r
Nosalty Logó

Borsos szűz lencsesalátával töltött raviolival

Évi néni
Borsos szűz lencsesalátával töltött raviolival
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

Tészta

Lencsesaláta

A szűz

532
Kalória
54.4g
Fehérje
44.9g
Szénhidrát
13g
Zsír
248.6g
Víz
274.7g
Koleszterin
3.7g
Élelmi rost
3g
Cukor
  • 15% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Tészta

Lencsesaláta

A szűz

Összesen 532 kcal
  • 15% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Tészta

Lencsesaláta

A szűz

Összesen 1597 kcal
  • 15% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Tészta

Lencsesaláta

A szűz

Összesen 120 kcal
  • 15% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    54.4 g

Zsír

  • Összesen
    13 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    275 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1419.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    97 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    773 mg
  • Nátrium
    356 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    44.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    248.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    167 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    45 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    144 micro
  • Kolin:
    297 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    452 micro
  • β-karotin
    1185 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    875 micro
  • Lut-zea
    255 micro
Összesen 532 kcal
  • 15% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    163.2 g

Zsír

  • Összesen
    39 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    824 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4258.1 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    290 mg
  • Kálcium
    196 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    345 mg
  • Foszfor
    2320 mg
  • Nátrium
    1068 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    134.7 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    745.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    502 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    135 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    49 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    433 micro
  • Kolin:
    892 mg
  • Retinol - A vitamin:
    148 micro
  • α-karotin
    1356 micro
  • β-karotin
    3554 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    2625 micro
  • Lut-zea
    765 micro
Összesen 1597 kcal
  • 15% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.4 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    324.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    177 mg
  • Nátrium
    81 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    10.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    56.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    103 micro
  • β-karotin
    271 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    200 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 120 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, míg szép egyenletes, bársonyos tapintatú tésztát kapunk, amit fóliába csomagolva a hűtőbe teszünk pihenni fél órára.
  2. A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen kinyújtjuk, 8 cm-es köröket vágunk ki belőle derelyevágóval, széleit megkenjük tojással, majd egy evőkanálnyi lencsesalátát teszünk a közepébe, és a derelyevágóval összenyomjuk (ennek híján a széleket kézzel összenyomjuk).
  3. Lobogó, bő, sós vízben 3 perc alatt kifőzzük, leszűrjük.
  4. Egy teáskanálnyi felhevített olívaolajon átmelegítjük egy serpenyőben tálalás előtt.

Lencsesaláta

  1. A lencsét 20-30 percre beáztatjuk hideg vízbe.
  2. Addig a zöldségeket megpucoljuk, felaprítjuk kis kockákra, akkorákra, mint a beáztatott lencse.
  3. Egy teáskanálnyi olajon megpároljuk a felaprított lila hagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, lencsét, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, felaprított fokhagymát, a citromról levágott vékony, sárga héját, és felöntjük az alaplével, kis tűzön lefedve, kb. 20-25 perc alatt megpároljuk.
  4. Mikor a zöldségek megpuhultak, a levet teljesen felitták, hozzákeverünk egy kis mustárt, egy csipet cukrot. A babérlevelet és a citromhéjat kivesszük belőle. A lencsét teljesen lehűtjük, hidegen töltjük a tésztába.

A szűz

  1. A szüzet sütés előtt 2-3 órára 6%-os sóoldatba tesszük (1 l hideg víz, 6 dkg só).
  2. A szüzet kivesszük a sós léből, szárazra töröljük, minimális sót és jó sok borsot szórunk rá, majd egy felhevített serpenyőben egy kanál olajon kérget sütünk rá. Mellette pirítjuk meg a koktélparadicsomokat is.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben, egy serpenyőbe vagy tepsibe helyezve a húst, kb. 10 -12 perc alatt készre sütjük (befolyásolja a hús vastagsága), majd kivéve letakarjuk fóliával, és 10 percet pihentetjük, csak utána szeleteljük fel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 3 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 25x20

Nagyon szeretem a házilag készített tésztát, s nem vagyok rest nekiállni tésztát gyúrni akár csak egymagamnak is. Sajnos a mai rohanó világban nem hódolunk ennek a hagyománynak. Még emlékszem, amikor gyerekkoromban édesanyám akár naponta is meggyúrta, összevágta, frissen főzte a házi készítésű tésztát. Annyival finomabb, mint bármelyik jó minőségű gyári, hogy szerintem bármikor megéri. Ez a boros tészta pedig már jó ideje ott motoszkált a fejemben. Annyira lágy, selymes lett a tészta ettől a kevés bortól, hogy bizony kipróbálom más ételekhez is.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek