r
Nosalty Logó

Csülkös bableves savanyú káposztával, ahogy Guszti néni készíti

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Nosalty
Csülkös bableves savanyú káposztával, ahogy Guszti néni készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 502 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 6009 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 64 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.1 g

Zsír

  • Összesen
    25.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1994.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    180 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    371 mg
  • Nátrium
    1281 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    429.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    197 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    421 micro
  • β-karotin
    1176 micro
  • β-crypt
    41 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    344 micro
Összesen 502 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    336.8 g

Zsír

  • Összesen
    300.6 g
  • Telített zsírsav
    115 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    121 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    35 g
  • Koleszterin
    932 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    23936.4 g
  • Cink
    52 mg
  • Szelén
    363 mg
  • Kálcium
    2160 mg
  • Vas
    83 mg
  • Magnézium
    1425 mg
  • Foszfor
    4455 mg
  • Nátrium
    15378 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    515.1 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    121 mg

VÍZ

  • Összesen
    5154.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1883 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    209 mg
  • D vitamin:
    102 micro
  • K vitamin:
    241 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    57 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2361 micro
  • Kolin:
    1309 mg
  • Retinol - A vitamin:
    473 micro
  • α-karotin
    5054 micro
  • β-karotin
    14110 micro
  • β-crypt
    498 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    4132 micro
Összesen 6009 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    252.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    162 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    53 micro
  • β-karotin
    149 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 64 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Elkészítés

  1. A csülköt előre megfőzzük hagymával, fokhagymával, babérlevéllel és feketeborssal, majd hagyjuk a saját levében felhasználásig. A tarkababot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, majd enyhén sós vízben félig előfőzzük. Mindkettő főzővizét félretesszük.
  2. A gyökérzöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk, majd a megtisztított hagymákkal és az összeroppantott fokhagymával együtt feltesszük főni a csülök főzővizében (nagyjából 1-1,5 literben).
  3. Közben felkockázzuk a puhára főtt csülköt is, és amikor már nagyjából megpuhultak a zöldségek, a lábosba tesszük a húst is. Érdemes a csontot is beletenni a levesbe, még rengeteg íz van benne ilyenkor, amit nem érdemes elvesztegetni.
  4. Óvatosan sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, majd az előfőzött babot is. Öntünk hozzá a bab és a csülök főzőlevéből is, közben folyton kóstolgatva. Sózni mindig csak a csülök főzővize után érdemes, nehogy elsózzuk.
  5. Alacsony lángon tovább főzzük, közben elkészítve a paprikás rántást. A zsírt és a lisztet aranybarnára pirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát is, és felöntjük fél liter vízzel is.
  6. A kész rántást a leveshez öntjük és alaposan kiforraljuk, hogy ne legyen lisztes íze.
  7. Végül hozzáadjuk a savanyú káposztát, és 20 percet összefőzzük vele. Ízlés és szükség szerint utánsózzuk és borsozzuk, és még önthetünk hozzá a csülökléből vagy a bab főzővizéből.
  8. Tejföllel és hegyes erőspaprikával tálaljuk.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 17
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 4838
  • Feltöltés dátuma: 2022. május 31.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Guszti néni megmutatta nekünk egyik jól bevált receptjét, és hatalmas adag csülkös bablevest főzött az Olajág otthon lakóinak. Az amúgy is tartalmas levesbe ráadásul savanyú káposzta is került, így pedig teljesen ellenállhatatlan lett a végeredmény!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Te tudtad, hogy ez a különbség a lángolt és füstölt...

Kolbászt a világ minden táján esznek, de a magyarok által kedvelt, pirospaprikával és fokhagymával, különböző fűszerekkel készülő változatok csak a mi térségünkben elterjedtek igazán, attól függetlenül, hogy sok országban rajonganak értük. De mi a különbség a boltokban leggyakrabban kapható lángolt és füstölt kolbász között?