r
Nosalty Logó

Fenséges sütőtökös rizottó

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
sodrofa
Fenséges sütőtökös rizottó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 446 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1337 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 103 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    11 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    998.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    194 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    177 mg
  • Nátrium
    534 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    157.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    675 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    195 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    934 micro
  • β-karotin
    4863 micro
  • β-crypt
    3888 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 446 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    27.2 g

Zsír

  • Összesen
    32.9 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2994.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    581 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    218 mg
  • Foszfor
    532 mg
  • Nátrium
    1603 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    211.1 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    472.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2025 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    96 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    585 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    184 micro
  • α-karotin
    2802 micro
  • β-karotin
    14590 micro
  • β-crypt
    11663 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 1337 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    232.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    124 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    217 micro
  • β-karotin
    1132 micro
  • β-crypt
    905 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 103 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Vágjunk le egy kis darabot a tökből és pucoljuk meg majd vágjuk kis kockákra. Tegyük egy tálba és keverjük össze sóval, borssal, olívaolajjal és egy csipettel a zöldfűszerekből. Öntsük ki egy tepsire és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirítsuk meg őket.
  2. Melegítsük fel a sütőt 200°C fokra. Távolítsuk el a magokat a maradék sütőtökből, vágjuk nagyobb darabokra és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Szórjuk meg egy csipet sóval, borssal a kakukkfűvel és rozmaringgal, majd csepegtessünk rá egy kis olívaolajat. Süssük őket aranybarnára kb. 40-45 perc alatt.
  3. Hagyjuk hűlni egy kicsit, majd kaparjuk ki a belsejét. Egy turmixban pürésítsük össze, adjunk hozzá pár csepp alaplevet, ha túl sűrű és nem viszi a turmix. Passzírozzuk át egy szűrőn.
  4. Mossuk meg, majd vágjuk a fodros kelt nagyobb darabokra. Forrázzuk le a kelt, majd tegyük jeges vízbe. Szűrjük, majd csepegtessük le. Hevítsünk olajat egy nagyobb lábasban és öntsük bele a rizst. Pirítsuk 1-2 percig óvatosan kevergetve, nehogy összetörjük a rizsszemeket.
  5. Adjuk hozzá a hagymát és fonnyasszuk kb. 1 percig. Adjuk hozzá a fehérbort és forraljuk vissza a negyedére. Apránként kezdjük adagolni az alaplevet merőkanalanként hagyva, hogy a rizs felvegye.
  6. Folytassuk addig, amíg az összes alaplevünk elfogy és a rizottó elkezdett felvenni egy krémes állagot. Ez kb. 20 percet vesz igénybe. Ha egyben ráöntjük az összes alaplevet, nem tudjuk kontrollálni a folyamatot és egy ázott masszát kapunk a végére.
  7. Akkor tökéletes a rizs, ha már az állaga krémes, de még láthatjuk a rizsszemek belsejében a fehér kis "magszemeket". Vegyük le a hőfokot a legalacsonyabbra, adjuk hozzá a reszelt parmezánt, a kelt és a kockázott pirított sütőtököt, majd 4 ek pürét és végül a vajat.
  8. Forgassuk össze lazán és el is készült. Azonnal tálaljuk a parmezánforgáccsal a tetején.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 18
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 1071
  • Feltöltés dátuma: 2022. április 05.

Ajánló

Mindenképpen használjunk rizottó rizst, mint az Arborio vagy Baldo. Ha nem tudunk hozzájutni, akkor válasszunk rövid kerek szemű rizst. Soha ne használjunk sima hosszú szeműt. Jó minőségű száraz fehérbor. Szerintem nagyon jól megy a sütőtökhöz. Használhatunk bármilyen kemény sajtot. Én általában Parmiggiano reggiano-t használok rizottókhoz. Nem muszáj fodros kelnek lennie, bármilyen zöldet használhatunk pl. spenót vagy mángold, az a lényeg, hogy friss legyen.

Receptkategóriák

Fenséges sütőtökös rizottó
sodrofa 33 recept

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...