Málnalekvár

A málna magas vitamintartalmú, ízletes gyümölcs, amely Magyarországon is őshonos. Számtalan módon felhasználható a konyhában, készülhet belőle például lekvár is. Málnalekvárt vásárolhatunk készen, illetve elkészíthetjük magunk is. A lekvárkészítés célja a gyümölcs fagyasztás nélküli hosszú távú tartósítása, de nem utolsó sorban egy kenyérre kenhető, vagy süteményekhez felhasználható finomság elkészítése. A lekvár készítésekor ügyeljünk arra, hogy csak érett, hibátlan szemeket használjuk fel. A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, de ne túl hosszú ideig, mert akkor veszít aromájából. A befőzéshez használt üvegeket készítsük elő, mossuk ki alaposan, de akár ki is főzhetjük. A málnát cukorral és vízzel, illetve ízlés szerint fűszerekkel megfőzzük. A megfelelő sűrűség érdekében használhatunk dzsemfixet. Aki nem szereti a magokat a lekvárban, a főzetet le is szűrheti, mielőtt üvegekbe teszi.
Bármikor.
Hűvös helyen.
fehérjetartalom
0.37 g
zsírtartalom
0.048 g
szénhidráttartalom
68.86 g
víztartalom
30.47 g
Nátrium
32 mg
Kalcium
20 mg
Foszfor
19 mg
Magnézium
4 mg
B6 vitamin
0.02 g
Kolin
10.2 mg
C vitamin
8.8 mg
E vitamin
0.12 mg
fehérje
0.37 g
Zsír
telített zsírsav
0.01 g
egyszeresen telített zsírsav
0.038 g
ásványi anyagok
Kalcium
20 mg
Vas
0.49 mg
Magnézium
4 mg
Foszfor
19 mg
Nátrium
32 mg
Cink
0.06 mg
Réz
0.1 mg
Mangán
0.04 mg
Szelén
2 µg
szénhidrát
rost
1.1 g
cukor
48.5 g
víz
30.47 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.016 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.076 mg
Niacin - B3 vitamin
0.036 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.02 mg
Folát
11 µg
Kolin
10.2 mg
E vitamin
0.12 mg
C vitamin
8.8 mg
B6 vitamin
0.02 g
A tavasz egyik legvártabb eseménye a bodzavirágzás. Érdemes jól megszedni a kosarunkat, és mihamarabb fel is dolgozni a virágokat, például friss bodzaszörp formájában. Mai Napi Tippünk olyan csavart hoz, amivel egészségesebbé és finomabbá tehetjük a bodzaszörpöt!
NosaltyA Tchibo és a Punnany Massif közös kollaborációja a mindennapok hőseiért jött létre, akik naponta, újra és újra, lendületesen, pozitív hozzáállással, zenével és egy jó kávéval vágnak bele a napjaikba.
HirdetésMár egy étkezési utáni rövid séta is sokat tehet az egészségért – segíti az emésztést, csökkenti a puffadást, és akár a cukorbetegség vagy a daganatos betegségek kockázatát is mérsékelheti.
NosaltyMai menünk kívánatos, kicsit hamiskás, hisz főzőtökből készül a húslevesünk, de eperlevélből gazdagon tettünk bele. A csirkenuggets gyors és kiadós, a gofri alapreceptet pedig mindenkinek meg kell ismernie, hogy kedvére alakíthassa.
Ezekkel az élelmiszerekkel csínján kell bánni, mert könnyedén okozhatnak károkat az egyik legfontosabb szervünkben, a májunkban.
A gyógyteák rendszeres fogyasztása egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen rengeteg egészségügyi előnnyel jár, és sok esetben még gyógyszeres kezelésre sincs szükség. Most egy olyan teát mutatunk nektek, melyet itthon is beszerezhettek, és nagyon jó tesz a vércukorszintnek.
Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...
Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.