Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

New York cheesecake szedervelővel

New York cheesecake szedervelővel
New York cheesecake szedervelővel
85 perc / előkészület: 15 perc sütés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (37)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sikk azt mondani, hogy nem vagyunk oda az amerikai konyháért, de azért igen, mert nem nagyon láttam még szülőt, aki brownie-val vagy hamburgerrel kergette volna csemetéjét az asztal körül. Na persze a gyermeki ízlés befolyásolható, de azért ha magunkba nézünk, mi sem nagyon ellenkezünk ellenük. Különösen, hogy odaát nem az eredetiségükről híresek. A legtöbb kajának, amit echte amerikainak mondanak, van európai gyökere. A sajttortának is, hiszen már a görögök is gyártották, tény, hogy nem philadelphia krémsajtból, hanem juhtejből nyert krémes, túrószerű sajtból. Van az olaszoknál, ott rivottával, van az angoloknál, ott kicsit rezgősebb, mert ők főleg a pudinghoz értenek, és van a franciáknál is (na majd pont ők maradnának ki a körből), sőt a mi sütés nélküli túrótortáink sem nagyon különböznek jellegben-állagban.

De azért legyünk igazságosak: az igazi csízkékhez kellett a mai krémsajt "feltalálása" a XIX. század végén. És ismerjük el, hogy a sajtorta nagyon fiom, akárhonnan is van!

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A krémhez

A szedervelőhöz

ajánlat

Bármilyen más gyümölccsel vagy öntettel elkészíthető, turbózható csokival, dióval, mandulával, vagy aszalt gyümölccsel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kekszet ledaráljuk. Használhatunk bármilyen édes kekszet, de jó, ha találunk fűszeresebb típust, mint pl. a spekulatius. Ha itthoni termékből dolgozunk, az is tökéletes, csak ebben az esetben tegyünk hozzá egy-egy késhegynyi fahéjat és gyömbért.
  2. A vajat megolvasztjuk, és a darált kekszhez keverjük. Ezt figyelmesen kell csinálni, mivel a kekszek zsírtartalma eltérő lehet. Szárazabb típusnak, mint a hazaiak, 12 dkg, a német import vagy egyéb zsíros, vajas kekszet csak 10 dkg-val kínáljunk meg!
  3. Vastagon kivajazott kapcsos tortaformába tesszük, és egyenletesen lenyomkodjuk. Akkor lesz a legegyenletesebb, ha pohárral görgetjük. Amíg a krém készül, hűtőbe tesszük.
  4. A krémhez egy tálba tesszük a szobahőmérsékletű krémsajtot, a tojásokat és sárgákat, cukrot, vaníliamagot, tejfölt, tejszínt, citromot, és kézi habverővel, kis fordulatszámon teljesen simára keverjük.
  5. A formát kivesszük a hűtőből, és az alját atombiztosan bebugyoláljuk fóliával.
  6. Beleönjük a krémet, tetejét ellapogatjuk, és egy másik tepsibe tesszük. Öntünk alá forró vizet úgy, hogy kb. a forma feléig érjen.
  7. Előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 70-80 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a széle már szilárd, de belül még rezeg kicsit, mint a puding. Lekapcsoljuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, és bent hagyjuk, hogy egy kicsit még kössön.
  8. Hűlés után letakarjuk, és legalább 3 órára, de inkább egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  9. Fogyasztás előtt a szedret megmossuk, pürésítjük, és a felvágott szeletekre halmozzuk igazságosan. Nem baj, ha lecsorog az oldalán! :)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 46 580
elküldve: 51
receptkönyvben: 1 115
elkészítve: 49/81
Facebookon megjelent: 1

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: születésnap, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

New York-i sajttorta, szedres sajttorta, krémsajtos torta

Hozzászólások (37)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

greenpearl
greenpearl / greenpearl Thu, 2015-03-26 09:56

Köszönöm szépen a receptet, nagyon finom lett! Én áfonyaszósszal tálaltam, szerintem nem rontott rajta :-)

sz.ildiko
Sweetie Pie / sz.ildiko Mon, 2015-02-16 20:07

Dacota drága! Át tudnád konvertálni a mennyiségeket 28 cm-es formához? :-) nem sürgős a dolog, de pár hete erős az elszántság egy tavaszi szülinap megkoronázásához ezzel a tortával ;-)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2015-02-17 13:05

Szia Ildikó!
Hűha...hát fejből sajnos én is csak tippelni tudok. Azt mondanám, 1/3-al többet használj mindenből, és szerintem úgy jó lesz...
Bocs, de ennél többet sajnos én sem tudok anélkül, hogy megcsinálnám. :)
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

Andi418
Andi418 Sun, 2014-08-10 13:01

szia! most van a sütőbe,már nagyon várom az eredményt a holnapi szülinapra lesz.
csak egy kérdés kézi habverőnél melyik az alacsony fordulatszám mert az én kezemen nincs fordulatszabályzó. :)

macska rozi
macska rozi Sat, 2013-07-13 23:28

A recepted ill.a torta isteni!!Tokeletes!!
ma grillezes volt nalunk...en felelotlenul megigertem,hogy sajtortat csinalok,amit meg azelott soha nem keszitettem.Este 9-kor kezdtem neki...feltem tole nagyon....de nem kellett volna!nagyon finom!!!Bar nalam 180 fokon a sutesi ido csak 45 perc volt.Igy is kicsit barna lett a teteje.
Koszonom!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2013-07-14 02:12

Kedves Rozi,
Nagyon örülök, hogy ízlett Nektek!
további szép hétvégét,
Üdvözlettel,
Nóra

szissz89
szissz89 Sat, 2013-03-16 10:09

Kedves Dacota!
Elkészítettem és nagyon finom lett :) Köszönöm a receptet!
Üdv, Szilvi

mogyi62
mogyi62 Fri, 2013-02-22 09:19

Szia ! Ne haragudj a kérdésért, de kezdő vagyok és ma szeretném megcsinálni a tortát. Az a kérdésem ,hogy a pürésítést hogy csináljam? A szeder tele van apró magokkal és kíváncsi vagyok hogy az nem zavaró-e az evésnél? Köszönöm előre is a választ.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2013-02-22 11:09

Kedves Mogyi,

Én simán botmixerrel pürésítettem, nagyon picik benne a maguk, így nem zavaróak :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

mogyi62
mogyi62 Fri, 2013-02-22 19:11

Köszönöm! Én is erre gondoltam csak biztosra akartam menni.:) Lehet hogy egy pici mézet öntök rá és úgy pürésítem. Majd beszámolok az eredményről. Már készül, de csak holnap lesz kipróbálva.

Brezike
Brezike Sat, 2013-02-16 10:24

Kedves Dacota!
Isteni a recept, a torta pedig pazar lett!:)

tenczi29
tenczi29 Mon, 2013-01-07 20:19

Hahó, holnap szeretném elkészíteni a tortát, medve krémsajtot tudtam venni csak a boltban, és csak 40 dkg-ot ill. csokis győri édes kekszet... így ezekkel, és ennyi alapanyaggal is el fogom tudni készíteni? Köszönöm a választ :)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2013-01-07 20:34

Kedves Tenczi,
A győri keksz jó lenne, de a medve sajnos erre nem jó, mert túl sós. Olyan krémsajtra van szükség, amit a mascarpone, vagy a philadelphia.
Szép estét!
Üdvözlettel,
nóra

tenczi29
tenczi29 Tue, 2013-01-08 18:29

Kedves Dacota!

Annyira kívántam ezt a finomságot, hogy egye-fene módon, mégis megcsináltam a medve sajttal, és hát Isteni lett :) Ez életem első sajttortája, és pont olyan lett, mint leírtad. Nagyon finom! Köszönöm a receptet, legközelebb mascarponéval készítem :)

Évybaby
Évybaby Tue, 2012-10-16 23:22

Elkészült!!!!! Az illata nagyon finom. Az én hibámból kicsit "ottfelejtettem" és megpirult a teteje. :( Ettől még szerintem ehető lesz. Köszönöm a receptet és a választ is.

Évybaby
Évybaby Wed, 2012-10-03 22:43

Szilikonos tortaformába is megsüthető? Mascarpone sajttal összeáll a torta. A választ előre is köszönöm.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2012-10-03 23:36

Kedves Évybaby,
Igen, mascarpone használható, de a szilikonos formát nem feltétlenül ajánlom. Igaz, hogy akkor kihagyható a celofános macera, de szerintem nem lehet belőle szépe kihámozni, mert ez egy nagyon lágy torta.
Szép estét!
Üdv,
Nóra

Akugawa
Molnár Péter / Akugawa Tue, 2012-08-28 08:57

"Szárazabb típusnak, mint a hazaiak, 2 dkg, ha a német import vagy egyéb zsíros, vajas kekszet csak 10 dkg-mal kínáljunk meg!"

???

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2012-08-28 09:16

Kedves Akugawa,
Jogos, javítottam. Lényeg: Butterspritz, Butterkekks, Hobbit - külföldi zsíros kekszfajáták 10 dkg vajjal is megelégszenek, a magyar típusok nem annyira zsírosak (pl: Győri Édes) ha ilyen kekszet használunk, kell a 12 dkg vaj.
Üdv,
Nóra

Csilla69
Csilla69 Thu, 2012-08-23 09:08

az alapanyagoknál egy darab tojás sincsen felsorolva! Honnan tudjam mennyit kell beletenni az összeállításnál? Itt állok félig kész totrával nem jó ötlet!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2012-08-23 09:57

Kedves Csilla,
2 tojás, és 3 tojássárga kell bele. Ott van az alapanyagoknál, csak le kell görgetni a menüt! :)
Sajnos van olyan böngésző, ami néha nem engedi legörgetni az alapanyaglistát. :(
Remélem, azért még nem késő!
Üdvözlettel,
Nóra

Római kömény
Római kömény Fri, 2012-08-10 15:51

Guszta, milyen krémsajtot ajánlanál? philadelphia nekem nem jött be + nagyon drága, van más ötleted?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2012-08-10 17:14

Szia Római kömény,
Hát, attól tartok, ár szempontjából ezzel sem leszel kisegítve, de mascarponéval pont így működik. Eseleg a Cserpes-féle krémsajttal, az egy picit olcsóbb.
Szép napot!
Üdv,
Nóra

441
spekulatius keksz 18 dkg
vaj 12 dkg
vaj 1 ek
krémsajt 50 dkg
porcukor 10 dkg
citrom 1 db
tejföl 1 dl
habtejszín 1 dl
vanília 0.5 db
tojás 2 db
tojássárgája 3 db
szeder 20 dkg