Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szedres mille-feuille

Szedres mille-feuille
Szedres mille-feuille
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A NL Café szerint ez a franciák legszexibb sütije! Nos, hát  mindenki maga ítélje meg, hogy ez valóban igaz-e, az biztos, a látványa csodás, és az íze... hmmm!

A mille-feuille (mill-följ) jelentése ezer levél, ami valójában nem más, mint a franciák krémese, persze egy kicsit cifrázva. Náluk ugyanis nem sima főzött vaníliakrém kerül a rétegek közé, hanem sokszor cseresznyepálinkával vagy rummal ízesítik az úgynevezett cukrászkrémet, a legfelső réteget pedig fondant vagy cukormáz borítja. Nagy különbség az is, hogy a levelestészta-rétegeket karamellizálják, ettől ropogósabb és finomabb lesz.

Nálam egy egyszerűsített verzió készült el: vaníliakrém helyett tejszínhabbal, de az eredeti is kipróbálásra vár, mert a főzött vaníliakrém a kedvencem.

Ezt a verziót az egyik NL kiadványban találtam .

Az elkészítésről fázisfotók itt láthatóak.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Bármilyen friss gyümölccsel készíthetjük!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A konykakész/kinyújtott leveles tésztát egy nagy tepsibe helyezzük, megszurkáljuk, majd kb. 20 percig a hűtőben pihentetjük. Ez azért szükséges, hogy a tészta ne ugorjon össze a sütéskor.
  2. Sütés előtt permetezzük meg vízzel, és süssük aranybarnára. Ha biztosra akarunk menni, hogy ne púposodjon fel nagyon a tészta, akkor a tepsi tetejére egy rácsot helyezzünk, így menjen a sütőbe.
  3. A kihűlt tésztát először 10 cm-es csíkokra daraboljuk, majd a csíkokból 4-5 cm-es hasábokat vágunk.
  4. A tejszínt a porcukorral (ha nem édesített tejszínnel dolgozunk) és a vaníliarúd kikapart belsejével habbá verjük (ha szükséges, egy habfixálót tegyünk bele). Fontos, hogy a tejszínt felhasználás előtt legalább 12 órára tegyük hűtőbe, mert csak így lesz sikeres a kemény habbá verési folyamat! A tejszínt tegyük a habzsákba, majd következik a sütemény összeállítása.
  5. Összesen 3 réteg tésztát használunk fel egy-egy darabhoz. Az első réteg tésztára felváltva kerül szederszem és egy adag tejszínhab, majd ráteszünk egy újabb réteget, és ekkor megfordítjuk a mintát, ahol az alsó rétegnél szeder volt, oda most tejszínhab kerül, és fordítva.
  6. Porcukorral meghintve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 30x40 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 741
elküldve: 1
receptkönyvben: 148
elkészítve: 0/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: Valentin-nap, vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

leveles tészta szederrel és tejszínhabbal, szedres krémes, francia tejszínhabos leveles szederrel

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sun, 2012-09-16 21:58

Jól felcsigáztalak Benneteket, ugye:-)? Hát, ezt szexisen semmiképp nem lehet elfogyasztani! Konkrétan nálunk úgy nézett ki, hogy laponként szétszedtem, és a kislányom megette a szedreket, én meg a többi részét:-).
Üdv:
Anita

Irocska
Irocska Fri, 2012-09-14 18:35

Lehet, hogy fura kérdés, de ezt hogy eszed meg? :) Ha szeleteled, kifolyik a hab. Vagy szétszeded, és laponként harapod? El sem tudom képzelni, sehogy sem tűnik valami szexinek az elfogyasztás része :D

662
leveles tészta 25 dkg
szeder 40 dkg
vanília 1 db
porcukor 10 dkg
habtejszín 4 dl