r
Nosalty Logó

Jókai bableves (Bableves 12.)

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Jókai bableves (Bableves 12.)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 887 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 3549 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 185 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    54.8 g

Zsír

  • Összesen
    38.9 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    109 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2004.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    257 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    189 mg
  • Foszfor
    539 mg
  • Nátrium
    961 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    79.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    250.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    369 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    208 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    339 micro
  • Kolin:
    162 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    3519 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    785 micro
Összesen 887 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    219 g

Zsír

  • Összesen
    155.7 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    435 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8018.8 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    167 mg
  • Kálcium
    1027 mg
  • Vas
    41 mg
  • Magnézium
    755 mg
  • Foszfor
    2154 mg
  • Nátrium
    3842 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    319 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    60 mg

VÍZ

  • Összesen
    1001.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1478 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    93 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    831 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1354 micro
  • Kolin:
    648 mg
  • Retinol - A vitamin:
    99 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    14074 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    3141 micro
Összesen 3549 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    414.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    199 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    256 micro
  • β-karotin
    728 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    162 micro
Összesen 185 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A csipetkéhez

Elkészítés

A leveshez

  1. A száraz babot előző este hideg vízbe beáztatjuk.
  2. A csülköt jól megmossuk, és a babbal együtt feltesszük főni.
  3. Ha félig megfőtt a csülök, kiemeljük, és felkockázzuk.
  4. A babot leszűrjük.
  5. A hagymát finomra vágjuk, kevés zsíron megdinszteljük.
  6. Meghintjük pirospaprikával.
  7. Rátesszük a csülök húst, a babot és felöntjük vízzel.
  8. A zöldségeket megtisztítjuk, kockára vágjuk, és a levesbe tesszük.
  9. Beletesszük a az áttört fokhagymát, borsot, és ha szükséges sózzuk. jól kiforraljuk.
  10. Ha a hús és a bab megpuhult, világos rántást készítünk, és azzal sűrítjük a levest.
  11. 1 tojásból liszttel csipetkét gyúrunk, apró kis gyöngyöket formálunk, és a levesbe főzzük.
  12. Belefőzzük a megmosott debreceniket.
  13. Ha kolbász megfőtt, kiemeljük, és karikára vágjuk.
  14. Megpirítjuk, és tálalás előtt visszatesszük a levesbe.
  15. Tálaláskor ízlés szerint 1 kanál tejfölt teszünk a leves tetejére.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 46
  • Össznézettség: 118607
  • Feltöltés dátuma: 2009. december 02.

Ajánló

Töpörtyűs pogácsával fenséges laktató egytálétel.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Férjem kedvenc eledele. Soha nem sikerül kis mennyiséget készíteni. Töpörtyűs pogácsával fenséges laktató egytálétel. Valamikor Jókai Mór kedvenc eledele volt, melyet felesége, Laborfalvi Róza, készített először a számára.  

Hozzászólások

Törölt felhasználó

bablevesnek bableves, de ez nem jokai. en ugy tudom, hogy a Jokai bableves tejes-pirospaprikas-rantassal keszul, es a zoldseg is csak krumpli, semmi repa es testverei:)) De szerintem ez a bableves recept is nagyon -nagyon finom lehet, mar csak a fustolt iz miatt is:)

Törölt felhasználó

Szia lu-lu! Az én valamikori ételkészítés tankönyvem szerint így készül Jókai-bableves! Lehet hogy azóta változott a recept?

Törölt felhasználó

Rá se ránts! Ez pontosan így készül, egy híres ódubai vendégl? séfje is elárulta, hogy ezt így kell! A "nemszakácsok" egyenek margarinos kenyeret, vegetával!

Gabys

nem akarlak elkeseríteni, de a hagyomány szerint az eredeti Jókai bableves nem így készül:) A nagy mesemondó rá sem ismerne arra, amit ? írásaiban hol görögolvasó, arany vagy angyalbakancs, meseszép költ?i névvel emleget. Mert mint mondta, olyan nagy szem? bab kell hozzá, mint a görög szerzetesek rózsafüzérje, és az omlós füstölt malacköröm színe arany, formára meg mint az angyalok lábbelije?? Nincs benne se zöldség se csülök. Amit ma "Jókai bablevesként" ismerünk, és készítünk el, az az évek alatt szájízek és ötletek alapján kialakult bableves. De gyakorlatilag semmi köze az eredetihez.

Törölt felhasználó

Hát, igen. Én évek óta készítem, nem csak itthon, hanem vendégl?i mennyiségben. Mindenhol csülökkel készül, malackörömb?l, soha nem is hallotta, vagy látta bárki.

Gabys

Úgye, úgye?:)))) Én is füstölt csülökkel készítem, mert annál nincs jobb:))) Én is belekockázom a végén tejfölözöm és közlöm itthon nahh kész a Jókai bableves. Pedig köze nincs hozzá:))))

Törölt felhasználó

Hát, ha valahol tudsz olyan receptet, ne szégyeldd elküldeni. :D

Gabys

Juj, ezt most nem értem....mire gondolsz?

Törölt felhasználó

A malackörmös Jókai-levesre.

Gabys

Az az igazság, hogy nagyon régen kerestem már az eredeti receptet. Nagyon szeretem Jókait, így kíváncsi voltam rá. Eddig még nem leltem rá, mivel valóban teljesen átalakult, és lassan minden bablé "Jókai" lesz. De annyit tudok, hogy nincs benne zöldség és csülök. Ha megtalálom, ígérem közkinccsé teszem. Te leszel az els? aki tudni fog róla:)

Törölt felhasználó

Köszönöm a kitüntetést! Amúgy, körömb?l, csak kocsonyát szoktam készíteni, van most is a h?t?ben, vagy 10 tányérral!

Gabys

húúúúúúúúúú, egy tányérral jöhetne...még nem ebédeltem. Biztos fincsi lenne:) Jahh és a bablér?l Jókai a "K?szív? ember fiai"-ban áradozik róla elég részletesen.

Törölt felhasználó

Igen, van nekem is pár ételem, amit könyvek alapján rekonstruáltam, pl a nyuszipecsenye (nem az ami itt van), azt az Egri csillagok alapján sikerült feltámasztani. Hamarosan felteszem, csak legyen nyuszi is hozzá.

Gabys

Hát keríts egyet:) Figyelni fogom!

Törölt felhasználó

Nemsokára vadászat lesz, hátha kerül valami baknyúl. Ha nem, van a szomszédnak pár darab, eladásra.

Gabys

Kedves Mária, a bab+ füstölt csülök f?z?levét leönteni, nem felhasználni Isten elleni vétek szerintem. Kár sima vízben folytatnod a f?zést. Szerintem az igazi ízvilágot így hagyod elveszni. Ez az én véleményem, ne haragudj érte.

Törölt felhasználó

Szia Gabys! A tarka bab f?z?leve olyan fekete, hogy az már gusztustalan a leveslevének. A füstölt csülök leve szintén hasonló, mert az igazi házi csülök amit én használok, az valóban füstös és sós, nem olyan mit a bolti . Nem kötelez? kiönteni, kinek kinek szája íze és gusztusa alapján lehet készíteni.

Gabys

Kedves Mária, én is tarkababból f?z?m, el?tte való este forró vízbe beáztatom, többször vizet cserélek. Egész éjszakára vízben hagyom állni. Az a bizonyos barna lé ett?l megsz?nik. Így amikor a fazékba (kuktába) teszem már vízszín?. A füstölt csülköt pedig megmosom, lekapargatom. Tehát ett?l sem lesz fekete, gusztustalan. Persze ahány ház stb....elcsépelt sablon. De változatlanul állítom kár azért a füstölt finom alapléért. Szép estét, Gabi

Hozzávalók

A leveshez

A csipetkéhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?