r
Nosalty Logó

Kelt tészta alaprecept (bukta)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
pufinlekvár
Kelt tészta alaprecept (bukta)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 673 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 6061 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 316 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.1 g

Zsír

  • Összesen
    20.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    165 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    412.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    202 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    103.8 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    205 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    95 micro
  • Kolin:
    141 mg
  • Retinol - A vitamin:
    195 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    120 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    193 micro
Összesen 673 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    144.9 g

Zsír

  • Összesen
    184.3 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    79 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    49 g
  • Koleszterin
    1482 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3713.6 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    426 mg
  • Kálcium
    804 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    257 mg
  • Foszfor
    1820 mg
  • Nátrium
    366 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    933.9 g
  • Cukor
    159 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    279.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1845 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    301 micro
  • K vitamin:
    153 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    852 micro
  • Kolin:
    1266 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1751 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    1082 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1736 micro
Összesen 6061 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    192.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.5 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 316 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 2 dl tejet meglangyosítunk, és beletesszük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. A lisztet egy nagyobb tálba öntjük, közepébe mélyedést csinálunk, ebbe önjük bele a felfuttatott élesztőt. Az ujjunkkal a lisztből kotorjunk egy kicsit a középere öntött folyadékhoz, és palacsintatészta állagú keveréket kavarjunk belőle (ez lesz a kovász).
  3. Letakarva 10 percig pihentessük, addigra felhabosodik.
  4. Ezalatt olvasszuk meg a margarint.
  5. Langyosítsuk meg a maradék 2 dl tejet, tegyük bele a 6 tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a porcukrot, sót, és keverjük jól el.
  6. A 10 perc pihentetés után öntsük a liszthez a tojásos keveréket és az olvasztott margarint is.
  7. Majd alaposan gyúrjuk/dagasszuk össze, míg a tészta el nem válik a kezünktől, és szép egynemű nem lesz.
  8. Konyharuhával letakarva, langyos helyen 50 percig kelesszük, míg duplájára nem nő a tálban.
  9. Mielőtt kiborítanánk a deszkára, a sütőt gyújtsuk be, és melegítsük elő. A tepsiket béleljük ki sütőpapírral, vagy kenjük ki margarrinnal.
  10. Miután megkelt a tészta, gyúródeszkára borítjuk, és kedvünk szerint megtöltjük, vagy töltelék nélkül isteni finom kalácsot készíthetünk belőle. (Én dinsztelt káposztával, sütőlekvárral, illetve túróval töltöttem, de ebből a tésztából készíthetünk, fonott kalácsot, brióst vagy bármilyen süteményt, ami kelt tésztából készül.)
  11. A buktákat vagy a kalácsot a tepsibe tesszük, és még ott is 10 percet pihentetjük sütés előtt.
  12. Pihentetés után megkenjük a felvert tojással, és betesszük sülni.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Tepsi mérete: 30x30
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 15
  • 7 napos nézettség: 156
  • Össznézettség: 104789
  • Feltöltés dátuma: 2011. április 19.

Ajánló

Ajánlom kiadós levesek után! Pl. egy jó gulyásleves vagy halászlé után, mikor már egy második fogás nehezebben csúszna még le, de egy bukta még a leves mellé odafér.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Kelt tészta alaprecept (bukta)
pufinlekvár 6 recept

Azon törtem a fejem, mi legyen a vasárnapi halászlé után a 2. fogás, amit még meg is tudnak enni, hát és ez pattant ki belőlem, ami nagyon jó ötletnek bizonyult, mert mindenki el volt ájulva tőle, hogy milyen jó lett.

Hozzászólások

Edit

Kedves Pufinlekvár:)) Üdvözöllek köztünk. Nagyon guszták a buktáid. Gratula érte, innen a szomszédból Monorról:)) Üdv Edit

pufinlekvár

Szia Iared! Köszi a gratulációt! A szép szinük a jóféle házi tojásnak köszönhet?.

Törölt felhasználó

Jó ez a recept és milyen szép szín? a tésztád is! Sose raktam még kelt tésztába ennyit tojást, de kipróbálom:) Viszont én nem raknám bele a lisztbe addig az éleszt?t, amíg nem fut fel, mert ha esetleg valami gond van az éleszt?vel dobhatom ki lisztestül, de legalábbis nehezen tudnám kikapargatni bel?le a kovászt. Én inkább úgy csinálom, hogy a langyos, cukros, éleszt?s tej tetejére rakok egy kevés lisztet. Kisebb a kockázat:)

pufinlekvár

Kedves Makka! Én sem kockáztattam az éleszt?vel, írtam is a receptben hogy el?bb 2 dl cukros tejben felfuttattam. ?szintén én is el?ször sokalltam a tojássárgáját, de ez a recept egy nagyon régi-régi könyvb?l van, de úgy voltam vele, próba szerencse, és valami szuper könny? kelttésztám lett mikor kisült.Még 1-2 nap múlva is szuper puha volt a tészta, és nem száradt ki.

Éva-Anyóca

Kedves Puffinlekvár! Köszi a jó ötletet, a kelt tésztát illet?en.:-))) Igaz, hogy a saját tévedéséb?l és persze némi baráti segítségb?l, mindig tanulhat az ember lánya:-)))) Szép napot! Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok! Éva-Anyóca

pufinlekvár

Szia Éva -Anyóca! Nagyon sok hozászólásodat, és receptedet olvastam itt a NO SALTY-n, nagyon jók!! Neked is Kellemes Husvéti Ünnepeket Kívánok!!

Éva-Anyóca

Kedves Pufinlekvár! Remélem, hogy sikerül a recepteket elkészíteni, próbálkozok, hogy olyanok legyenek, amit mindenki elfogadhat, elkészíthet:-))) Köszi, hogy átnézted a receptjeimet:-)) , és jónak találtad:-))) Szép napot! El?re fel! Nem a pufinlekvárért, hanem a sütik sütéséért húsvétra, (van aminél el?re is lehet dolgozni:-))) , és amúgy is a tavaszi takarítást,imádom:-))) Bánom is én mivel jár,(ablakpucolás,bútortologatás,?rületes portalanítás!),- csak süssön a nap:-))) Éva-Anyóca

karica

Elég kiadós, túrás táska és lekváros bukta készült bel?le. Köszönöm a receptet.

pufinlekvár

Szia! Igen, elég kiadós a mennyiség, az 1 kg lisztb?l. Mi öten voltunk rá, és 2 nap alatt pusztítottuk el.

Törölt felhasználó

Tetszik a recept, van saját készítés? Debrecenim, azt csomagoltam bele. Olyan lett mint HOT DOG, csak sokkal finomabb.

pufinlekvár

Nagypappa! Nagyon örülök neki hogy ízlett a tészta, tényleg fel lehet használni mindenféle tésztás finomsághoz is!

Törölt felhasználó

Szia, elkészítettem, nálam fonott kalács lett bel?le. Nekem a 7 lépésnél folyékony lett, nagyon, még kellett hozzáadnom kb. 20 dkg lisztet, de a végeredmény jó lett. Mindenki, akinek jutott, dícsérte. Meg fogom ismételni, meglátom, hogy ismét kell-e a plusz liszt, ha igen hozzáírom a kinyomtatotthoz, de ezt fogom használni! Köszönöm!

pufinlekvár

Szia! Sajnálom hogy lágy lett a tészta a receptben írt mennyiségekkel. Nem tudom mi lehetett a baj, mert már sokszor csináltam ezt a receptemet és még nem volt ilyen. Lehet függ a liszt min?ségét?l is hogy mennyi folyadékot vesz fel, olyat hallottam már. Azért örülök hogy így is sikerült a tészta. :) :)

Törölt felhasználó

milyen távolságokra tegyem egymástól? tejjel nem kell megkenni vagy locsolni a sütés végén??

pufinlekvár

Kb,. én olyan ujjnyi távolságot szoktam köztük hagyni, de ha összekelnek az sem gond, mert könnyen szétválaszthatóak sütés után. B?ven elég a sütés el?tt közvetlenül tojással lekenni ?ket. Tejjel inkább csak a darázsfészket vagy a csigába tekert keltésztákat szoktam locsolni, a buktákra elég a tojásos lekenés.

Cica1967

Remek a tészta, köszönöm! Én igazából tényleg csak egy kelt tészta alap receptet kerestem valamihez. Ezt a receptet picit átvariálva, remekól sikerült a sonkás-sajtos, virslis-sajtos rolóm. :)

BiGabica

Szia.Megsütöttem,és a végeredmény tökéletes.Nagyon finom lett,buktát,túros batyut és fonotatt csináltam belöle.Két pofára ette a családom.:)Gyönyörüen megkelt,szóval nagyon köszi a receptet.Ezentúl csak ezt sütöm majd.Mindenkinek ajánlom.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Így szerepelt Veres István és csapata a Bocuse d'Or döntőjén...

Lezajlott a világ egyik legnívósabb gasztronómiai versenyének döntője. A magyar csapat, Veres István vezetésével kiváló munkát végzett Lyonban, és emberpróbáló helytállásukkal megmutatták a zsűrinek, hogy mi mindenre képesek, még ilyen nagy nyomás alatt is. Fantasztikus tálak és ételek kerültek ki a kezük alól, szívből gratulálunk nekik!

Nosalty

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!