Tahini

Tahini

Leírás

A tahini szezámmagból készült krém (innét a magyar megnevezés: szezámpaszta). A keleti konyhák - elsősorban az arab konyha használja ezt az ízesítőt. A 100 g szezámmagot "száraz" serpenyőben, folyamatosan kevergetve aranyszínűre pirítjuk. Hagyjuk kihűlni és kávédarálóban megőröljük, majd a "lisztet" turmixgépbe öntjük és 1 gerezd áttört fokhagymával, kevés sóval, 2 ek olivaolajjal ízesítjük. Ezután apránként adagolva annyi vizet adunk (kb. 0,5 dl) hozzá folyamatos turmixolás mellett, hogy krémes pasztát kapjunk. Ha például egy doboz joghurthoz hozzákeverünk 2-3 tk tahini-t, akkor máris készen van egy nagyon finom salátaöntet.

Mikor vegyem

Bármikor vehetjük, de még jobb, ha saját magunk készítjük el a szezámpasztát.

hogyan tároljam

Felbontás után érdemes a hűtőszekrényben tárolni a gyárilag előállított tahini-t is, de a házilag készítettet máshol nem is szabad. Hogy megelőzzük az oxidáció okozta barnulást, érdemes üvegbe tenni, és a tetejére vékony rétegben olívaolajat önteni.

100g Tahini

fehérjetartalom

17.81 g

zsírtartalom

45.888 g

szénhidráttartalom

26.19 g

víztartalom

3 g

Hány kalória

gramm

tahini?

Top ásványi anyagok

Foszfor

752 mg

Kalcium

420 mg

Magnézium

96 mg

Nátrium

74 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.149 g

Niacin - B3 vitamin

5.925 mg

Tiamin - B1 vitamin

1.283 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.694 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

17.81 g

Zsír

telített zsírsav

6.722 g

egyszeresen telített zsírsav

18.127 g

többszörösen telített zsírsav

21.039 g

ásványi anyagok

Kalcium

420 mg

Vas

2.51 mg

Magnézium

96 mg

Foszfor

752 mg

Nátrium

74 mg

Cink

4.64 mg

Réz

1.618 mg

Mangán

1.457 mg

szénhidrát

rost

9.3 g

víz

3 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

1.283 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.51 mg

Niacin - B3 vitamin

5.925 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.694 mg

Folát

98 µg

A vitamin

3 µg

B6 vitamin

0.149 g

114 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legkrémesebb krumplipüréhez nem kell megfőzni a burgonyát

Sosem gondoltuk volna, hogy a legkrémesebb püréhez nem is kell megfőzni a krumplit. Ám, a minap egy olyan érdekes burgonyafőzési technikáról olvastunk, ami annyira magától értetődő, hogy nem is értjük eddig miért nem használtuk. Mai Napi Tippünkből kiderül az igazság!