
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
közepes
Hozzávalók
Bobotie
-
45 dkg bárányhús
-
1 teáskanál olívaolaj
-
1 kis db vöröshagyma
-
2 kávéskanál kurkuma
-
1 kávéskanál szerecsendió virág
-
1 kávéskanál fahéj
-
1 ek sárgabaracklekvár
-
1 teáskanál garam masala
-
2 ek chutney
-
1 szelet kenyér
-
1 kávéskanál só
-
bors ízlés szerint
-
2 db tojás
-
2 ek görög joghurt
Banán sambal
-
1 közepes db banán
-
1.5 dl görög joghurt
Hagymás paradicsom sambal
-
1 kis db vöröshagyma
-
2 közepes db paradicsom
-
0.5 teáskanál olívaolaj
501
Kalória
26.2g
Fehérje
25.4g
Szénhidrátok
34g
Zsír
178.9g
Víz
171g
Koleszterin
2.3g
Rost
12.3g
Cukor
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
Bobotie
-
113g bárányhús300 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
14 kcal
-
1g garam masala0 kcal
-
8g chutney16 kcal
-
13g kenyér34 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
10g görög joghurt10 kcal
Banán sambal
-
38g banán21 kcal
-
38g görög joghurt39 kcal
Hagymás paradicsom sambal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
1g olívaolaj4 kcal
-
1g koriander0 kcal
Összesen
501
kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
Bobotie
-
450g bárányhús1202 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
56 kcal
-
2g garam masala0 kcal
-
30g chutney65 kcal
-
50g kenyér137 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
40g görög joghurt41 kcal
Banán sambal
-
150g banán85 kcal
-
150g görög joghurt155 kcal
Hagymás paradicsom sambal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
3g koriander1 kcal
Összesen
2005
kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
Bobotie
-
34.2g bárányhús91 kcal
-
0.3g olívaolaj3 kcal
-
3.8g vöröshagyma1 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1.5g sárgabaracklekvár4 kcal
-
0.2g garam masala0 kcal
-
2.3g chutney5 kcal
-
3.8g kenyér10 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
8.4g tojás11 kcal
-
3 kcal
Banán sambal
-
11.4g banán6 kcal
-
11.4g görög joghurt12 kcal
Hagymás paradicsom sambal
-
3.8g vöröshagyma1 kcal
-
15.2g paradicsom3 kcal
-
0.2g olívaolaj1 kcal
-
0.2g koriander0 kcal
Összesen
151
kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.2 g
Zsír
-
Összesen 34 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 171 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1086.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 269 mg
-
Nátrium 672 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.4 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 178.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 57 micro
-
β-karotin 261 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 1287 micro
-
Lut-zea 201 micro
Összesen
501
kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 105 g
Zsír
-
Összesen 136.1 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 684 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4344.3 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 135 mg
-
Kálcium 223 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 190 mg
-
Foszfor 1077 mg
-
Nátrium 2688 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 101.7 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 9 mg
Víz
-
Összesen 715.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 252 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 32 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 240 micro
-
Kolin: 325 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 227 micro
-
β-karotin 1042 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 5146 micro
-
Lut-zea 806 micro
Összesen
2005
kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 10.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 330.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 204 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 54.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 391 micro
-
Lut-zea 61 micro
Összesen
151
kcal
Elkészítés
Bobotie
- A hagymát megtisztítjuk, egy nagy serpenyőben az olajon üvegesre pároljuk.
- Rászórjuk a kurkumát, szeresendió-virág őrleményt, fahéjat, garam masalát, elkeverjük.
- Hozzáadjuk a sárgabaracklekvárt és chutneyt. Együtt pároljuk egy percig.
- Beledobjuk a darált húst, és jól elkeverjük.
- A kenyeret összemorzsoljuk, és a bárányhúshoz adjuk.
- Együtt pároljuk 20 percig fedő alatt.
- A sütőt közben 200 Celsius fokra előmelegítjük. Egy kb. 23 x 15 x 5 cm-es kerámia vagy jénai edényt is beteszünk a sütőbe, míg melegszik.
- A tojásokat kikeverjük a 2 ek joghurttal.
- A fűszeres bárányhúst a kerámia edénybe öntjük, jól lenyomkodjuk. A joghurtos-tojásos keveréket a tetejére öntjük, és fél óra alatt megsütjük. Közben elkészíthetjük a sambalokat.
Banán sambal
- A banánt meghámozzuk, és a joghurtba keverjük. Ezt érdemes a tálalás előtt elkészíteni, hogy a banán ne barnuljon meg.
Hagymás paradicsom sambal
- A hagymát megtisztítjuk, apróra kockázzuk.
- A paradicsomot is feldaraboljuk. A hagymához keverjük.
- Olívaolajjal és korianderrel megszórjuk, és elkeverjük. Tálalásig félrerakjuk.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 5 perc
- Főzés ideje: 30 perc
- Sütés ideje: 30 perc
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 23x15x5
Dél-Afrika nemzeti ételének nevezték ki a Bobotie-t 1954-ben. (Kiejtése: ba-bor-tí) Indonéziából vették át 3 évszázada, és a háziasszonyok a saját ízlésükre tökéletesítették. Mint nálunk a gulyás, ahány ház, annyi recept. Dél-Afrikának 11 elismert nyelve van, ami utal a hányattatott történelmére, de a kultúrák keveredésére is. A Bobotie-hoz a hollandok hozták a darált húst, az indonézek a fűszereket, és az angol Pásztorpite átdolgozása. Egyesek a muszakához hasonlítják. Az biztos, hogy az édes és pikáns keveréke, ami nálunk nagy kedvenc.