Fenséges sütőtökös rizottó
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
sodrofa
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
17g vöröshagyma6 kcal
-
67g rizottó rizs239 kcal
-
33g fehérbor27 kcal
-
133g zöldség alaplé9 kcal
-
33 kcal
-
7g vaj48 kcal
-
133g sütőtök50 kcal
-
4g kakukkfű4 kcal
-
5g rozmaring6 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
20g fodros kel0 kcal
Összesen
446
kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
200g rizottó rizs716 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
400g zöldség alaplé28 kcal
-
25g parmezán sajt98 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
400g sütőtök151 kcal
-
12g kakukkfű12 kcal
-
14g rozmaring18 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
60g fodros kel0 kcal
Összesen
1337
kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
3.9g vöröshagyma1 kcal
-
15.5g rizottó rizs56 kcal
-
7.8g fehérbor6 kcal
-
31g zöldség alaplé2 kcal
-
1.9g parmezán sajt8 kcal
-
1.6g vaj11 kcal
-
31g sütőtök12 kcal
-
0.9g kakukkfű1 kcal
-
1.1g rozmaring1 kcal
-
0.6g olívaolaj5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4.7g fodros kel0 kcal
Összesen
103
kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-crypt
Fehérje
-
Összesen 9.1 g
Zsír
-
Összesen 11 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 998.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 194 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 73 mg
-
Foszfor 177 mg
-
Nátrium 534 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 157.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 675 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 195 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 934 micro
-
β-karotin 4863 micro
-
β-crypt 3888 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
446
kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-crypt
Fehérje
-
Összesen 27.2 g
Zsír
-
Összesen 32.9 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2994.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 581 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 218 mg
-
Foszfor 532 mg
-
Nátrium 1603 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 211.1 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 472.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2025 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 96 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 585 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 184 micro
-
α-karotin 2802 micro
-
β-karotin 14590 micro
-
β-crypt 11663 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
1337
kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-crypt
Fehérje
-
Összesen 2.1 g
Zsír
-
Összesen 2.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 232.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 41 mg
-
Nátrium 124 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 36.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 157 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 217 micro
-
β-karotin 1132 micro
-
β-crypt 905 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
103
kcal
Hozzávalók
-
1 kis fej vöröshagyma
-
200 g rizottó rizs
-
400 ml zöldség alaplé
-
40 dkg sütőtök
-
4 szál kakukkfű
-
2 szál rozmaring
-
1 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
60 g fodros kel
Elkészítés
- Vágjunk le egy kis darabot a tökből és pucoljuk meg majd vágjuk kis kockákra. Tegyük egy tálba és keverjük össze sóval, borssal, olívaolajjal és egy csipettel a zöldfűszerekből. Öntsük ki egy tepsire és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirítsuk meg őket.
- Melegítsük fel a sütőt 200°C fokra. Távolítsuk el a magokat a maradék sütőtökből, vágjuk nagyobb darabokra és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Szórjuk meg egy csipet sóval, borssal a kakukkfűvel és rozmaringgal, majd csepegtessünk rá egy kis olívaolajat. Süssük őket aranybarnára kb. 40-45 perc alatt.
- Hagyjuk hűlni egy kicsit, majd kaparjuk ki a belsejét. Egy turmixban pürésítsük össze, adjunk hozzá pár csepp alaplevet, ha túl sűrű és nem viszi a turmix. Passzírozzuk át egy szűrőn.
- Mossuk meg, majd vágjuk a fodros kelt nagyobb darabokra. Forrázzuk le a kelt, majd tegyük jeges vízbe. Szűrjük, majd csepegtessük le. Hevítsünk olajat egy nagyobb lábasban és öntsük bele a rizst. Pirítsuk 1-2 percig óvatosan kevergetve, nehogy összetörjük a rizsszemeket.
- Adjuk hozzá a hagymát és fonnyasszuk kb. 1 percig. Adjuk hozzá a fehérbort és forraljuk vissza a negyedére. Apránként kezdjük adagolni az alaplevet merőkanalanként hagyva, hogy a rizs felvegye.
- Folytassuk addig, amíg az összes alaplevünk elfogy és a rizottó elkezdett felvenni egy krémes állagot. Ez kb. 20 percet vesz igénybe. Ha egyben ráöntjük az összes alaplevet, nem tudjuk kontrollálni a folyamatot és egy ázott masszát kapunk a végére.
- Akkor tökéletes a rizs, ha már az állaga krémes, de még láthatjuk a rizsszemek belsejében a fehér kis "magszemeket". Vegyük le a hőfokot a legalacsonyabbra, adjuk hozzá a reszelt parmezánt, a kelt és a kockázott pirított sütőtököt, majd 4 ek pürét és végül a vajat.
- Forgassuk össze lazán és el is készült. Azonnal tálaljuk a parmezánforgáccsal a tetején.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 18
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 1071
- Feltöltés dátuma: 2022. április 05.
Ajánló
Mindenképpen használjunk rizottó rizst, mint az Arborio vagy Baldo. Ha nem tudunk hozzájutni, akkor válasszunk rövid kerek szemű rizst. Soha ne használjunk sima hosszú szeműt. Jó minőségű száraz fehérbor. Szerintem nagyon jól megy a sütőtökhöz. Használhatunk bármilyen kemény sajtot. Én általában Parmiggiano reggiano-t használok rizottókhoz. Nem muszáj fodros kelnek lennie, bármilyen zöldet használhatunk pl. spenót vagy mángold, az a lényeg, hogy friss legyen.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
sodrofa
33 recept