r
Nosalty Logó

Japán selymes rántotta (scrambled eggs)

Hering András
Krémes tojás japán stílusban, rizságyon, pálcikával tálalva.
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

533
Kalória
19.7g
Fehérje
80.8g
Szénhidrát
12.6g
Zsír
102.2g
Víz
367.6g
Koleszterin
2.9g
Élelmi rost
466.5mg
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 533 kcal
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1065 kcal
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 210 kcal
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.7 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    368 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    814.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    298 mg
  • Nátrium
    357 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    80.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    102.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    213 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    296 micro
  • Kolin:
    287 mg
  • Retinol - A vitamin:
    178 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    411 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    487 micro
Összesen 533 kcal
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.4 g

Zsír

  • Összesen
    25.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    735 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1628.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    90 mg
  • Kálcium
    136 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    597 mg
  • Nátrium
    714 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    161.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    204.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    425 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    592 micro
  • Kolin:
    575 mg
  • Retinol - A vitamin:
    357 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    823 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    974 micro
Összesen 1065 kcal
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    145 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    320.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    117 mg
  • Nátrium
    140 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    31.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    40.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    117 micro
  • Kolin:
    113 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    162 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    192 micro
Összesen 210 kcal

Elkészítés

  1. Egy keverőtálban üssük fel a tojásokat, adjuk hozzá a dashi-t, szójaszószt, mirint és sót. Villával vagy pálcikával keverjük össze óvatosan, ne habosítsuk, csak keverjük egyneműre.
  2. Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon, majd olvasszuk meg benne a vajat. Ha inkább semleges ízt szeretnénk, kevés olajat is használhatunk.
  3. Öntsük a tojáskeveréket a felmelegített serpenyőbe. A láng legyen közepesnél egy kicsit alacsonyabb, mert a japán rántotta titka, hogy lassan, kíméletesen készül. Amint a tojás szélein enyhén megszilárdul, kezd el finoman kevergetni egy spatulával vagy pálcikával. A mozdulat legyen körkörös és laza: ne törd szét, inkább gyűjtsd a sűrűsödő részeket a serpenyő közepe felé, hogy a még folyós rész is egyenletesen átsüljön, legyen hullámos (rétegesen redőző) a textúrája. Fontos, hogy ne süsd túl, akkor jó, ha a tojás már nem teljesen folyós, de még selymesen rezgős, a közepe enyhén nedves, és ha megmozdítod a serpenyőt, kissé hullámzik az egész. Ez általában 40–60 másodperc alatt elérhető a tűz erősségétől és a serpenyő méretétől függően. Ha elérted ezt az állagot, azonnal vedd le a tűzről, mert a tojás a maradék hőtől is tovább fő. Ha a serpenyőben hagyod, könnyen túlsül és elveszíti a selymes textúráját.
  4. Azonnal kanalazzuk friss, meleg rizsre, majd szórjuk meg apróra vágott újhagymával, pirított szezámmaggal vagy néhány vékonyra nori (szárított alga) darabkával.
  5. Ha még gazdagabb ízt szeretnénk, a végén adhatunk hozzá egy kevés vajat: ettől a tojás gyönyörűen fényes és selymes lesz. Japánban gyakran kínálják mellé savanyított retekcsíkokkal (tsukemono), amelyek friss, roppanós kontrasztot adnak a lágy, krémes tojásnak.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 7 p

Ha unod a száraz, túlsült rántottát, próbáld ki a japán verziót! Ez a selymes, szójaszószos tojásétel pillanatok alatt elkészül, mégis különleges: puha, lágy és umamiban gazdag. Tálald rizsre, pirítósra vagy akár magában, garantáltan új kedvenced lesz reggelire.

Ha azt hitted, a rántottát már nem lehet újragondolni, a japánok most megmutatják, hogy dehogynem. Az ázsiai konyha egyik legnagyobb erénye a letisztultság és a textúrák tökéletes egyensúlya, és ez a selymes, félig folyós scrambled eggs is ezt bizonyítja.

Japánban nem szeretik túlsütni a tojást: itt nem a száraz, szétmorzsolt rántotta számít jónak, hanem az, amelyik rezgős, krémes és éppen csak megszilárdult. Ez az állag nem véletlen: a tojáshoz szójaszósz, mirin és dashi kerül, amik nemcsak ízt adnak neki, hanem segítenek megőrizni a nedvességét is.

Az eredmény egy olyan étel, ami szinte elolvad a szájban, és egy pillanatra elhiteti veled, hogy egy oszakai vagy tokiói kávézóban ülsz.

Selymes japán rántotta szójaszószos ízesítéssel és gőzölt rizsen
A japán kávézók kedvence: lágy tojás rizsen, szójaszószos umamival.
Hering András

A selymes tojás titka: lassan, figyelmesen, szeretettel

A japán rántotta első pillantásra pofonegyszerűnek tűnik, hiszen csak tojás, némi fűszer és pár perc a serpenyő felett. A valóságban azonban az állag az, ami mindent eldönt. Ez az étel nem a gyors keverésről szól, hanem arról, hogy érzed a tojás mozgását, és pont akkor veszed le a tűzről, amikor még épp nem készült el teljesen.

A titok az alacsony-közepes hőfok: ha túl forró a serpenyő, a tojás azonnal megszikkad és kicsapódik belőle a nedvesség. A japán konyhában viszont cél, hogy a tojás rezgős, krémes és selymes maradjon, ehhez türelem kell, nem erő.

Miután beleöntöd a tojáskeveréket a serpenyőbe, várj pár másodpercet, amíg a szélein elkezd megszilárdulni. Ezután jöhet a legfontosabb lépés: a gyengéd keverés. Egy spatulával vagy pálcikával finoman húzd befelé a megsült részeket, hogy a középen lévő folyós tojás is találkozzon a hővel. Ne kavard vadul, inkább formáld, terelgesd, mintha selymet hajtogatnál.

A japán scrambled eggs akkor tökéletes, amikor még kissé rezgős, de már nem folyós. Ha megmozdítod a serpenyőt, az egész tojás finoman hullámzik. Ez a pillanat az, amikor le kell venni a tűzről, mert a maradék hő már befejezi a munkát. Ha eltalálod ezt az időzítést, egy selymes, fényes, krémes tojásételt kapsz, ami szó szerint elolvad a szádban. Itt nincs ropogós szél, nincs túlsült darabka, csak puha, meleg harmónia.

Tipp:

A legjobb eszköz hozzá egy kisebb, tapadásmentes serpenyő és egy rugalmas szilikon spatula. Így könnyebb a tojást terelgetni, és nem sérted meg a finom szerkezetét.

A japán scrambled eggs-et általában párolt rizsre tálalják, amitől az egész fogás még otthonosabb lesz: egy kanállal szinte magát kínálja. Gyakran szórnak rá apróra vágott újhagymát, pirított szezámmagot, vagy egy kis norimorzsát, ami ropogós kontrasztot ad a lágy tojásnak.

Autentikus japán rántotta, szójaszószos és dashis ízesítéssel.
Ez a lágy, rezgős tojás mutatja meg, mit jelent Japánban a tökéletesség.
Hering András

A legjobb az egészben, hogy mindössze néhány perc alatt elkészül, és a hozzávalók is beszerezhetők bármelyik ázsiai boltban. Egy kis szójaszósz, némi mirin, pár tojás és máris megérted, miért rajonganak a japánok ezért az egyszerű, mégis elegáns reggeliért.

Akár reggelire, akár gyors vacsorára készíted, egy biztos: ez a selymes japán rántotta nem a kapkodós hétköznapok étele, hanem egy lassú, figyelmes mozdulatokkal készült fogás, amit megérdemel a napod.

Tipp:

Próbáld ki egy tál forró rizsen, mellé egy kis savanyított retek vagy uborka - és máris a japán kávéházak világában találod magad.
Japán stílusú lágy tojás rizsen, tálban, pálcikákkal és fakanállal
Selymes, félig folyós tojásétel, ropogós nori szirmokkal.
Hering András

Recept és fotók: Hering András / @andrishering

További receptek

Rakott újburgonya

Formabontó rakott krumpli az alábbi, mégis ugyanolyan komfortos és házias, mint az eredeti verzió. Használjunk hozzá zsenge újburgonyát, ízes kolbászt és tojást, a tálaláshoz pedig ...

Lakos Benedek

Spenótos omlett

A spenótos omlett egy tojásból készült, spenóttal gazdagított étel, amit általában reggelire vagy könnyű ebédként fogyasztanak. Az omlett alapja a felvert tojás, amit serpenyőben ...

Hering András

Címlapról ajánljuk

Top Receptek