r
Nosalty Logó

Apukám bablevese füstölt csülökkel és pogácsával

A tetovált lány
Apukám bablevese füstölt csülökkel és pogácsával
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A leveshez:

A pogácsához:

1107
Kalória
51.5g
Fehérje
107.3g
Szénhidrát
52.3g
Zsír
519.7g
Víz
119.5g
Koleszterin
10.4g
Élelmi rost
7.3g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A leveshez:

A pogácsához:

Összesen 1107 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A leveshez:

A pogácsához:

Összesen 6644 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A leveshez:

A pogácsához:

Összesen 137 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    51.5 g

Zsír

  • Összesen
    52.3 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3260.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    71 mg
  • Kálcium
    245 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    118 mg
  • Foszfor
    661 mg
  • Nátrium
    2150 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    107.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    519.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    267 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    212 micro
  • Kolin:
    152 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    825 micro
  • β-karotin
    1972 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 1107 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    309.1 g

Zsír

  • Összesen
    313.8 g
  • Telített zsírsav
    80 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    136 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    75 g
  • Koleszterin
    717 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    19563.9 g
  • Cink
    41 mg
  • Szelén
    429 mg
  • Kálcium
    1473 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    707 mg
  • Foszfor
    3967 mg
  • Nátrium
    12899 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    643.5 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    62 mg

Víz

  • Összesen
    3118.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1603 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    69 mg
  • C vitamin:
    84 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    81 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    60 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1270 micro
  • Kolin:
    913 mg
  • Retinol - A vitamin:
    412 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    11829 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    480 micro
Összesen 6644 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    409.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    270 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    13.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    65.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    104 micro
  • β-karotin
    248 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 137 kcal

Elkészítés

A leveshez:

  1. A csülköt előző este annyi vízbe áztatjuk, amennyi ellepi. A babot szintén.
  2. Másnap a csülökről leöntjük a levet, és annyi vízben, ami bőven ellepi, babérlevéllel feltesszük főni. Ha elfőné a vizet, pótoljuk. Mikor megpuhult kivesszük, kicsit kihűtjük, hogy ne égesse le a kezünket.
  3. A csülök főzőlevében feltesszük főni a babot, mikor majdnem puha, hozzátesszük a vastagabb csíkokra vágott répákat.
  4. Mikor ez is majdnem kész, kis lábasban felhevítünk 3 ek olajat, rászórunk 2 csapott ek lisztet, zsemleszínűre pirítjuk. Ekkor lehúzzuk a tűzről, belenyomjuk a fokhagymákat, rászórjuk a pirospaprikát. Keverünk rajta kettőt, majd alacsony lángra visszatéve csomómentesre keverjük 2-3 merőkanálnyi levessel. Visszaöntjük az egészet a levesbe, majd lassú tűzön megvárjuk, míg besűrűsödik.
  5. Közben a csülköt kicsontozzuk, lehetőleg minél több zsírtól és a bőrétől is megszabadulunk (nem dobjuk ki, van, aki szereti). A maradék húst cafatokra tépve visszatesszük a levesbe.
  6. 2 ek lisztet annyi vízzel elkeverünk, hogy a nokedlitésztánál keményebbet kapjunk, belecsipegetjük a levesbe (ekkor nem árt, ha forr). Még 2 perc, és tálalhatjuk.

A pogácsához:

  1. A krumplit megfőzzük, összenyomkodjuk, egy dl tejjel elkeverjük.
  2. Egy nagy tálba öntünk fél kg lisztet, két kk sót, egy kk cukrot, belemorzsolunk 2 dkg élesztőt. Beleöntjük a krumplis keveréket, 1,5 dl langyos tejet, 1,5 dl olajat és 10 dkg reszelt sajtot. Addig gyúrjuk, míg hólyagos lesz és összeáll (nekem 2 perc is elég volt), aztán letakarjuk nedves konyharuhával, és duplájára kelesztjük.
  3. Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, egy centis téglalappá nyújtjuk. Először a két oldalát hajtjuk be, majd keresztben is, aztán megint kinyújtjuk. Ezt négyszer megismételjük, majd berácsozzuk a tetejét.
  4. Kiszaggatjuk a pogácsákat. Rátesszük egy tepsire, megkenjük langyos tejjel a tetejüket, és még 10 percig pihentetjük.
  5. Aztán 200 fokos sütőben pirosra sütjük őket.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 200 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C

Azt hiszem, az én apukám készíti a legjobb bablevest. És ez nem csak az én véleményem, hanem mindenkié, aki kóstolta :) Ő ugyan nem csülökkel készíti, hanem más füstölttel, így jó nagy adag lesz. A pogácsa már az én szerzeményem, a levest ezzel szoktuk enni.

További receptek

Lengyel sárgaborsóleves

A sárgaborsóleves nálunk talán kevésbé ismert - mi inkább főzeléknek készítjük -, de Lengyelországban régóta népszerű fogás, mivel nagyon tápláló, ugyanakkor olcsó - éppen ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...