Tahini

A tahini szezámmagból készült krém (innét a magyar megnevezés: szezámpaszta). A keleti konyhák - elsősorban az arab konyha használja ezt az ízesítőt. A 100 g szezámmagot "száraz" serpenyőben, folyamatosan kevergetve aranyszínűre pirítjuk. Hagyjuk kihűlni és kávédarálóban megőröljük, majd a "lisztet" turmixgépbe öntjük és 1 gerezd áttört fokhagymával, kevés sóval, 2 ek olivaolajjal ízesítjük. Ezután apránként adagolva annyi vizet adunk (kb. 0,5 dl) hozzá folyamatos turmixolás mellett, hogy krémes pasztát kapjunk. Ha például egy doboz joghurthoz hozzákeverünk 2-3 tk tahini-t, akkor máris készen van egy nagyon finom salátaöntet.
Bármikor vehetjük, de még jobb, ha saját magunk készítjük el a szezámpasztát.
Felbontás után érdemes a hűtőszekrényben tárolni a gyárilag előállított tahini-t is, de a házilag készítettet máshol nem is szabad. Hogy megelőzzük az oxidáció okozta barnulást, érdemes üvegbe tenni, és a tetejére vékony rétegben olívaolajat önteni.
Pikáns, egzotikus, gyors és laktató - ezek az ételek garantáltan feldobják a szürke hétköznapokat. Vigyázat! Néhány fogásunk nagyon csípős!
NosaltyAz Auchan idén is jelentős béremeléseket jelentett be, a legjobban a pékek és az online kiszállítói szakértők kereshetnek.
NosaltyHa gyors húslevesre vágyunk, megmentőnk a csirkemell lesz. Tudjuk, hogy csontos húsból az igazi, de most csak erre van idő...hidd el, nagyon finom variációkat mutatunk!
NosaltyEgyszerű, de nagyszerű megoldás mindenkinek, aki egészséges módszerrel dobna le pár kilót.
Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!
Hidd el, hogy a szénhidrát nem ördögtől való dolog, szóval nem kell teljesen száműznöd a diétád ideje alatt, sőt! A lényeg csak annyi, hogy a helyes időpontban edd, és a megfelelő szénhidrátot válaszd.