert Én még csak kovi ubit láttam eddig. Meg kígyó ubit....
Ne haragudj,hogy ilyenekkel zavarlak,de sosem csináltam még ilyet....:(

Köszi: Niki

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina Fri, 2010-08-13 16:57

Szia Niki!
Tulajdonképpen ebből csináljuk a kovászos uborkát is. Inkább kemény, nem túl nagy darabokat válogassál, mert szebb és jobb a csalamádéhoz.
üdv kiki

Alex D. P.
Alex D. P. Thu, 2010-03-25 01:56

hello!!!! Nagyon szepen koszonom, gyogyszertarban meg nem probaltam......utananezek :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-03-22 02:14

Szervusz Kriszti!!!!Elosszor is nagyon szepen koszonom a receptet, en Brazilban elek es itt sajnos nem ismerik a csalamede jelenteset......ezert is irok: Megtudnad magyarazni a szalacilin es a borken jelenteset, mert akar hogyan probalkozom nem talaom a rendes jelenteset........elore is koszonom.
Fantastic Csalamade Forever

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina Wed, 2010-03-24 07:53

Szia! Szívesen! A szalicil az szerepel a nosalty alapanyagok között, ott meg tudod nézni. A borkén is hasonló fehér por, vegyi anyag. Meg lehet próbálni esetleg gyógyszertárban beszerezni?! Üdv kiki

zsuzsmo
Kovács Zsuzsa / zsuzsmo Thu, 2009-07-30 21:45

Köszönöm a receptet a párom nevében is! Megcsináltuk és nagyon finom lett! "Megbolondítottuk" felkarikázott sárgarépával"!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2008-09-29 14:54

Köszönöm a gyors választ! El fogom készíteni!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2008-09-29 09:04

Kezdő háziasszonyként kérdezem: Milyen a zöld paradicsom?

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina Mon, 2008-09-29 14:53

Kedves Ancsi!
éretlen,zölden leszedett paradicsom. Piacokon néha lehet kapni. Ha nem sikerül beszerezni akkor uborkát lehet belerakni helyette.

972
paprika 2 kg
káposzta 2 kg
csemegeuborka 2 kg
vöröshagyma 1.5 kg
zöldparadicsom 1.5 kg
12 dkg
porcukor 45 dkg
ecet 3 dl
szalicil 1 kávéskanál
borkén 1 kávéskanál