Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Borsos szűz lencsesalátával töltött raviolival

Borsos szűz lencsesalátával töltött raviolival
Borsos szűz lencsesalátával töltött raviolival
48 perc / előkészület: 30 perc főzés: 3 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem a házilag készített tésztát, s nem vagyok rest nekiállni tésztát gyúrni akár csak egymagamnak is. Sajnos a mai rohanó világban nem hódolunk ennek a hagyománynak. Még emlékszem, amikor gyerekkoromban édesanyám akár naponta is meggyúrta, összevágta, frissen főzte a házi készítésű tésztát. Annyival finomabb, mint bármelyik jó minőségű gyári, hogy szerintem bármikor megéri. Ez a boros tészta pedig már jó ideje ott motoszkált a fejemben. Annyira lágy, selymes lett a tészta ettől a kevés bortól, hogy bizony kipróbálom más ételekhez is.

hozzávalók / 3 adag

Tészta

Lencsesaláta

A szűz

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, míg szép egyenletes, bársonyos tapintatú tésztát kapunk, amit fóliába csomagolva a hűtőbe teszünk pihenni fél órára.
  2. A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen kinyújtjuk, 8 cm-es köröket vágunk ki belőle derelyevágóval, széleit megkenjük tojással, majd egy evőkanálnyi lencsesalátát teszünk a közepébe, és a derelyevágóval összenyomjuk (ennek híján a széleket kézzel összenyomjuk).
  3. Lobogó, bő, sós vízben 3 perc alatt kifőzzük, leszűrjük.
  4. Egy teáskanálnyi felhevített olívaolajon átmelegítjük egy serpenyőben tálalás előtt.

Lencsesaláta

  1. A lencsét 20-30 percre beáztatjuk hideg vízbe.
  2. Addig a zöldségeket megpucoljuk, felaprítjuk kis kockákra, akkorákra, mint a beáztatott lencse.
  3. Egy teáskanálnyi olajon megpároljuk a felaprított lila hagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, lencsét, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, felaprított fokhagymát, a citromról levágott vékony, sárga héját, és felöntjük az alaplével, kis tűzön lefedve, kb. 20-25 perc alatt megpároljuk.
  4. Mikor a zöldségek megpuhultak, a levet teljesen felitták, hozzákeverünk egy kis mustárt, egy csipet cukrot. A babérlevelet és a citromhéjat kivesszük belőle. A lencsét teljesen lehűtjük, hidegen töltjük a tésztába.

A szűz

  1. A szüzet sütés előtt 2-3 órára 6%-os sóoldatba tesszük (1 l hideg víz, 6 dkg só).
  2. A szüzet kivesszük a sós léből, szárazra töröljük, minimális sót és jó sok borsot szórunk rá, majd egy felhevített serpenyőben egy kanál olajon kérget sütünk rá. Mellette pirítjuk meg a koktélparadicsomokat is.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben, egy serpenyőbe vagy tepsibe helyezve a húst, kb. 10 -12 perc alatt készre sütjük (befolyásolja a hús vastagsága), majd kivéve letakarjuk fóliával, és 10 percet pihentetjük, csak utána szeleteljük fel.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x20 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 271
elküldve: 1
receptkönyvben: 10
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: nehéz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
alkalom: Valentin-nap, vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sertésszűz borsosan, szűzpecsenye tésztával

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

534
durumliszt 8 dkg
rétesliszt 3 dkg
tojássárgája 2 db
fehérbor 0.5 dl
1 csipet
lencse 6 dkg
lila hagyma 5 dkg
sárgarépa 4 dkg
halványító zeller 4 dkg
fokhagyma 1 gerezd
olívaolaj 1 teáskanál
citromhéj 0.5 citromból nyert
babérlevél 1 db
mustár 1 kk
1 csipet
bors 0 ízlés szerint
cukor 1 csipet
zöldség alaplé 2 dl
sertésszűz 60 dkg
olívaolaj 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
koktélparadicsom 6 db