r
Nosalty Logó

Fenséges sütőtökös rizottó

sodrofa
Fenséges sütőtökös rizottó
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

446
Kalória
9.1g
Fehérje
70.4g
Szénhidrát
11g
Zsír
157.5g
Víz
20g
Koleszterin
5.6g
Élelmi rost
3.4g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 446 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1337 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 103 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    11 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    998.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    194 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    177 mg
  • Nátrium
    534 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    70.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    157.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    675 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    195 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    934 micro
  • β-karotin
    4863 micro
  • β-crypt
    3888 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 446 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    27.2 g

Zsír

  • Összesen
    32.9 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2994.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    581 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    218 mg
  • Foszfor
    532 mg
  • Nátrium
    1603 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    211.1 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    472.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2025 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    96 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    585 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    184 micro
  • α-karotin
    2802 micro
  • β-karotin
    14590 micro
  • β-crypt
    11663 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 1337 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    232.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    124 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    16.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    36.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    217 micro
  • β-karotin
    1132 micro
  • β-crypt
    905 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 103 kcal

Elkészítés

  1. Vágjunk le egy kis darabot a tökből és pucoljuk meg majd vágjuk kis kockákra. Tegyük egy tálba és keverjük össze sóval, borssal, olívaolajjal és egy csipettel a zöldfűszerekből. Öntsük ki egy tepsire és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirítsuk meg őket.
  2. Melegítsük fel a sütőt 200°C fokra. Távolítsuk el a magokat a maradék sütőtökből, vágjuk nagyobb darabokra és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Szórjuk meg egy csipet sóval, borssal a kakukkfűvel és rozmaringgal, majd csepegtessünk rá egy kis olívaolajat. Süssük őket aranybarnára kb. 40-45 perc alatt.
  3. Hagyjuk hűlni egy kicsit, majd kaparjuk ki a belsejét. Egy turmixban pürésítsük össze, adjunk hozzá pár csepp alaplevet, ha túl sűrű és nem viszi a turmix. Passzírozzuk át egy szűrőn.
  4. Mossuk meg, majd vágjuk a fodros kelt nagyobb darabokra. Forrázzuk le a kelt, majd tegyük jeges vízbe. Szűrjük, majd csepegtessük le. Hevítsünk olajat egy nagyobb lábasban és öntsük bele a rizst. Pirítsuk 1-2 percig óvatosan kevergetve, nehogy összetörjük a rizsszemeket.
  5. Adjuk hozzá a hagymát és fonnyasszuk kb. 1 percig. Adjuk hozzá a fehérbort és forraljuk vissza a negyedére. Apránként kezdjük adagolni az alaplevet merőkanalanként hagyva, hogy a rizs felvegye.
  6. Folytassuk addig, amíg az összes alaplevünk elfogy és a rizottó elkezdett felvenni egy krémes állagot. Ez kb. 20 percet vesz igénybe. Ha egyben ráöntjük az összes alaplevet, nem tudjuk kontrollálni a folyamatot és egy ázott masszát kapunk a végére.
  7. Akkor tökéletes a rizs, ha már az állaga krémes, de még láthatjuk a rizsszemek belsejében a fehér kis "magszemeket". Vegyük le a hőfokot a legalacsonyabbra, adjuk hozzá a reszelt parmezánt, a kelt és a kockázott pirított sütőtököt, majd 4 ek pürét és végül a vajat.
  8. Forgassuk össze lazán és el is készült. Azonnal tálaljuk a parmezánforgáccsal a tetején.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

További receptek

Sütőtökös rizottó kacsamellel

Ősszel egyértelműen a sütőtök a sláger, így ezt most egy önmagában is lélekmelengető rizottóba csempésztük. Kacsamellett sütöttünk hozzá, de magában is vagy egy kis baconnel is ...

Vénusz

Címlapról ajánljuk

Top Receptek