r
Nosalty Logó

Húsvéti bableves

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kornél
Húsvéti bableves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 434 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 3033 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 64 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.5 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    891.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    253 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    166 mg
  • Foszfor
    349 mg
  • Nátrium
    90 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    124.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    338 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    318 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    1068 micro
  • β-karotin
    2836 micro
  • β-crypt
    72 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    334 micro
Összesen 434 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    150.4 g

Zsír

  • Összesen
    61.3 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    328 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6241.1 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    134 mg
  • Kálcium
    1774 mg
  • Vas
    60 mg
  • Magnézium
    1159 mg
  • Foszfor
    2443 mg
  • Nátrium
    629 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    489.5 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    103 mg

VÍZ

  • Összesen
    869.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2368 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    74 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    210 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2224 micro
  • Kolin:
    577 mg
  • Retinol - A vitamin:
    380 micro
  • α-karotin
    7474 micro
  • β-karotin
    19852 micro
  • β-crypt
    502 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    2340 micro
Összesen 3033 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    132.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    159 micro
  • β-karotin
    421 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 64 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A csipetkéhez

Elkészítés

A leveshez

  1. A szárazbabot a főzés előtti este áztassuk be. A kihűlt sonka főzőlé tetejéről gondosan távolítsuk el a zsírt, tegyük félre egy edényben.
  2. A sonka főzőlevét higítsuk fel vízzel, ameddig már nem lesz túlságosan sós. A víz mennyiségehozzávetőlegesen megegyezik a főzőlével.
  3. A babot öntsük a léhez, és forraljuk lassan. Ha a sonka főzőlevéhez nem használtunk babérlevelet, most adjunk hozzá 2-3 db-ot. Főzzük addig, ameddig a bab félig megpuhul.
  4. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd daraboljuk fel tetszés szerint, és adjuk a leveshez.
  5. Készítsük el a csipetkéket, felhasználásig tegyük félre.
  6. A félretett sonkazsírt egy serpenyőben melegítsük meg, majd adjunk hozzá fűszerpaprikát. Kevés vízzel higítva forraljuk fel, majd öntsük hozzá a leveshez.
  7. Ha a bab megpuhult, készítsünk habarást. A zúzott fokhagymát keverjük el a tejföllel és a liszttel, majd a levesből merjünk hozzá egymerőkanál levet, és keverjük simára. Ha nem lett csomómentes, akkor szűrő segítségével adjuk a leveshez.
  8. Újból forraljuk fel, majd adjuk hozzá a csipetkéket, és főzzük készre.
  9. Tálaljuk a levest. Levesbetétnek adhatunk hozzá kockázott főtt sonkát.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 55023
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 17.

Ajánló

Apróra felkockáztam az előző esti főtt sonka darabból a leveshez szánt mennyiséget, és külön tányéron kínáltam a leves mellé. Nagyon fontos, hogy semmi esetre se adjuk a kockázott sonkát főzéskor a levesünkhöz, mert túlságosan sóssá válik az étel, élvezhetetlen lesz.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Húsvéti bableves
Kornél 167 recept

A Húsvétot mindig lelkes készülődés, és a jó minőségű házilag füstölt sonkák utáni hajtóvadászat előzi meg. A nagyszombati vacsora elteltével azonban legtöbben telítődnek a főtt sonkával, a tojással, a hideg készítményekkel. Húsvét vasárnapján talán nemcsak nálunk esik jól egy meleg leves, ami viszonylag hamar elkészíthető. 

Hozzászólások (2)

Törölt felhasználó

Kedves Kornél! Nagyjából 1 hete f?tt meg a sonka Húsvétra, amib?l maradt elég sok. Gondoltam egy Jókai bablevesre. Kérdésem az lenne, összesen 6 l alaplé kell a leveshez? 3 l a megmaradt sonkaléb?l (én lefagyasztottam) és 3 l víz? Valamint a csipetkém nem sikerült a múltkor(gumiszer?, kemény lett :( , a 10 dkg liszt az hány ev?kanál kb? Gondolom ennek a mennyisége okozta a keménységet :S Illetve én a megmaradt sonkát szeretném beletenni a levesbe, ezt a legvégén a csipetkével kell? Köszi el?re a válaszod.

Kornél

Kedves Berny, Egyszer?sítem: Nem húslevest f?zünk, amit be kell forralni a felére, tehát nem kell 6 liter alaplé sem. A 3 liter elegend?, amennyiben 6-7 f?re számolsz. Azonban mindig a lé sóssága dönt, tehát annyira kell higítanod, hogy élvezhet?en sós íz? legyen a lé. A tíz deka liszt durván két és fél ev?kanál, azonban ha kemény lett a csipetke, akkor inkább azt mondanám, hogy nem f?zted meg eléggé. Én amúgy a masszívabb, kevésbé málós csipetkét kedvelem, azonban a tésztát többnyire próbaf?zéssel teszteljük, miel?tt a levesbe kerül, akkor elkerülheted a kellemetlen élményeket. A sonkát már nem kell megf?znöd mégegyszer, ha a csipetke megf?tt, egyszer?en hozzá kell adni a leveshez. Remélem tudtam segíteni. Üdv.: Kornél

Hozzávalók

A leveshez

A csipetkéhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek