Szeder

A szeder fanyarkás ízű, bogyós gyümölcs, amely hazánkban is több vidéken megterem. Nagyon egészséges, és többféleképpen is felhasználhatjuk a konyhában.
A kissé tüskés bokorról szüretelhető szederszemekben rengeteg vitamin és ásványi anyag rejlik, ezért megéri fogyasztani. A szeder nem a legnépszerűbb bogyós kissé fanyarkás íze miatt, de a húsokat és a süteményeket is nagyon jól kiegészíti, emellett készülhet belőle szörp és pálinka is.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A szeder a rózsafélék családját gyarapító bogyós gyümölcs, amelynek csak Európában több mint 2000 faja található. Az egész világon elterjedt a mérsékelt övezeti éghajlatot kedvelő lila gyümölcs. Jótékony hatását már a görögök is felismerték, ugyanis köszvény ellen javallották. Piaci értékeítése csak a 19. században kezdődött.
A szeder főszezonja júliustól egészen szeptember végéig tart. Az érett szemek megjelenését befolyásolhatja az időjárás, és ha már nyár elején berobban a meleg, akkor már június vége felé lehet szedegetni. A piacok kínálata friss és lédús, de szupermarketekben is hozzájuthatunk. Természetesen a szeder termesztése is opció, akinek van lehetősége szabadföldbe ültetni a szederpalántát. Fagyasztott formában az év minden időszakában fellelhetjük a mélyhűtőspultban, de mi magunk is lefagyaszthatjuk a nyári adag egy részét.
A szedernek kimagasló A-, C- és E-vitamin-tartalma van, így nem keveset tesz az ellenálló immunrendszerért. Magas rosttartalmával segíti az emésztést, és székrekedés esetén is jól alkalmazható. Az antocián nevű antioxidáns miatt mérsékli a szabadgyökök káros hatását, ezzel csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát. Mindemellett gyulladásgátló, érvédő hatása van, szabályozza a vérnyomást, és segíti az emlékezőképességet. Ásványianyagok közül foszfor- és vastartalma említésre méltó. A szeder leve nyugtatja a gyomrot, illetve vese- és hólyagpanaszokra is jól alkalmazható. A szederlevélből készült tea vízhajtó hatású, de torok- és szájöblítésre is tökéletes.
A szeder nyers formában is remek csemege, ráadásul így a legmagasabb vitamin- és ásványianyag tartalma. Elsősorban süteményekbe kerül, úgy mint a szedres sajttortába, a szedres-citromos túrótorta, a szedres-fehércsokis kevert süti és a szedres mille-feuille. Ünnepségre készülhet szedertorta, ami nemcsak mutatós, csakúgy mint az étcsokihabos feketeszeder torta. A csokoládés pite vörösboros szederöntettel igazi ínyencség, míg a nyáron jól esik egy kis szederfagylalt. A mascarponés szederlepénynél kevés jobb uzsonna van, míg a szederálom túrókrém még az alakjukra odafigyelőknek is beleférhet. A New York cheesecake szedervelővel pedig tökéletes lezárása a vasárnapi ebédnek.
Még több szedres receptért görgess lejjebb!
Júliustól szeptember végéig tart a szezonja. Fagyasztva bármikor beszerezhető.
Frissen fogyasszuk, ne tartogassuk sokáig. Hűtőben egy-két napig eláll.
fehérjetartalom
1.39 g
zsírtartalom
0.341 g
szénhidráttartalom
9.61 g
víztartalom
88.15 g
Kalcium
29 mg
Foszfor
22 mg
Magnézium
20 mg
Nátrium
1 mg
B6 vitamin
0.03 g
C vitamin
21 mg
Kolin
8.5 mg
E vitamin
1.17 mg
fehérje
1.39 g
Zsír
telített zsírsav
0.014 g
egyszeresen telített zsírsav
0.047 g
többszörösen telített zsírsav
0.28 g
ásványi anyagok
Kalcium
29 mg
Vas
0.62 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
22 mg
Nátrium
1 mg
Cink
0.53 mg
Réz
0.165 mg
Mangán
0.646 mg
Szelén
0.4 µg
szénhidrát
rost
5.3 g
cukor
4.88 g
víz
88.15 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.02 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.026 mg
Niacin - B3 vitamin
0.646 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.276 mg
Folát
25 µg
Kolin
8.5 mg
Béta-karotin
128 µg
Lutein+zeaxantin
118 µg
E vitamin
1.17 mg
K vitamin
19.8 µg
A vitamin
11 µg
C vitamin
21 mg
B6 vitamin
0.03 g
Tészta mindig van a kamrában, főzzünk hát belőle valami gyorsat ma ebédre/vacsorára. Az alábbi listában mindenki talál majd magának valami kedvére valót.
NosaltyHa te is sokat küszködsz azzal, hogy a sajtod folyamatosan kiszárad vagy épp bepenészedik, akkor adunk egy tuti tippet, amivel többé nem lesz gondod ezzel.
NosaltySokan meghökkentőnek találhatják a „gyors” jelzőt a szuflé előtt, azonban tény, hogy ez a francia desszert nem igényel sok időt. Legalábbis akkor, ha az ember tudja, mit csinál. Aki pedig szeretné tudni, jobb, ha tovább olvas.
Lakos Benedek50 év felett az emésztőrendszer érzékenyebbé válhat, és a túlzott rostbevitel puffadást, görcsöket vagy akár felszívódási problémákat is okozhat. Szerencsére van egy finom ital, mellyel elkerülhetjük ezt a problémát, miközben megfelelő mennyiségű rostot viszünk be.
Menzásra hangolt, de újító desszertjével nem várt fordulatot vesz a mai menünk!
A hússütés sajnos nem olyan folyamat, amit nem lehet elrontani: cipőtalp keménységű, és/vagy túlfűszerezett, nem megfelelően átsült húsokra senki se vágyik. Mutatjuk a leggyakoribb hibákat.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...