r
Nosalty Logó

Foszlós bukta négy töltelékkel

Lakos Benedek
Foszlós bukta négy töltelékkel
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

Az aszalt szilvás töltelékhez

A meggyes-mákos töltelékhez

A málnás-túrós töltelékhez

Az almás-diós töltelékhez

A sütéshez

570
Kalória
15.6g
Fehérje
90.7g
Szénhidrát
14g
Zsír
48.4g
Víz
73.3g
Koleszterin
4.7g
Élelmi rost
19.9g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

Az aszalt szilvás töltelékhez

A meggyes-mákos töltelékhez

A málnás-túrós töltelékhez

Az almás-diós töltelékhez

A sütéshez

Összesen 570 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

Az aszalt szilvás töltelékhez

A meggyes-mákos töltelékhez

A málnás-túrós töltelékhez

Az almás-diós töltelékhez

A sütéshez

Összesen 3427 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

Az aszalt szilvás töltelékhez

A meggyes-mákos töltelékhez

A málnás-túrós töltelékhez

Az almás-diós töltelékhez

A sütéshez

Összesen 237 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.6 g

Zsír

  • Összesen
    14 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    73 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    605.9 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    203 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    220 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    90.7 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    48.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    10 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    102 micro
Összesen 570 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    93.5 g

Zsír

  • Összesen
    83.9 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    440 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3635.5 g
  • Cink
    141 mg
  • Szelén
    202 mg
  • Kálcium
    1217 mg
  • Vas
    113 mg
  • Magnézium
    307 mg
  • Foszfor
    1318 mg
  • Nátrium
    319 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    544.5 g
  • Cukor
    120 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    290.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    185 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    14 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    61 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    484 micro
  • Kolin:
    422 mg
  • Retinol - A vitamin:
    161 micro
  • α-karotin
    44 micro
  • β-karotin
    242 micro
  • β-crypt
    62 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    615 micro
Összesen 3427 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    249 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    37.3 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    19.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 237 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A kétféle lisztet keverjük el egy nagy tálban a sóval és két evőkanál porcukorral. 100 ml langyos tejben keverjük el a maradék egy evőkanál porcukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
  2. Készítsünk gödröt a liszt közepén, majd tegyük bele a tojássárgáját és a felfutott élesztőt. A tésztának nagyjából további 150 ml tejre lesz szüksége ahhoz, hogy összeálljon, de ez a hőmérséklettől és a liszt minőségétől függően több vagy kevesebb is lehet. Egy ruganyos, de nem túl lágy tésztát kell kapnunk.
  3. Dagasszuk a tésztát nagyjából 5-7 percig, hogy sima felületű gombócot kapjunk. Tegyük vissza a tálba, és adjuk hozzá az első kanál olajat. Dolgozzuk el rendesen, és jöhet a második kanál olaj. Ha ezt is szépen beledolgoztuk a tésztába, csorgassuk bele a harmadikat is, és gyúrjuk simára.
  4. Tegyük meleg helyre a tésztát, és letakarva kelesszük 60 percig. Közben készítsük el a töltelékeket.

Az aszalt szilvás töltelékhez

  1. A szilvás töltelékhez főzzük teljesen puhára az aszalt szilvát a borban. Mielőtt felforr, adjuk hozzá a mézet is. Amikor teljesen szétfőtt, turmixoljuk krémesre, és hagyjuk kihűlni.

A meggyes-mákos töltelékhez

  1. A mákoshoz forraljuk fel a tejet a porcukorral, majd öntsük hozzá a darált mákot. Főzzünk belőle sűrű krémet, majd vegyük le a tűzről. Amikor kihűlt, keverjük el benne a meggylekvárt.

A málnás-túrós töltelékhez

  1. A túróshoz törjük össze egy tálban a túrót, majd dolgozzuk hozzá a tejfölt, porcukrot, vaníliát és citromhéjat. Végül forgassuk össze a málnalekvárral, de ne keverjük össze teljesen.

Az almás-diós töltelékhez

  1. Az almáshoz keverjük össze az almapürét a darált dióval, hogy masszívabb, de kenhető masszát kapjunk. Ha túl folyós lenne az almapürénk, az összekeverés előtt főzzük sűrűre.

A sütéshez

  1. Ha megkelt a tésztánk, gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki téglalap alakúra. Vágjuk 12 részre, hogy a darabok nagyjából 4 centi szélesek és egy ujjnyi hosszúak legyenek. Kenjünk ki egy magas falú tepsit vajjal.
  2. Mindegyik kis téglalap közepére tegyünk egy teáskanál tölteléket. Hajtsuk fel először a két rövidebb szélét, hogy ne folyjon ki a sütőben a töltelék. Majd tekerjük fel a tésztát, és a lezárt felével lefelé tegyük a tepsibe. A bukták között minimális rést hagyjunk, mert még nőni fognak a sütőben.
  3. Kapcsoljuk be a sütőnket 180℃-ra, és azonnal tegyük be a buktákat, hogy a felmelegedés folyamata alatt még keljenek egy kicsit. Összesen 35 percig fognak sülni.
  4. Nagyjából 25 perc elteltével, vagy amikor a bukták teteje már kissé sült, de még nem kezdett el barnulni, locsoljuk meg a süteményt 150 ml langyos tej és 2 evőkanál porcukor keverékével. Ne áztassuk el a buktákat, csak egy ecsettel vagy kiskanállal öntözzük meg őket alaposan. Ettől lesznek igazán puhák és szép fényesek.
  5. Süssük készre a buktákat: a tetejüknek szép barnának kell lennie. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni őket a tepsiben, majd hintsük meg őket porcukorral. Tálaljuk langyosan, ha pedig nem fogyna el azonnal, tároljuk konyharuha alatt.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 95 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Gyakran nem receptekből, hanem emlékekből főzünk, és ilyenkor születnek az igazán finom ételek. A most következő bukta számomra mindenképpen ezek közé tartozik: egy nagy halom bedagasztott, megsütött, porcukorral jól meghintett emlék.

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...