Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dél-afrikai Bobotie

Dél-afrikai Bobotie
Dél-afrikai Bobotie
65 perc / előkészület: 5 perc főzés: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Dél-Afrika nemzeti ételének nevezték ki a Bobotie-t 1954-ben. (Kiejtése: ba-bor-tí) Indonéziából vették át 3 évszázada, és a háziasszonyok a saját ízlésükre tökéletesítették. Mint nálunk a gulyás, ahány ház, annyi recept.

Dél-Afrikának 11 elismert nyelve van, ami utal a hányattatott történelmére, de a kultúrák keveredésére is. A Bobotie-hoz a hollandok hozták a darált húst, az indonézek a fűszereket, és az angol Pásztorpite átdolgozása. Egyesek a muszakához hasonlítják. Az biztos, hogy az édes és pikáns keveréke, ami nálunk nagy kedvenc.

hozzávalók / 4 adag

Bobotie

Banán sambal

Hagymás paradicsom sambal

ajánlat

Darált marhahúst és disznóhúst is használhatunk bárány helyett, esetleg azok keverékét. Egyes receptekben sárgabaracklekvár helyett cukrot használnak, másikban mazsolát. Némelyek darabolt diót vagy mandulát kevernek a húshoz, vagy szeletelt mandulát szórnak a tetejére. Megint mások chutney helyett darabolt narancsot és citromot, vagy reszelt almát kevernek bele. Sárga rizzsel (ami kurkumával, fahéjjal és mazsolával ízesített) vagy burgonyapürével is lehet fogyasztani, ha tartalmasabb fogásra vágyunk.

Szólj hozzá!

elkészítés

Bobotie

  1. A hagymát megtisztítjuk, egy nagy serpenyőben az olajon üvegesre pároljuk.
  2. Rászórjuk a kurkumát, szeresendió-virág őrleményt, fahéjat, garam masalát, elkeverjük.
  3. Hozzáadjuk a sárgabaracklekvárt és chutneyt. Együtt pároljuk egy percig.
  4. Beledobjuk a darált húst, és jól elkeverjük.
  5. A kenyeret összemorzsoljuk, és a bárányhúshoz adjuk.
  6. Együtt pároljuk 20 percig fedő alatt.
  7. A sütőt közben 200 Celsius fokra előmelegítjük. Egy kb. 23 x 15 x 5 cm-es kerámia vagy jénai edényt is beteszünk a sütőbe, míg melegszik.
  8. A tojásokat kikeverjük a 2 ek joghurttal.
  9. A fűszeres bárányhúst a kerámia edénybe öntjük, jól lenyomkodjuk. A joghurtos-tojásos keveréket a tetejére öntjük, és fél óra alatt megsütjük. Közben elkészíthetjük a sambalokat.

Banán sambal

  1. A banánt meghámozzuk, és a joghurtba keverjük. Ezt érdemes a tálalás előtt elkészíteni, hogy a banán ne barnuljon meg.

Hagymás paradicsom sambal

  1. A hagymát megtisztítjuk, apróra kockázzuk.
  2. A paradicsomot is feldaraboljuk. A hagymához keverjük.
  3. Olívaolajjal és korianderrel megszórjuk, és elkeverjük. Tálalásig félrerakjuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 23x15x5 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 1 384
elküldve: 0
receptkönyvben: 17
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

sWaddyWaddy

Mióta szakács: 2013.09.01.
398 recept

receptjellemzők

konyha: afrikai
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

ba-bor-tí, bárányhúsos egytálétel, fűszeres pikáns bárányhúsos étel

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Csipeske
Csipeske Fri, 2017-11-03 17:05

Ma elkészítettem ezt a különleges, mégis egyszerű ételt. Mondhatom, mennyei finom lett. A hagymás paradicsom samballal tálaltam, ami harmonikusan egészítette ki az ízeket. Köszönöm a receptet.
Üdvözlettel: Erzsébet

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2016-03-05 15:41

Nagyon kedvemre való étel. Biztosan kipróbálom. Nálad mindig találni valami érdekeset. Köszönöm a receptet.
Üdv: Éva

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2016-03-06 21:08

A párom nagyon kétkedve fogadta, aztán mégiscsak repetázott. Főzés és sütés közben az illatok árulkodnak, hogy mire számíthatunk.
Remélem Neked is ízleni fog!

501
bárányhús 45 dkg
olívaolaj 1 teáskanál
vöröshagyma 1 kis db
kurkuma 2 kávéskanál
szerecsendió virág 1 kávéskanál
fahéj 1 kávéskanál
sárgabaracklekvár 1 ek
garam masala 1 teáskanál
chutney 2 ek
kenyér 1 szelet
1 kávéskanál
bors 0 ízlés szerint
tojás 2 db
görög joghurt 2 ek
banán 1 közepes db
görög joghurt 1.5 dl
vöröshagyma 1 kis db
paradicsom 2 közepes db
olívaolaj 0.5 teáskanál
koriander 1 ek