r
Nosalty Logó

Felesborsó-krémleves zöldfűszeres krutonnal

Nosalty
Felesborsó-krémleves zöldfűszeres krutonnal
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

leves

házi kruton

402
Kalória
15.4g
Fehérje
51g
Szénhidrát
15.1g
Zsír
185.2g
Víz
18.5g
Koleszterin
14.6g
Élelmi rost
4.5g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 6% Zsír

leves

házi kruton

Összesen 402 kcal
  • 6% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 6% Zsír

leves

házi kruton

Összesen 2410 kcal
  • 6% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 6% Zsír

leves

házi kruton

Összesen 87 kcal
  • 6% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1098.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    106 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    235 mg
  • Nátrium
    670 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    51 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    185.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    318 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    93 mg
  • Retinol - A vitamin:
    97 micro
  • α-karotin
    825 micro
  • β-karotin
    2240 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    165 micro
Összesen 402 kcal
  • 6% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    92.4 g

Zsír

  • Összesen
    90.6 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    111 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6591.2 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    71 mg
  • Kálcium
    639 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    401 mg
  • Foszfor
    1412 mg
  • Nátrium
    4020 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    306.2 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    87 mg

Víz

  • Összesen
    1111.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1906 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    92 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    232 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    227 micro
  • Kolin:
    555 mg
  • Retinol - A vitamin:
    581 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    13438 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    988 micro
Összesen 2410 kcal
  • 6% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    244.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    149 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    41.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    183 micro
  • β-karotin
    498 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 87 kcal

Elkészítés

leves

  1. A felesbosót pár órára beáztatjuk. Amikor letelt, kis lábasba borítjuk. Felöntjük minimum kétszeres mennyiségű vízzel, hozzáadunk pár babérlevelet és néhány ág kakukkfüvet.
  2. Alaposan megsózzuk, majd lefedve puhulásig főzzük.
  3. Két-három evőkanál margarint hevítünk, majd üvegesre pároljuk rajt az aprított salottahagymát és a reszelt fokhagymát.
  4. Hozzáadjuk az apróra vágott szárzellert és sárgarépát. Picit pirítunk rajtuk, majd megszórjuk füstölt fűszerpaprikával.
  5. Jöhet bele a burgonya és a zöldségalaplé, majd lefedve puhára főzzük.
  6. A megpuhult felesborsóból kiszedjük a babérleveleket és a kakukkfűágakat (a levelek megpuhulnak és leválnak róla, a szár viszont kemény maradhat), majd a levesbe zuttyintjuk.
  7. 5-10 percet így közösen főzzük még, majd botturmixszal krémesítjük.
  8. Elkeverünk benne egy deci tejszínt, majd a házi krutonnal és kevés chiliolajjal tálaljuk.

házi kruton

  1. Egy tálban összekeverünk két evőkanál olvasztott margarint, az aprított petrezselymet, a kakukkfüvet, az aprított tökmagot, és sózzuk-borsozzuk.
  2. Beleforgatjuk a kockázott zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és kb. 10 perc alatt aranybarnára pirítjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 90 p
  • Sütés ideje: 10 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C

Nincs is jobb ellenszer az őszi hidegekre, mint egy nagy tál, laktató krémleves! Most egy méltatlanul mellőzött alapanyagból, a felesborsóból főztünk egy fazék csodát, a pontot az i-re pedig a zöldfűszeres házi kruton teszi fel. Instant kedvenc!

További receptek

Lebbencsleves

Ha valamiben, a mennyei és laktató levesekben nagyon erős a magyar konyha. A lebbencsleves is ezen a fronton helyezkedik el, amit a lepirított csuszatészta tesz különlegessé, a sok-sok ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...