Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Apukám bablevese füstölt csülökkel és pogácsával

Apukám bablevese füstölt csülökkel és pogácsával
Apukám bablevese füstölt csülökkel és pogácsával
230 perc / előkészület: 10 perc főzés: 200 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azt hiszem, az én apukám készíti a legjobb bablevest. És ez nem csak az én véleményem, hanem mindenkié, aki kóstolta :) Ő ugyan nem csülökkel készíti, hanem más füstölttel, így jó nagy adag lesz.

A pogácsa már az én szerzeményem, a levest ezzel szoktuk enni.

hozzávalók / 6 adag

A leveshez:

A pogácsához:

Szólj hozzá!

elkészítés

A leveshez:

  1. A csülköt előző este annyi vízbe áztatjuk, amennyi ellepi. A babot szintén.
  2. Másnap a csülökről leöntjük a levet, és annyi vízben, ami bőven ellepi, babérlevéllel feltesszük főni. Ha elfőné a vizet, pótoljuk. Mikor megpuhult kivesszük, kicsit kihűtjük, hogy ne égesse le a kezünket.
  3. A csülök főzőlevében feltesszük főni a babot, mikor majdnem puha, hozzátesszük a vastagabb csíkokra vágott répákat.
  4. Mikor ez is majdnem kész, kis lábasban felhevítünk 3 ek olajat, rászórunk 2 csapott ek lisztet, zsemleszínűre pirítjuk. Ekkor lehúzzuk a tűzről, belenyomjuk a fokhagymákat, rászórjuk a pirospaprikát. Keverünk rajta kettőt, majd alacsony lángra visszatéve csomómentesre keverjük 2-3 merőkanálnyi levessel. Visszaöntjük az egészet a levesbe, majd lassú tűzön megvárjuk, míg besűrűsödik.
  5. Közben a csülköt kicsontozzuk, lehetőleg minél több zsírtól és a bőrétől is megszabadulunk (nem dobjuk ki, van, aki szereti). A maradék húst cafatokra tépve visszatesszük a levesbe.
  6. 2 ek lisztet annyi vízzel elkeverünk, hogy a nokedlitésztánál keményebbet kapjunk, belecsipegetjük a levesbe (ekkor nem árt, ha forr). Még 2 perc, és tálalhatjuk.

A pogácsához:

  1. A krumplit megfőzzük, összenyomkodjuk, egy dl tejjel elkeverjük.
  2. Egy nagy tálba öntünk fél kg lisztet, két kk sót, egy kk cukrot, belemorzsolunk 2 dkg élesztőt. Beleöntjük a krumplis keveréket, 1,5 dl langyos tejet, 1,5 dl olajat és 10 dkg reszelt sajtot. Addig gyúrjuk, míg hólyagos lesz és összeáll (nekem 2 perc is elég volt), aztán letakarjuk nedves konyharuhával, és duplájára kelesztjük.
  3. Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, egy centis téglalappá nyújtjuk. Először a két oldalát hajtjuk be, majd keresztben is, aztán megint kinyújtjuk. Ezt négyszer megismételjük, majd berácsozzuk a tetejét.
  4. Kiszaggatjuk a pogácsákat. Rátesszük egy tepsire, megkenjük langyos tejjel a tetejüket, és még 10 percig pihentetjük.
  5. Aztán 200 fokos sütőben pirosra sütjük őket.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 32 583
elküldve: 2
receptkönyvben: 137
elkészítve: 9/9
Facebookon megjelent: -

szakács

A tetovált lány

Mióta szakács: 2013.08.29.
27 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
kalória: magas
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

füstölt csülkös bableves, bableves krumplis pogácsával, füstölt húsos bableves krumplis pogácsával

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1107
füstölt sertéscsülök 90 dkg
vörösbab 20 dkg
finomliszt 4 csapott ek
napraforgó olaj 3 ek
sárgarépa 2 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
babérlevél 2 db
fokhagyma 4 gerezd
fűszerpaprika 3 teáskanál
víz 2 l
burgonya 25 dkg
tej 2.5 dl
finomliszt 50 dkg
2 kávéskanál
cukor 1 teáskanál
friss élesztő 2 dkg
napraforgó olaj 1.5 dl
sajt 10 dkg