Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszeres gyöngybableves kolbásszal

Fűszeres gyöngybableves kolbásszal
Fűszeres gyöngybableves kolbásszal
85 perc / előkészület: 10 perc főzés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ahhoz képest, hogy nem vagyunk nagy "levesevők", egy jó kis bableves bármikor jöhet.:) Főleg, ha már hűl az idő, és az ember egyre tartalmasabb ételekre vágyik. Ez az a fajta leves, ami nálunk inkább egytálétel. Kis tejföllel megbolondítva, egy szép szelet friss kenyérrel nagyon finom. Ilyenkor nem is csinálok második fogást, mert ezzel aztán tényleg jól lehet lakni.:)

A bab főzési ideje változó lehet, fajtától vagy "kortól" függően.:) Az enyém lehet, hogy már kicsit öregecske volt, ezért kellett a hosszabb főzési idő.

További képek itt: http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/2013/03/fuszeres-gyongybableves-kolbasszal.html

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot pár órára beáztatjuk.
  2. A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a sárga- és fehérrépát egyforma hasábokra vágjuk.
  3. Egy nagyobb fazékban kevés olajat/zsírt hevítünk, majd a hagymát elkezdjük pirítani. Mikor a hagyma elkezd üvegesedni, hozzátesszük a felaprított gyökérzöldségeket, és 3-4 percig együtt dinszteljük őket.
  4. A babról leöntjük az áztatóvizet.
  5. A kolbászt 0,5 cm vastag karikákra vágju,k és a zöldségekhez tesszük. Kissé átpirítjuk, majd ráöntjük a babot. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepjen mindent, kissé megsózzuk, fűszerezzük kakukkfűvel és borsikafűvel, majd közepes lángon elkezdjük puhára főzni a zöldségeket. Pótoljuk az elfőtt levet. Ha szükséges, még sózzuk.
  6. Mikor a bab megpuhult, elkészítjük a rántást. Egy kisebb lábasban kevés olajat/zsírt hevítünk. Belehintjük a lisztet, belereszeljük a fokhagymát, és átpirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, gyorsan átforgatjuk, majd felengedjük a leves levével. Csomómentesre keverjük, majd állandó keverés mellet besűrítjük vele a levest. 2-3 perc alatt összeforraljuk.
  7. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 32 465
elküldve: 13
receptkönyvben: 673
elkészítve: 45/51
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: tél
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kolbászos bableves, gyöngybableves kolbásszal, gyöngybableves kakukkfűvel, tejfölös bableves

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pepecke
pepecke Tue, 2013-03-19 20:13

Kedves Ági!Azt szeretném kérdezni,hogy ehhez a mennyiséghez mennyi kakukkfüvet és borsikafüvet kell tenni.Igazándiból nem igazán ismerem ezen fűszereket de holnap a te recepted alapján szeretném elkészíteni ezen fincsi levest.Válaszodat előre is köszönöm!Üdvözlettel.:Judit

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Tue, 2013-03-19 21:34

Szia Judit! Én egy-egy jó nagy csipettel szoktam bele tenni, azután a végén (mikor besűrítem) még pótolom, ha valamelyikből még elbír egy kicsit. Kevesebbet is rakhatsz bele, azután majd kóstolod, hogy elég-e nektek. Remélem ízleni fog! Üdv: Ági

pepecke
pepecke Wed, 2013-03-20 12:14

Szia!Köszönöm a gyors választ!El is készítettem nagyon finom lett.Várom kicsi családomat hogy hazaérjenek egész biztosan nagy sikert fog aratni!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-01-22 23:06

Ági!
Mai ebédünk volt , első fogásnak, és mesésen finom ,köszönöm szépen, és a család nevében is.:-))
Az biztos, hogy máskor is el fogom készíteni, ezen mód!! :-))

/ igaz, hétköznap az ilyen hmm, hát hogy is mondjam hangokat is hallató ételeket nem igen szeretik, ..,amúgy imádják, csak a hanghatás és egyebek, :-)))) , - de hát ez van, most nem főzhetek friss zöldséglevest vagy friss zöldborsólevest, majd annak is jön az ideje! :-)) /

Szép estét, és holnapra szép napot kívánok!

Éva-Anyóca

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Tue, 2013-01-22 23:35

Szia Éva-Anyóca!
Örülök, hogy ízlett!:) No igen... most jót somolyogtam. De, egyébként a kakukkfű amellett, hogy jó ízt ad az ételnek, jótékony hatással van az emésztésre is. A fent említett hatásokat némiképp csökkenti, bár inkább a túlzott teltségérzet és puffadás kerülhető el fogyasztásával. :)
Úgy látom te is várod már nagyon a tavaszt a friss zöldségekkel. Szerintem már mindannyian. :)
Legyen neked is szép napod!
Ági

brekikri
brekikri Thu, 2014-11-13 11:17

Szia, én biztos ami biztos az első főzővizet leöntöm róla. Mármint csak a babot főzöm külön kicsit.
Jó kis levest készítettem a recepted alapján ( igaz hús nélkül) . Köszi!

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2014-11-13 18:02

Szia! Igen, néha előfordul, hogy én is előfőzöm, főleg, ha már kicsit öregecske a bab. :) Örülök, hogy tetszett a recept! Köszönöm, hogy megírtad! :)

zsuzsamama
zsuzsamama Sat, 2012-12-15 14:30

Agi78!
Mi is nagyon szeretjük a bablaevest, Ízlésünk azonos!
Viszont szeretnék adni egy - szerintem - jó tanácsot, hogy mind ezt kukta fazékban főzd meg.
(természetesen, ha anyagi helyzeted megengedi ennek megvásárlását)
Zárójelben mondom: Kérj Karácsonyra ilyen főző edényt.
Nekem még a nagyon régi időből származó, megmentett aluminiuból készült kuktám van (3 db) amit nagyon imádok és a kerámia lapos villanytűzhelyen is naponta használom.
Amennyiben érdekel ennek használata, írj, szívesen válaszolok annak használatáról.
Üdv.

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2012-12-15 14:52

Szia "zsuzsmama",
Köszönöm szépen a kedves tanácsot. Ismerem a kuktát, bár ezt szegény kukta nem nagyon mondhatja el rólam. :) Van is olyan edényem, aminek gyorsfőző fedele van, így kuktaként is funkcionál, ha az ember úgy akarja... Emlékszem, anyu főzött ilyenben sokszor. Én valahogy nem szoktam rá. Lehet, hogy azért is, mert mikor kezdtem a konyhai pályafutásom, nekem nem is volt. Meg valahogy jobb szeretem látni és kóstolgatni az ételt, miközben készül. :) Persze a kóstolás van előnyben. Kétségtelen, hogy nagyon sok időt tud megtakarítani vele az ember, mert ügyes kis szerkezet. Köszi még egyszer.
Boldog, békés ünnepeket kívánok Neked! Üdv: Ági

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2012-11-16 07:06

De jó! :) Kiskoromban az összes levesféle közül, ez volt az egyetlen, amit nagyon szerettem és megettem... Azt is írhatnám, hogy ezt akár minden nap meg tudtam volna enni. :)

Sancho
Sancho Thu, 2012-11-15 15:07

Jó kis klasszikus leves! Gratulálok hozzá! Próbáld meg füstölt császárszalonnával is.

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2012-11-15 15:28

Kedves vagy! Köszönöm! Igen, a füstölt császárszalonna a másik nagy kedvenc. :) Azzal is nagyon szeretjük. Esetleg vegyesen kolbásszal... de az már komoly bűnözés... :D Üdv: Ági

423
gyöngybab 50 dkg
sárgarépa 4 db
fehérrépa 3 db
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
kolbász 15 dkg
napraforgó olaj 4 ek
finomliszt 2 evőkanál
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
borsikafű 0 ízlés szerint
víz 3 l
tejföl 8 ek