r
Nosalty Logó

Feketeszeder szörp

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
sanila
Feketeszeder szörp
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1092 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 4365 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 136 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    240.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    94 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    277.6 g
  • Cukor
    264 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    503.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    369 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    340 micro
Összesen 1092 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    16 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    963.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    374 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    240 mg
  • Foszfor
    253 mg
  • Nátrium
    62 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1110.5 g
  • Cukor
    1054 mg
  • Élelmi rost
    61 mg

VÍZ

  • Összesen
    2014.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    127 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    242 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    228 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    288 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1475 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1359 micro
Összesen 4365 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    30.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    8 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.7 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 136 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A feketeszedret megmossuk jó alaposan. Majd rúdmixerrel összeturmixoljuk.
  2. Kimérjük az 1 liter vizet, hozzáöntjük a péphez, majd egy sűrű szövésű szűrőn az egészet átcsurgatjuk, és egy fakanál segítségével átpréseljük, hogy mag ne kerüljön bele. Ha ezzel kész vagyunk, a levet beletesszük egy fazékba.
  3. Hozzátesszük az 1 kg cukrot, a 1,5 tk borkősavat, forrástól számítva 5 percig főzzük.
  4. Lezárjuk hozzáteszünk 1 kk nátrium-benzoátot.
  5. Üvegekbe szedjük, majd száraz dunsztba hagyjuk kihűlni 1-2 napig. Ebből a mennyiségből 2,5 liter sűrű finom szörpöt kapunk.
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 121
  • Össznézettség: 91540
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 10.

Ajánló

Bármikor!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Anyukám kertjében rengeteg feketeszeder terem. Nyersen nem igazán szeretjük, ezért jött az ötlet, készítsünk belőle szörpöt. Könnyen elkészíthető, és nagyon finom szörp lesz belőle. 

Hozzászólások

Charlene

Szia! Én is csináltam, mivel idén rengeteg a szeder. Az els? 2 kilóból dzsemet csináltam, a következ?b?l lett szörp. Szinte teljesen ugyanígy csináltam, azzal a kis különbséggel, hogy az összetört gyümölcsbe kevertem citromsavat és NA-benzoátot és úgy csöpögtettem egy éjszakán keresztül, hogy addig se indulhasson erjedésnek és nem f?ztem, hanem a cukor feloldódása után már palackoztam is. Mosogatógépben magas h?mérsékleten szoktam csírátlanítani az üvegeket minden bef?zésnél, illetve NA-benzoátos vízbe mártom a fed?t, miel?tt rácsavarom. (Ha nincs mosogatógép, akkor NA-benzoátos forróvízben érdemes kiöblíteni az üveget.) Ez általában elég szokott lenni (nem szoktam dunsztolni sem) és eddig nagyon ritkán fordult el?, hogy tönkrement valami. Hiszen a lényeg az, hogy légmentesen zárjon az üveg és akkor semmi baja nem lesz a gyümölcsnek, zöldségnek, viszont minél kevesebb a h?kezelés, annál jobban megmaradnak az ízek és a vitaminok. Azoknak, akik nem szeretik magában nyersen, a szederhez van még egy javaslatom: egy kis citrommal (lével és reszelt héjjal), édesít?vel elkeverve az összetört szeder vaníliafagyira vagy pudingra öntetként kiváló, illetve bármihez (vadhús, rántott camembert), amihez gyümölcsöntetet illik. Gyümölcskocsonyába is els?rend?, mivel egészben nagyon mutatós. :)

sanila

Kipróbálom a te módszered biztosan jobb ize lesz mert valoban a h?kezelés ront rajta.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti menü: melengető és sűrű ragulevesek hete

A ragulevesekben az a jó, hogy készülhet csirkével, borjúval, sertéssel, de akár a zöldségeknél is maradhatsz. Kerüljön bele tárkony, petrezselyem vagy kapor, esetleg mustár, tejföl, és persze a levesbetéttel is variálhatsz! Minden raguleves mellé ajánlunk egy-egy pompás főfogást, és a desszert sem marad el.