Szeder

Leírás
Kissé savanykás zamatú bogyós gyümölcs, magas C-vitamin tartalommal. Gyümölcsük, levelük tanninokban (csersavakban) igen gazdag. Számos fajt gyógynövényként használnak, mivel a tanninnak összehúzó tulajdonsága van, ami a hajszálereket védi. Baktériumölő hatása szintén ismert. Fogyaszthatjuk nyersen, süteményekbe is tehetjük, de készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt, sőt bort is. Az éretlen termését az olajbogyóhoz hasonlóan már az ókor óta szokás sós vagy ecetes vízben köménymaggal eltenni. Borecetben elrakva a kapribogyót helyettesítheti. Savanyítani is szokták, és vadhúsból készült ételekhez tálalják. Korábban a házi kertekben gyakori növény volt, ma már háttérbe szorult. Közepes pektintartalma miatt sűrűbb dzsem, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhető. (Forrás: Wikipédia)
Mikor vegyem
Augusztus közepétől szeptember végéig tart a szezonja. Fagyasztva bármikor beszerezhető.
hogyan tároljam
Szétterítve, hűtőben egy-két napig eláll.
100g Szeder
fehérjetartalom
1.39 g
zsírtartalom
0.341 g
szénhidráttartalom
9.61 g
víztartalom
88.15 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
29 mg
Foszfor
22 mg
Magnézium
20 mg
Nátrium
1 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.03 g
C vitamin
21 mg
Kolin
8.5 mg
E vitamin
1.17 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.39 g
Zsír
telített zsírsav
0.014 g
egyszeresen telített zsírsav
0.047 g
többszörösen telített zsírsav
0.28 g
ásványi anyagok
Kalcium
29 mg
Vas
0.62 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
22 mg
Nátrium
1 mg
Cink
0.53 mg
Réz
0.165 mg
Mangán
0.646 mg
Szelén
0.4 µg
szénhidrát
rost
5.3 g
cukor
4.88 g
víz
88.15 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.02 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.026 mg
Niacin - B3 vitamin
0.646 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.276 mg
Folát
25 µg
Kolin
8.5 mg
Béta-karotin
128 µg
Lutein+zeaxantin
118 µg
E vitamin
1.17 mg
K vitamin
19.8 µg
A vitamin
11 µg
C vitamin
21 mg
B6 vitamin
0.03 g