Meggylekvár
447 kcal
Tepertős shortbread
960 kcal
Duhaj-szelet (Benedek-szelet)
294 kcal
Szelíd gesztenyegolyók
402 kcal
Gesztenyés bejgli
Leírás
Meggylekvár – receptek, leírás, tippek
A meggylekvár alapját a közép-európai konyhákban régóta kedvelt meggy adja, amely nemcsak süteményekbe, hanem húsételekhez, sőt, sajtok mellé is jól illik. A lekvárkészítés során a gyümölcsben található természetes pektin sűrűsíti az állagot, így tartósítószer nélkül is hosszú ideig eltartható, ha megfelelő módon van hőkezelve.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az az meggylekvár?
A meggylekvár főtt, édesített gyümölcspüré, amelyet a meggy (Prunus cerasus) gyümölcséből készítenek. A meggy Magyarországon őshonos gyümölcs, több száz éve jelen van a kertkultúrában. A lekvár készítéséhez jellemzően teljesen beérett, lédús, savanykás fajtákat használnak, mivel ezek adnak karakteres, mély ízt a végeredményhez. A hagyományos meggylekvárt leggyakrabban cukorral és esetenként kevés fahéjjal, szegfűszeggel vagy vaníliával ízesítik.
Hogyan vásároljuk?
Bár sokféle ipari változata is létezik, a legjobb minőségű meggylekvárok házi vagy kézműves feldolgozásból származnak. Vásárláskor érdemes átnézni az összetevőlistát: minél kevesebb adalékanyag van benne, annál természetesebb az íze. Érdemes figyelni a gyümölcstartalomra is – a minőségi lekvárok akár 70–80% meggyet is tartalmaznak.
Mire jó a meggylekvár?
A meggylekvár nemcsak sütemények, például piskótatekercsek, linzerek vagy rétesek tölteléke lehet, hanem sajtok, húsok és vadételek mellé is kiváló kiegészítő. Antioxidáns-tartalma magas, köszönhetően a meggyben található antocianinoknak. Bár lekvárként már cukros formában kerül fogyasztásra, még így is számos jótékony növényi vegyületet megőriz.
Mi készülhet a meggylekvárból?
A meggylekvár sokkal több, mint egy klasszikus palacsintatöltelék – igazi kulináris kincs, amely édes és sós ételekhez egyaránt kiválóan passzol. Savanykás-édes íze jól harmonizál más gyümölcsökkel, csokoládéval, diófélékkel, de még húsokkal és sajtokkal is. Linzertésztás sütik, habos sütemények, piték, piskótatekercsek és palacsinták kiváló tölteléke, de túrógombóchoz és fánkhoz is isteni! Próbáljátok ki bejgligolyóhoz, vagy gesztenyegolyóbishoz.
Még több meggylekváros receptért görgess lejjebb!
100 g Meggylekvár
fehérjetartalom
0.37 g
zsírtartalom
0.048 g
szénhidráttartalom
68.86 g
víztartalom
30.47 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
32 mg
Kalcium
20 mg
Foszfor
19 mg
Magnézium
4 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.02 g
Kolin
10.2 mg
C vitamin
8.8 mg
E vitamin
0.12 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.37 g
Zsír
telített zsírsav
0.01 g
egyszeresen telített zsírsav
0.038 g
ásványi anyagok
Kalcium
20 mg
Vas
0.49 mg
Magnézium
4 mg
Foszfor
19 mg
Nátrium
32 mg
Cink
0.06 mg
Réz
0.1 mg
Mangán
0.04 mg
Szelén
2 µg
szénhidrát
rost
1.1 g
cukor
48.5 g
víz
30.47 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.016 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.076 mg
Niacin - B3 vitamin
0.036 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.02 mg
Folát
11 µg
Kolin
10.2 mg
E vitamin
0.12 mg
C vitamin
8.8 mg
B6 vitamin
0.02 g