Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Enchiladas

Enchiladas
Enchiladas
70 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ismételten ellátogattam egy országba, a mexikói konyhával ismerkedtem. Mivel ahány ház, annyi enchilada, az enyém "Bellás" lett. Próbáltam több receptből egy autentikus receptet összetenni, de annyi ellentmondó információt találtam, hogy feladtam, így végül összeollóztam, amit szerettem volna. Mivel én már kiokosodtam, néhány infó nektek is Mexikóról:

Azt gondoltam, sokat tudok erről az országról, de be kellett látnom, hogy az szinte semmi. OK, a gasztronómiájukat ismertem (bár mindig megzavart, melyik tortillából készült ételt, hogy hívják), de hihetetlenül színes a kultúrája ennek az országnak is. Indiánok, olmékok, maja, azték civilizációk, Cortez, spanyol hódítás... a történelmük eléggé brutális és véres (mondom én ezt magyarként), de mindamellett nagyon érdekes! Kiskoromban még egy mini Chichen (nem chicken) Itzat is felépítettem kartonpapírból, annyira odavoltam a kultúrájukért. Persze nem áldoztam fel senkit az oltárán, pedig lettek volna rá alanyok, de nem gondoltam jó ötletnek. A mai Mexikó még mindig nem nyugodt, drogháború zajlott és zajlik náluk, de a gazdaságuk nagyon erős. A PwC 2013-ban azt a kijelentést tette, hogy 2050-re Mexikó lehet a világ 7. legnagyobb gazdasága! Nem gondoltam volna ezt róluk, az igazat megvallva... ez az ország úton- útfélen meglepett. Remélhetőleg egyszer lesz alkalmam meglátogatni az országot... na de térjünk vissza a főzésre!

hozzávalók / 4 adag

hús

szósz

összeállítás

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az elkészítése nem igényel atomkutatói diplomát... A vöröshagymát megpirítjuk az olajon, rászórjuk a húst, és pár percig pirítjuk őket közösen. Mehetnek rá a fűszerek és a paradicsomok (csak egy üveg, a hámozottakkal). Ne felejtsétek el a csilit, a csili JÓ. Ha frisset használjatok, használjatok GUMIKESZTYŰT, különben fájdalmas lesz a szemdörgölés, arról ne is beszéljünk, ha mosdóba kell menni... Visszatérve a receptre: a husi rotyog a paradicsomszószban, nagyon jó. Adjunk hozzá kis húsleves-alaplevet vagy vizet, és főzzük kb. 20 percig. Közben elkészíthetjük a pokol tüze, csípős szószt.
  2. Máshol Enchilada szósznak hívják - ne dőlj be az átverésnek! Szóval. Kis olajon pirítsuk meg a lisztet, fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával, köménnyel, oregánóval és csilivel. SOK csilivel. Meg egy kis csilivel. Mondom, SOK csilivel, ne légy gyáva, borítsuk meg rendesen azt a fűszertartót! A fájdalom mutatja, hogy élsz, és a gyomorégés a jövőbeli éned gondja lesz, nem a tiéd, ne aggódj miatta még. Adjuk hozzá a maradék paradicsomot. Ha a szósz nagyon sűrű, kis vízzel fel lehet hígítani. Főzzük kb. 10 percig.
  3. Ha a szósz elkészült, a hús is megfőtt, a tortillákat töltsük meg husival. Egy tepsi aljára öntsük bele a szósz felét, rakjuk rá az enchiladakat, rá a maradék szósz, és reszelt sajt. Be a sütőbe, 20 perc, vagy míg a sajt barna. Tálaljuk jalapenoval. Vicceltem. Nem. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 223
elküldve: 1
receptkönyvben: 32
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

A'la Bella

Mióta szakács: 2013.03.17.
75 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: mexikói
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

enchilada, tepsis tortilla

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pkriszti83
pkriszti83 Mon, 2019-06-10 10:40

A quesadilla után ez lesz kulináris tévelygéseim következő állomása :) Köszönet a receptért, épp ilyesmit kerestem (de a porontyok miatt a csípősséget valószínűleg csemegekukoricára cserélem) , és már a leírás stílusa is megnyerő volt.

502
olívaolaj 2 ek
vöröshagyma 1 közepes db
darált marhahús 30 dkg
konzerv paradicsom 40 dkg
chili 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
víz 1 dl
olívaolaj 2 ek
passzírozott paradicsom 40 dkg
finomliszt 1 evőkanál
chili 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
bazsalikom 0 ízlés szerint
római kömény 0 ízlés szerint
koriander 0 ízlés szerint
fokhagymapor 0 ízlés szerint
tortilla lap 4 db
sajt 15 dkg