r
Nosalty Logó

Karél pecsenye

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Auringonkukka
Karél pecsenye
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
100 °C
  • 12% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 507 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2025 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 101 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    54.8 g

Zsír

  • Összesen
    21.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    155 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2546.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    85 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    607 mg
  • Nátrium
    1696 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.4 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    379.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    898 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    213 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    3713 micro
  • β-karotin
    8850 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    278 micro
Összesen 507 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    219.1 g

Zsír

  • Összesen
    84.6 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    620 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10185.9 g
  • Cink
    30 mg
  • Szelén
    263 mg
  • Kálcium
    342 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    321 mg
  • Foszfor
    2427 mg
  • Nátrium
    6783 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89.4 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    1519.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3592 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    24 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    62 mg
  • D vitamin:
    90 micro
  • K vitamin:
    58 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    65 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    205 micro
  • Kolin:
    853 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    14854 micro
  • β-karotin
    35398 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    1113 micro
Összesen 2025 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    10.7 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    499.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    332 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    176 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    728 micro
  • β-karotin
    1734 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 101 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A marhahúst kisebb (2 x 2 cm-es) darabokra, a sertést nagyobb (3 x 3 cm-es) darabokra vágjuk.
  2. A hagymákat és a répát meghámozzuk, majd a répákat nagyobb karikákra vágjuk, a hagymákat egészben hagyjuk.
  3. Egy vastag tűzálló vagy agyag edénybe halmozzuk a húsokat a zöldségekkel úgy, hogy lehetőleg a zsírosabb darabok felülre kerüljenek.
  4. Az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd sózunk és fűszerezünk.
  5. Az edényt meleg, de nem forró sütőbe helyezzük, és az ételt legalább 3-4 órán át érleljük. (A levének forrnia nem szabad, mert akkor zavarossá válik.) Főtt burgonyával tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 100 °C
  • Sütés ideje: 240 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 24
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 2860
  • Feltöltés dátuma: 2013. december 10.

Ajánló

Most, hogy a karácsony is közeledik, és valaki valamilyen különlegességet szeretne az ünnepi asztalra tenni, annak javasolnám ezt a receptet. A finnek előszeretettel tálalják fel ezt az ételt a függetlenség napján (december 6.) és karácsonykor is.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Karél pecsenye
Auringonkukka 61 recept

A Karjalanpaisti vagy - Bokor Júlia (Finn konyha - 1987) korai fordítása szerint - a Karél pecsenye egy Finnországból származó tradicionális egytálétel. Karéliát Finnország a II. Világháborúban elveszítette, és csaknem 200.000 m2-nyi területének átadására kényszerült, így napjainkban Oroszországhoz tartozik. A térségből azonban több recept is rámaradt a finn nemzedékre, és több híres étellel is büszkélkedhetnek a mai napig.  A karjalanpaistit nevezhetnénk akár a finn konyha burgundi marhájának is, mivel az elkészítésének menete a francia egytálételéhez hasonló. Az eredeti recept eredete évszázados hagyományokon alapszik, bár akkor még nem használtak semmilyen fűszert és más konyhakerti növényt sem, csak a húst (marha, birka, sertés) és a sót. A finnekről tudni kell egyébként, hogy nagyon szegényen éltek és a nagy hidegek, illetve a rossz anyagi helyzet miatt nem is tudták volna beszerezni a friss idényzöldségeket. Régen az ételt agyagedényben készítették, mivel nagyon jól tartja a hőt, és a zamatok is kiválóan összeérnek. A besózott húsdarabokra egy éjszakán át nehezéket helyeztek, majd másnap összeaprították a húsdarabokat, és annyi vizet engedtek rá, amennyi éppen ellepi.  Ahogy Bokor Júlia mondaná: "Manapság szokás a pecsenyét hagymával és szegfűborssal fűszerezni, de az eredeti karél étel zamata teljes mértékben az összeérett húsok ízanyagából (és a sóból) tevődött össze." A mai modern finn konyha kiteljesedésének köszönhetően azonban a Karél pecsenye jelenlegi elkészítése ehhez a recepthez áll a legközelebb.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek