r
Nosalty Logó

Kelt tésztás mákos guba

NS
Kelt tésztás mákos guba
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz

1498
Kalória
33.7g
Fehérje
246.7g
Szénhidrát
39.4g
Zsír
73.5g
Víz
90g
Koleszterin
11.4g
Élelmi rost
81.8g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Összesen 1498 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Összesen 5989 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Összesen 243 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.7 g

Zsír

  • Összesen
    39.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1589.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    73 mg
  • Kálcium
    672 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    137 mg
  • Foszfor
    511 mg
  • Nátrium
    183 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    246.7 g
  • Cukor
    82 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    73.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    243 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    183 micro
  • Kolin:
    105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    231 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    153 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    153 micro
Összesen 1498 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    134.9 g

Zsír

  • Összesen
    157.5 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    58 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6358.1 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    292 mg
  • Kálcium
    2688 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    547 mg
  • Foszfor
    2044 mg
  • Nátrium
    730 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    986.9 g
  • Cukor
    327 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

Víz

  • Összesen
    294.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    974 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    95 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    730 micro
  • Kolin:
    420 mg
  • Retinol - A vitamin:
    923 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    610 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    613 micro
Összesen 5989 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    259.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    40.3 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    12 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 243 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt felfuttatjuk kb 2,5 dl langyos tejbe. A lisztet egy nagy tálba szórjuk, a közepébe mélyedést készítünk. Mikor az élesztő felfutott a mélyedésbe öntjük, kevés lisztet szórunk a tetejére és összekeverjük, hogy galuska állagú legyen.
  2. Ismét hagyjuk megkelni. Mikor már jó hólyagos, hozzátesszük a tojásokat, a cukrot, az édesítőt, a maradék tejet, egy csipet sót. Határozott mozdulatokkal összegyúrjuk, majd kanalanként hozzádolgozzuk az olvasztott, de nem meleg margarint, és tovább gyúrjuk. (Lehetőleg ne lisztezzük csak a legeslegvégén, hogy a kezünkről lejöjjön a tészta, ha túllisztezzük a tésztát, sűrű lesz.)
  3. Ha ezzel megvagyunk, a kelesztőtálat kilisztezzük, a tésztát belehelyezzük, és a tetejét is megszórjuk liszttel. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.
  4. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, csak annyit gyúrunk rajta, hogy ne ragadjon a nyújtófához.
  5. Kinyújtjuk 6-7mm vastagra, és amekkora buktákat szereténk, négyzetekre vágjuk. Sűrű lekvárból (sütésálló lekvár) kb 2 tk-nyit teszünk a közepére, majd feltekerjük buktáknak. Kis hézagokat hagyva tepsibe rakjuk, és kelni hagyjuk fél órát, tetejét olvasztott vajjal megkenjük, majd lassú tűznél, szép aranyszínűre sütjük.
  6. Ha készen lettek a jól megsült, megkelt buktáink, külön tányérba tesszük, leöntjük kis tejjel, főzött pudinggal és darált cukros mákkal.

Recept infó

  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Ez a bukta nálunk a Karácsonyi ünnepi menü kötelező desszertje (a többi hagyományos kaja mellett). Mióta ismerem a Párom - és náluk ez nem volt szokás -, azóta nem csak az ünnep alatt kell ilyet készíteni, hanem amikor éppen eszünkbe jut. Nagyon rákapott az ízére! :D Bár nem bánom, hiszen mindenkinek tetszik ez a fajta guba!! :)  

Nosalty stories

További receptek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek