Szeder

Szeder

Leírás

Kissé savanykás zamatú bogyós gyümölcs, magas C-vitamin tartalommal. Gyümölcsük, levelük tanninokban (csersavakban) igen gazdag. Számos fajt gyógynövényként használnak, mivel a tanninnak összehúzó tulajdonsága van, ami a hajszálereket védi. Baktériumölő hatása szintén ismert. Fogyaszthatjuk nyersen, süteményekbe is tehetjük, de készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt, sőt bort is. Az éretlen termését az olajbogyóhoz hasonlóan már az ókor óta szokás sós vagy ecetes vízben köménymaggal eltenni. Borecetben elrakva a kapribogyót helyettesítheti. Savanyítani is szokták, és vadhúsból készült ételekhez tálalják. Korábban a házi kertekben gyakori növény volt, ma már háttérbe szorult. Közepes pektintartalma miatt sűrűbb dzsem, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhető. (Forrás: Wikipédia)

Mikor vegyem

Augusztus közepétől szeptember végéig tart a szezonja. Fagyasztva bármikor beszerezhető.

hogyan tároljam

Szétterítve, hűtőben egy-két napig eláll.

100g Szeder

fehérjetartalom

1.39 g

zsírtartalom

0.341 g

szénhidráttartalom

9.61 g

víztartalom

88.15 g

Hány kalória

gramm

szeder?

Top ásványi anyagok

Kalcium

29 mg

Foszfor

22 mg

Magnézium

20 mg

Nátrium

1 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.03 g

C vitamin

21 mg

Kolin

8.5 mg

E vitamin

1.17 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.39 g

Zsír

telített zsírsav

0.014 g

egyszeresen telített zsírsav

0.047 g

többszörösen telített zsírsav

0.28 g

ásványi anyagok

Kalcium

29 mg

Vas

0.62 mg

Magnézium

20 mg

Foszfor

22 mg

Nátrium

1 mg

Cink

0.53 mg

Réz

0.165 mg

Mangán

0.646 mg

Szelén

0.4 µg

szénhidrát

rost

5.3 g

cukor

4.88 g

víz

88.15 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.02 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.026 mg

Niacin - B3 vitamin

0.646 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.276 mg

Folát

25 µg

Kolin

8.5 mg

Béta-karotin

128 µg

Lutein+zeaxantin

118 µg

E vitamin

1.17 mg

K vitamin

19.8 µg

A vitamin

11 µg

C vitamin

21 mg

B6 vitamin

0.03 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 nap, 7 étel – Házias, mégis gyors fogások főnek...

A házias ételekről legtöbbször azt gondolhatjuk, hogy azért olyan finomak és komfortosak, mert hosszú időbe telik türelmes-figyelmes elkészítésük. És míg sok esetben ez tényleg igaz, mi most a héten csak az ellenpéldákra fogunk fókuszálni: gyors és házias lesz a konyhai mottónk!