Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres-csokoládés torta

Epres-csokoládés torta
Epres-csokoládés torta
68 perc / előkészület: 30 perc főzés: 3 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon finom, mutatós ünnepi torta, tökéletes ízharmónia. Nem kell tőle megijedni, nem olyan bonyolult az elkészítése.

hozzávalók / 6 adag

Piskóta

Krém

Glazúr

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta

  1. Egy tálban összeforgatjuk a liszttel a kakaóport, szódabikarbonát, sütőport, sót.
  2. Egy gépi habverővel habosra keverjük a tojásokat a cukorral, majd hozzáadjuk a vaníliát, tejfölt, kávét és az olajat, végül beledolgozzuk a lisztes keveréket is. Ezután egy torta forma alját sütőpapírral kibélelünk, majd belesimítjuk a masszát.
  3. Előmelegített sütőben, kb. 30-35 perc alatt megsütjük (tűpróba). A sütőből kivéve, 15 percig a formában hagyjuk, majd egy rácsra téve hűlni hagyjuk.
  4. Ha teljesen kihűlt ketté vágjuk, és az elmosott torta gyűrűbe visszatesszük a piskóta tetejét ez lesz az alja, majd a ketté vágott piskóta alja lesz a torta teteje, mivel az simább.
  5. A torta elég magas lesz ezért, ha van állítható tortagyűrű érdemes azt használni, vagy sütőpapírral magasítani a formánk oldalát.
  6. Az eperszemeket félbe vágjuk, és kirakjuk vele a torta oldalát.

Krém

  1. A tejfölt elkeverjük a cukorral, citromlével, reszelt héjjal és az eperpürével. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan az epres krémbe forgatjuk.
  2. A zselatint 4-5 evőkanál vízbe áztatjuk, majd kis lángon feloldjuk, a tűzről levéve hozzáadunk 4 evőkanál krémet, majd kisebb adagokban az epres- tejszínes krémbe forgatjuk.
  3. Ezután beleöntjük a tortaformába, rátesszük a piskóta másik felét, a simább oldala legyen felfelé, kicsit le is nyomjuk, de csak óvatosan. Végül hidegre tesszük, hogy a krém egybeálljon.

Glazúr

  1. Kimérjük a hozzávalókat, majd egy pohárba elkeverjük a zselatint 2 evőkanál vízzel, a kimért vízből veszünk el.
  2. A többi hozzávalót egy kis lábasban fakanállal kevergetve összemelegítjük, forralni nem kell, közben a mikróban feloldjuk a zselatint, majd a tűzről levett kakaós folyadékhoz keverjük. Ezután egy szűrőn átszűrjük, hogy szép sima legyen.
  3. A glazúrt langyosra hűtjük, közben néha-néha megkeverjük, ha kezd sűrűsödni a torta tetejére öntjük, kenegetni nem kell, magától elterül. Ismét hidegre tesszük, hogy a máz megkössön rajta, tálalás előtt gyümölccsel díszítjük a tetejét.
  4. Ha elsőre nem lenne elég szép a tortán a glazúr, tegyünk rá még egy réteget, én is így jártam vele.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 32 935
elküldve: 5
receptkönyvben: 86
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
457 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

epres torta, csokis-epres torta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Sun, 2016-03-06 14:54

Kedves Kati!
Ez a torta eszméletlenül jól néz ki, bizonyára nagyon finom is, azért türelmes leszek és megvárom az eper szezont az elkészítésével. Köszönet a megosztásért, mentve.
üdv: Margó

katharosz
Katharosz / katharosz Sun, 2016-03-06 18:20

Kedves Margó!
Érdemes megvárni a szezont, mert akkor sokkal finomabb az eper, én most szülinapra készítettem, de tavaly az eper szezonban, még finomabb volt.
Üdv. Kati

975
finomliszt 16 dkg
cukrozatlan kakaópor 6 dkg
szódabikarbóna 10 g
sütőpor 5 g
1 csipet
tojás 2 db
cukor 24 dkg
vanília kivonat 1 kávéskanál
tejföl 14 dkg
napraforgó olaj 80 ml
feketekávé 160 ml
tejföl 30 dkg
porcukor 10 dkg
habtejszín 4 dl
citromlé 1 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
eper 40 dkg
zselatin 20 g
eper 25 dkg
víz 80 ml
habtejszín 70 ml
porcukor 9 dkg
cukrozatlan kakaópor 4 dkg
zselatin 6 g