Nosalty Logó

Fűszeres gyöngybableves kolbásszal

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Ági78
Fűszeres gyöngybableves kolbásszal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 424 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 3382 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 75 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    20.4 g

Zsír

  • Összesen
    16.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    991.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    208 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    139 mg
  • Foszfor
    244 mg
  • Nátrium
    378 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    460.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    322 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    273 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    2955 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 424 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    163.4 g

Zsír

  • Összesen
    129 g
  • Telített zsírsav
    46 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    94 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7931 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    86 mg
  • Kálcium
    1661 mg
  • Vas
    55 mg
  • Magnézium
    1113 mg
  • Foszfor
    1954 mg
  • Nátrium
    3024 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    409.7 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    98 mg

VÍZ

  • Összesen
    3684.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2576 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    65 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    122 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2181 micro
  • Kolin:
    396 mg
  • Retinol - A vitamin:
    194 micro
  • α-karotin
    9902 micro
  • β-karotin
    23637 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    745 micro
Összesen 3382 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    174 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    66 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    217 micro
  • β-karotin
    519 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 75 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A babot pár órára beáztatjuk.
  2. A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a sárga- és fehérrépát egyforma hasábokra vágjuk.
  3. Egy nagyobb fazékban kevés olajat/zsírt hevítünk, majd a hagymát elkezdjük pirítani. Mikor a hagyma elkezd üvegesedni, hozzátesszük a felaprított gyökérzöldségeket, és 3-4 percig együtt dinszteljük őket.
  4. A babról leöntjük az áztatóvizet.
  5. A kolbászt 0,5 cm vastag karikákra vágju,k és a zöldségekhez tesszük. Kissé átpirítjuk, majd ráöntjük a babot. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepjen mindent, kissé megsózzuk, fűszerezzük kakukkfűvel és borsikafűvel, majd közepes lángon elkezdjük puhára főzni a zöldségeket. Pótoljuk az elfőtt levet. Ha szükséges, még sózzuk.
  6. Mikor a bab megpuhult, elkészítjük a rántást. Egy kisebb lábasban kevés olajat/zsírt hevítünk. Belehintjük a lisztet, belereszeljük a fokhagymát, és átpirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, gyorsan átforgatjuk, majd felengedjük a leves levével. Csomómentesre keverjük, majd állandó keverés mellet besűrítjük vele a levest. 2-3 perc alatt összeforraljuk.
  7. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 58
  • Össznézettség: 39361
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 15.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ahhoz képest, hogy nem vagyunk nagy "levesevők", egy jó kis bableves bármikor jöhet.:) Főleg, ha már hűl az idő, és az ember egyre tartalmasabb ételekre vágyik. Ez az a fajta leves, ami nálunk inkább egytálétel. Kis tejföllel megbolondítva, egy szép szelet friss kenyérrel nagyon finom. Ilyenkor nem is csinálok második fogást, mert ezzel aztán tényleg jól lehet lakni.:) A bab főzési ideje változó lehet, fajtától vagy "kortól" függően.:) Az enyém lehet, hogy már kicsit öregecske volt, ezért kellett a hosszabb főzési idő. További képek itt: http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/2013/03/fuszeres-gyongybableves-kolbasszal.html

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Jó kis klasszikus leves! Gratulálok hozzá! Próbáld meg füstölt császárszalonnával is.

Ági78

Kedves vagy! Köszönöm! Igen, a füstölt császárszalonna a másik nagy kedvenc. :) Azzal is nagyon szeretjük. Esetleg vegyesen kolbásszal... de az már komoly b?nözés... :D Üdv: Ági

Németi Olga

Szeretem a tartalmas leveseket. Én is szinte ugyanígy készítem a bablevest. FIncsi :D

Ági78

De jó! :) Kiskoromban az összes levesféle közül, ez volt az egyetlen, amit nagyon szerettem és megettem... Azt is írhatnám, hogy ezt akár minden nap meg tudtam volna enni. :)

Törölt felhasználó

Agi78! Mi is nagyon szeretjük a bablaevest, Ízlésünk azonos! Viszont szeretnék adni egy - szerintem - jó tanácsot, hogy mind ezt kukta fazékban f?zd meg. (természetesen, ha anyagi helyzeted megengedi ennek megvásárlását) Zárójelben mondom: Kérj Karácsonyra ilyen f?z? edényt. Nekem még a nagyon régi id?b?l származó, megmentett aluminiuból készült kuktám van (3 db) amit nagyon imádok és a kerámia lapos villanyt?zhelyen is naponta használom. Amennyiben érdekel ennek használata, írj, szívesen válaszolok annak használatáról. Üdv.

Ági78

Szia "zsuzsmama", Köszönöm szépen a kedves tanácsot. Ismerem a kuktát, bár ezt szegény kukta nem nagyon mondhatja el rólam. :) Van is olyan edényem, aminek gyorsf?z? fedele van, így kuktaként is funkcionál, ha az ember úgy akarja... Emlékszem, anyu f?zött ilyenben sokszor. Én valahogy nem szoktam rá. Lehet, hogy azért is, mert mikor kezdtem a konyhai pályafutásom, nekem nem is volt. Meg valahogy jobb szeretem látni és kóstolgatni az ételt, miközben készül. :) Persze a kóstolás van el?nyben. Kétségtelen, hogy nagyon sok id?t tud megtakarítani vele az ember, mert ügyes kis szerkezet. Köszi még egyszer. Boldog, békés ünnepeket kívánok Neked! Üdv: Ági

Éva-Anyóca

Köszönöm, mentve.:-)) Éva-Anyóca

Ági78

Remélem ízleni fog! :D Puszi: Ági

Éva-Anyóca

Ági! Mai ebédünk volt , els? fogásnak, és mesésen finom ,köszönöm szépen, és a család nevében is.:-)) Az biztos, hogy máskor is el fogom készíteni, ezen mód!! :-)) / igaz, hétköznap az ilyen hmm, hát hogy is mondjam hangokat is hallató ételeket nem igen szeretik, ..,amúgy imádják, csak a hanghatás és egyebek, :-)))) , - de hát ez van, most nem f?zhetek friss zöldséglevest vagy friss zöldborsólevest, majd annak is jön az ideje! :-)) / Szép estét, és holnapra szép napot kívánok! Éva-Anyóca

Ági78

Szia Éva-Anyóca! Örülök, hogy ízlett!:) No igen... most jót somolyogtam. De, egyébként a kakukkf? amellett, hogy jó ízt ad az ételnek, jótékony hatással van az emésztésre is. A fent említett hatásokat némiképp csökkenti, bár inkább a túlzott teltségérzet és puffadás kerülhet? el fogyasztásával. :) Úgy látom te is várod már nagyon a tavaszt a friss zöldségekkel. Szerintem már mindannyian. :) Legyen neked is szép napod! Ági

brekikri

Szia, én biztos ami biztos az els? f?z?vizet leöntöm róla. Mármint csak a babot f?zöm külön kicsit. Jó kis levest készítettem a recepted alapján ( igaz hús nélkül) . Köszi!

Ági78

Szia! Igen, néha el?fordul, hogy én is el?f?zöm, f?leg, ha már kicsit öregecske a bab. :) Örülök, hogy tetszett a recept! Köszönöm, hogy megírtad! :)

pepecke

Kedves Ági!Azt szeretném kérdezni,hogy ehhez a mennyiséghez mennyi kakukkfüvet és borsikafüvet kell tenni.Igazándiból nem igazán ismerem ezen f?szereket de holnap a te recepted alapján szeretném elkészíteni ezen fincsi levest.Válaszodat el?re is köszönöm!Üdvözlettel.:Judit

Ági78

Szia Judit! Én egy-egy jó nagy csipettel szoktam bele tenni, azután a végén (mikor bes?rítem) még pótolom, ha valamelyikb?l még elbír egy kicsit. Kevesebbet is rakhatsz bele, azután majd kóstolod, hogy elég-e nektek. Remélem ízleni fog! Üdv: Ági

pepecke

Szia!Köszönöm a gyors választ!El is készítettem nagyon finom lett.Várom kicsi családomat hogy hazaérjenek egész biztosan nagy sikert fog aratni!

Ági78

:) De aranyos vagy! Köszönöm, hogy megírtad! Örülök, hogy ízlik és remélem, hogy a család többi tagjának is tetszeni fog! Üdv: Ági

giorgio67

nagyon finom lehet.. holnap kiprobálom

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.