Aranyló gyöngytyúkhúsleves
Hering András
A gyöngytyúkhúsleves nem csupán egy ünnepi fogás, hanem egyben visszatekintés a hagyományokra és az igényes, lassú főzés kultúrájára. Bár a gyöngytyúk manapság kevésbé gyakori a háztartásokban, különleges íze és karakteres húsa miatt méltán érdemli meg a figyelmet.

Ha valami igazán különlegesre vágyunk, de nem akarunk túl messzire kalandozni a klasszikusok világától, akkor a gyöngytyúkhúsleves telitalálat. Ismerős és mégis más – pont annyira extra, hogy egy sima vasárnapot is ünnepnappá varázsoljon.
A gyöngytyúk nem a leggyakoribb vendég a hentespultban, de ha belefutunk, érdemes lecsapni rá. A húsa sötétebb és karakteresebb, mint a csirkéé, van benne egy kis „vad” fíling, de pont ettől lesz izgalmas. Levesként főzve gyönyörű aranyszínű, mély ízű alaplevet ad, amiből tényleg ünnep minden kanál.
A recept nem bonyolult – nagyjából ugyanúgy készítjük, mint egy klasszikus húslevest: sárgarépa, gyökér, zeller, hagyma, fokhagyma, fűszerek.
A trükk az, hogy hagyjuk időt bontakozni – ez a leves nem siet sehová.
Gyöngyözve főzzük, szépen, lassan, hogy minden íz kioldódjon a húsból és a zöldségekből.
Tálalhatjuk klasszik módra házi metélttel, vagy bevihetjük a játékba a grízgaluskát is, de a legklasszikusabb, ha csigatésztával, lúdgégetésztával egészítjük ki. A benne főtt zöldségek és a puha, omlós gyöngytyúkhús is mehet a tányérba, csak dob még egyet az élményen.

Ez a leves nem a hétköznapok gyors levese – de ha egyszer kipróbáljuk, garantáltan beírja magát a kedvencek közé. Klasszikus, de vagány. És hát, valljuk be, a gyöngytyúk már a nevével is levesre született.
Recept és fotó: Hering András / @andrishering