New York cheesecake szedervelővel
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
A krémhez
-
50g krémsajt125 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
17g citrom3 kcal
-
10g tejföl20 kcal
-
10g habtejszín29 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
6g tojássárgája19 kcal
A szedervelőhöz
-
20g szeder8 kcal
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
180g spekulatius keksz886 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
14g vaj100 kcal
A krémhez
-
500g krémsajt1250 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
A szedervelőhöz
-
200g szeder83 kcal
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
10.9g spekulatius keksz54 kcal
-
7.3g vaj52 kcal
-
0.8g vaj6 kcal
A krémhez
-
30.2g krémsajt76 kcal
-
6g porcukor23 kcal
-
10.3g citrom2 kcal
-
6g tejföl12 kcal
-
6g habtejszín18 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
6.7g tojás8 kcal
-
3.6g tojássárgája12 kcal
A szedervelőhöz
-
12.1g szeder5 kcal
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 32.9 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 147 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 147.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.4 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 51.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 173 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 86 mg
-
Retinol - A vitamin: 167 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 138 micro
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 61.5 g
Zsír
-
Összesen 329.1 g
-
Telített zsírsav 106 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 1469 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1478.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 71 mg
-
Kálcium 414 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 651 mg
-
Nátrium 251 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 283.7 g
-
Cukor 119 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 512.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1725 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 90 mg
-
D vitamin: 233 micro
-
K vitamin: 52 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 205 micro
-
Kolin: 859 mg
-
Retinol - A vitamin: 1672 micro
-
α-karotin 24 micro
-
β-karotin 598 micro
-
β-crypt 48 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1384 micro
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 19.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 89 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 89.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 39 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.2 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 31 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 104 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 101 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 84 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
18 dkg spekulatius keksz
A krémhez
-
50 dkg krémsajt
-
10 dkg porcukor
-
1 dl tejföl
-
1 dl habtejszín
-
2 db tojás
-
3 db tojássárgája
A szedervelőhöz
-
20 dkg szeder
Elkészítés
A tésztához
- A kekszet ledaráljuk. Használhatunk bármilyen édes kekszet, de jó, ha találunk fűszeresebb típust, mint pl. a spekulatius. Ha itthoni termékből dolgozunk, az is tökéletes, csak ebben az esetben tegyünk hozzá egy-egy késhegynyi fahéjat és gyömbért.
- A vajat megolvasztjuk, és a darált kekszhez keverjük. Ezt figyelmesen kell csinálni, mivel a kekszek zsírtartalma eltérő lehet. Szárazabb típusnak, mint a hazaiak, 12 dkg,a német import vagy egyéb zsíros, vajas kekszet csak 10 dkg-val kínáljunk meg!
- Vastagon kivajazott kapcsos tortaformába tesszük, és egyenletesen lenyomkodjuk. Akkor lesz a legegyenletesebb, ha pohárral görgetjük. Amíg a krém készül, hűtőbe tesszük.
- A krémhez egy tálba tesszük a szobahőmérsékletű krémsajtot, a tojásokat és sárgákat, cukrot, vaníliamagot, tejfölt, tejszínt, citromot, és kézi habverővel, kis fordulatszámon teljesen simára keverjük.
- A formát kivesszük a hűtőből, és az alját atombiztosan bebugyoláljuk fóliával.
- Beleönjük a krémet, tetejét ellapogatjuk, és egy másik tepsibe tesszük. Öntünk alá forró vizet úgy, hogy kb. a forma feléig érjen.
- Előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 70-80perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a széle már szilárd, de belül még rezeg kicsit, mint a puding. Lekapcsoljuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, és bent hagyjuk, hogy egy kicsit még kössön.
- Hűlés után letakarjuk, és legalább 3 órára, de inkább egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
- Fogyasztás előtt a szedret megmossuk, pürésítjük, és a felvágott szeletekre halmozzuk igazságosan. Nem baj, ha lecsorog az oldalán! :)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 22
- Sütés ideje: 70 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 657
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 51798
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 10.
Ajánló
Bármilyen más gyümölccsel vagy öntettel elkészíthető, turbózható csokival, dióval, mandulával, vagy aszalt gyümölccsel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Sikk azt mondani, hogy nem vagyunk oda az amerikai konyháért, de azért igen, mert nem nagyon láttam még szülőt, aki brownie-val vagy hamburgerrel kergette volna csemetéjét az asztal körül. Na persze a gyermeki ízlés befolyásolható, de azért ha magunkba nézünk, mi sem nagyon ellenkezünk ellenük. Különösen, hogy odaát nem az eredetiségükről híresek. A legtöbb kajának, amit echte amerikainak mondanak, van európai gyökere. A sajttortának is, hiszen már a görögök is gyártották, tény, hogy nem philadelphia krémsajtból, hanem juhtejből nyert krémes, túrószerű sajtból. Van az olaszoknál, ott rivottával, van az angoloknál, ott kicsit rezgősebb, mert ők főleg a pudinghoz értenek, és van a franciáknál is (na majd pont ők maradnának ki a körből), sőt a mi sütés nélküli túrótortáink sem nagyon különböznek jellegben-állagban. De azért legyünk igazságosak: az igazi csízkékhez kellett a mai krémsajt "feltalálása" a XIX. század végén. És ismerjük el, hogy a sajtorta nagyon fiom, akárhonnan is van!