Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Feketeszeder szörp

Feketeszeder szörp
Feketeszeder szörp
50 perc / előkészület: 45 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám kertjében rengeteg feketeszeder terem. Nyersen nem igazán szeretjük, ezért jött az ötlet, készítsünk belőle szörpöt. Könnyen elkészíthető, és nagyon finom szörp lesz belőle. 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Bármikor!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A feketeszedret megmossuk jó alaposan. Majd rúdmixerrel összeturmixoljuk.
  2. Kimérjük az 1 liter vizet, hozzáöntjük a péphez, majd egy sűrű szövésű szűrőn az egészet átcsurgatjuk, és egy fakanál segítségével átpréseljük, hogy mag ne kerüljön bele. Ha ezzel kész vagyunk, a levet beletesszük egy fazékba.
  3. Hozzátesszük az 1 kg cukrot, a 1,5 tk borkősavat, forrástól számítva 5 percig főzzük.
  4. Lezárjuk hozzáteszünk 1 kk nátrium-benzoátot.
  5. Üvegekbe szedjük, majd száraz dunsztba hagyjuk kihűlni 1-2 napig. Ebből a mennyiségből 2,5 liter sűrű finom szörpöt kapunk.
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 68 732
elküldve: 13
receptkönyvben: 203
elkészítve: 12/13
Facebookon megjelent: -

szakács

sanila

Mióta szakács: 2012.05.28.
24 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: italok
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szederszörp, feketeszeder szirup, házi készítésű szörp szederből

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Charlene
Charlene / Charlene Sat, 2014-08-16 18:07

Szia! Én is csináltam, mivel idén rengeteg a szeder. Az első 2 kilóból dzsemet csináltam, a következőből lett szörp. Szinte teljesen ugyanígy csináltam, azzal a kis különbséggel, hogy az összetört gyümölcsbe kevertem citromsavat és NA-benzoátot és úgy csöpögtettem egy éjszakán keresztül, hogy addig se indulhasson erjedésnek és nem főztem, hanem a cukor feloldódása után már palackoztam is. Mosogatógépben magas hőmérsékleten szoktam csírátlanítani az üvegeket minden befőzésnél, illetve NA-benzoátos vízbe mártom a fedőt, mielőtt rácsavarom. (Ha nincs mosogatógép, akkor NA-benzoátos forróvízben érdemes kiöblíteni az üveget.) Ez általában elég szokott lenni (nem szoktam dunsztolni sem) és eddig nagyon ritkán fordult elő, hogy tönkrement valami. Hiszen a lényeg az, hogy légmentesen zárjon az üveg és akkor semmi baja nem lesz a gyümölcsnek, zöldségnek, viszont minél kevesebb a hőkezelés, annál jobban megmaradnak az ízek és a vitaminok.
Azoknak, akik nem szeretik magában nyersen, a szederhez van még egy javaslatom: egy kis citrommal (lével és reszelt héjjal), édesítővel elkeverve az összetört szeder vaníliafagyira vagy pudingra öntetként kiváló, illetve bármihez (vadhús, rántott camembert), amihez gyümölcsöntetet illik.
Gyümölcskocsonyába is elsőrendű, mivel egészben nagyon mutatós.
:)

sanila
sanila / sanila Wed, 2014-08-27 20:44

Kipróbálom a te módszered biztosan jobb ize lesz mert valoban a hőkezelés ront rajta.

1092
szeder 1.2 kg
víz 1 l
cukor 1 kg
borkősav 1.5 teáskanál
nátrium-benzoát 1 kk