Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mascarponés szederlepény

Mascarponés szederlepény
Mascarponés szederlepény
45 perc / előkészület: 10 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szederlepény apropóját a hétvégén zsákmányolt tálnyi vadszeder szolgáltatta. Történt ugyanis, néhány évvel ezelőtt, augusztus 20-a körül a Mecsekben túrázva egy valódi kis "szeder-paradicsomot" fedeztünk fel: a turistautat többszáz méter hosszan, kétoldalt éppen akkor beérő szederbokrok övezték. Azóta minden évben ez idő tájban többször is kizarándokolunk ide, jól belakmározunk, és persze a kosarunk sem marad üres. Idén nehezebb dolgunk volt, már ami a kosár megtöltését illette: a család legkisebbjének olyannyira megízlett a termés, hogy nem győztük újratölteni a folyamatosan megdézsmált tálkát... Szedte volna Ő a szájába lelkesen a bokorról is, de azt nem engedhettük, a bokrok óriási tüskéi miatt.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szeder és a 3 evőkanálnyi nádcukor kivételével az összes szobahőmérsékletű hozzávalót a robotgép keverőtáljába tesszük.
  2. A géppel simára dolgoztatjuk a tésztát.
  3. A szeder harmadát óvatosan beleforgatjuk a tésztába.
  4. Kivajazott-lisztezett tepsibe vagy piteformába simítjuk a gyümölcsös masszát.
  5. A tetejére szórjuk a maradék szedret, meghintjük nádcukorral.
  6. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 22 307
elküldve: 19
receptkönyvben: 488
elkészítve: 13/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

szedres lepény

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Amarilla
Amarilla / Amarilla Sat, 2015-07-04 12:25

Szeretném majd megsütni, ha érik a kertben a szeder, de arra lennék kíváncsi, hogy ha kristálycukorral helyettesítem a nádcukrot, akkor mennyi kell belőle?

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-08-18 23:51

Itt az erdőszélen hegyekben nő a szeder. Most érik. Már tervezem, hogy ha eláll az eső, ami kerek egy hete esik és végre előbújik a nap, megyek szüretelni. Ilyenkor mindig készül lekvár, megy a fagyasztóba is, de most ezzel a sütivel is gyarapszik a repertoár!
Megörültem neki. Majd referálok. Amint elállt az eső, és melegebb lesz, mint 14 fok. :-(
Puszi! :-)

510
mascarpone 25 dkg
tojás 4 db
nádcukor 18 dkg
finomliszt 30 dkg
olívaolaj 1 dl
citromlé 0.5 citromból nyert
citromhéj 0.5 citromból nyert
sütőpor 0.5 csomag
szeder 60 dkg