r
Nosalty Logó

Dél-afrikai Bobotie

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Dél-afrikai Bobotie
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Bobotie

Banán sambal

Hagymás paradicsom sambal

Összesen 501 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Bobotie

Banán sambal

Hagymás paradicsom sambal

Összesen 2005 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Bobotie

Banán sambal

Hagymás paradicsom sambal

Összesen 151 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.2 g

Zsír

  • Összesen
    34 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    171 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1086.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    269 mg
  • Nátrium
    672 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.4 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    178.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    57 micro
  • β-karotin
    261 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    1287 micro
  • Lut-zea
    201 micro
Összesen 501 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    105 g

Zsír

  • Összesen
    136.1 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    684 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4344.3 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    135 mg
  • Kálcium
    223 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    190 mg
  • Foszfor
    1077 mg
  • Nátrium
    2688 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    101.7 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    715.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    252 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    240 micro
  • Kolin:
    325 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    227 micro
  • β-karotin
    1042 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    806 micro
Összesen 2005 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    330.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    204 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    391 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 151 Kcal

Hozzávalók

Bobotie

Banán sambal

Hagymás paradicsom sambal

Elkészítés

Bobotie

  1. A hagymát megtisztítjuk, egy nagy serpenyőben az olajon üvegesre pároljuk.
  2. Rászórjuk a kurkumát, szeresendió-virág őrleményt, fahéjat, garam masalát, elkeverjük.
  3. Hozzáadjuk a sárgabaracklekvárt és chutneyt. Együtt pároljuk egy percig.
  4. Beledobjuk a darált húst, és jól elkeverjük.
  5. A kenyeret összemorzsoljuk, és a bárányhúshoz adjuk.
  6. Együtt pároljuk 20 percig fedő alatt.
  7. A sütőt közben 200 Celsius fokra előmelegítjük. Egy kb. 23 x 15 x 5 cm-es kerámia vagy jénai edényt is beteszünk a sütőbe, míg melegszik.
  8. A tojásokat kikeverjük a 2 ek joghurttal.
  9. A fűszeres bárányhúst a kerámia edénybe öntjük, jól lenyomkodjuk. A joghurtos-tojásos keveréket a tetejére öntjük, és fél óra alatt megsütjük. Közben elkészíthetjük a sambalokat.

Banán sambal

  1. A banánt meghámozzuk, és a joghurtba keverjük. Ezt érdemes a tálalás előtt elkészíteni, hogy a banán ne barnuljon meg.

Hagymás paradicsom sambal

  1. A hagymát megtisztítjuk, apróra kockázzuk.
  2. A paradicsomot is feldaraboljuk. A hagymához keverjük.
  3. Olívaolajjal és korianderrel megszórjuk, és elkeverjük. Tálalásig félrerakjuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 23x15x5
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 2026
  • Feltöltés dátuma: 2016. március 05.

Ajánló

Darált marhahúst és disznóhúst is használhatunk bárány helyett, esetleg azok keverékét. Egyes receptekben sárgabaracklekvár helyett cukrot használnak, másikban mazsolát. Némelyek darabolt diót vagy mandulát kevernek a húshoz, vagy szeletelt mandulát szórnak a tetejére. Megint mások chutney helyett darabolt narancsot és citromot, vagy reszelt almát kevernek bele. Sárga rizzsel (ami kurkumával, fahéjjal és mazsolával ízesített) vagy burgonyapürével is lehet fogyasztani, ha tartalmasabb fogásra vágyunk.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Dél-Afrika nemzeti ételének nevezték ki a Bobotie-t 1954-ben. (Kiejtése: ba-bor-tí) Indonéziából vették át 3 évszázada, és a háziasszonyok a saját ízlésükre tökéletesítették. Mint nálunk a gulyás, ahány ház, annyi recept. Dél-Afrikának 11 elismert nyelve van, ami utal a hányattatott történelmére, de a kultúrák keveredésére is. A Bobotie-hoz a hollandok hozták a darált húst, az indonézek a fűszereket, és az angol Pásztorpite átdolgozása. Egyesek a muszakához hasonlítják. Az biztos, hogy az édes és pikáns keveréke, ami nálunk nagy kedvenc.

Hozzászólások

Évi néni

Nagyon kedvemre való étel. Biztosan kipróbálom. Nálad mindig találni valami érdekeset. Köszönöm a receptet. Üdv: Éva

Törölt felhasználó

A párom nagyon kétkedve fogadta, aztán mégiscsak repetázott. F?zés és sütés közben az illatok árulkodnak, hogy mire számíthatunk. Remélem Neked is ízleni fog!

Csipeske

Ma elkészítettem ezt a különleges, mégis egyszer? ételt. Mondhatom, mennyei finom lett. A hagymás paradicsom samballal tálaltam, ami harmonikusan egészítette ki az ízeket. Köszönöm a receptet. Üdvözlettel: Erzsébet

Hozzávalók

Bobotie

Banán sambal

Hagymás paradicsom sambal

Címlapról ajánljuk

Így szerepelt Veres István és csapata a Bocuse d'Or döntőjén...

Lezajlott a világ egyik legnívósabb gasztronómiai versenyének döntője. A magyar csapat, Veres István vezetésével kiváló munkát végzett Lyonban, és emberpróbáló helytállásukkal megmutatták a zsűrinek, hogy mi mindenre képesek, még ilyen nagy nyomás alatt is. Fantasztikus tálak és ételek kerültek ki a kezük alól, szívből gratulálunk nekik!

Nosalty

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?