r
Nosalty Logó

Az eredeti Cézársaláta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
P.
Az eredeti Cézársaláta
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A salátához

A krutonhoz

Az öntethez

Összesen 1441 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A salátához

A krutonhoz

Az öntethez

Összesen 5760 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A salátához

A krutonhoz

Az öntethez

Összesen 275 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31 g

Zsír

  • Összesen
    115.5 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    76 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    190 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2560.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    665 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    91 mg
  • Foszfor
    531 mg
  • Nátrium
    1208 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    281.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1180 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    41 micro
  • K vitamin:
    307 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    461 micro
  • Kolin:
    166 mg
  • Retinol - A vitamin:
    131 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    12568 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5733 micro
Összesen 1441 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    124 g

Zsír

  • Összesen
    462.2 g
  • Telített zsírsav
    86 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    305 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    51 g
  • Koleszterin
    760 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10241.8 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    214 mg
  • Kálcium
    2659 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    365 mg
  • Foszfor
    2123 mg
  • Nátrium
    4831 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    293.3 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

VÍZ

  • Összesen
    1124.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4722 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    59 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    165 micro
  • K vitamin:
    1227 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1844 micro
  • Kolin:
    663 mg
  • Retinol - A vitamin:
    525 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    50273 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22934 micro
Összesen 5760 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    22.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    489 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    127 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    101 mg
  • Nátrium
    231 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    59 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    88 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    2400 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1095 micro
Összesen 275 Kcal

Hozzávalók

A salátához

A krutonhoz

Az öntethez

Elkészítés

A salátához

  1. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, leszárítjuk.
  2. Készítsük el a kenyérkockát. Ehhez simán piríthatunk kenyérkockát magában is serpenyőben vagy készíthetünk croutont házilag így.
  3. A szószhoz tegyük egy nagy tálba a pürésített fokhagymát, Tegyük bele az ajókafilét és kézi erővel (ahogy az eredetiben is) aprítsuk, szaggassukkisebb darabokra. Ez történhet késsel, villával. Ebbe csavarjuk bele a citromlét, borsozzuk. Alaposan keverjük el. Jöhet a mustár, az evőkanálnyi vörösborecet, legalább 2 ek Worcestershire szósz, de lehet 3 is, ha valaki szereti. Ezt megint keverjük el.
  4. Ehhez lassan csurgatva adagoljuk hozzá az olívaolajat, mint amikor a majonézt készítjük és közben kevergessük folyamatosan, hogy a massza homogénre sűrűsödjön az olajtól.
  5. Ebbe csak a végén üssük bele a3 tojás sárgáját és ezzel is keverjük simára. Ekkor kerül bele a reszelt parmezán. Kóstoljuk, ha szükséges, sózzuk.
  6. FONTOS: beleüthetjük a nyers tojást csak simán, de biztonsági okokból beletehetjük forráspont alatt lévő forró vízbe kb 45 másodpercre, így fertőtlenítve a tojás külsejét, amin az esetleges szalmonella baktériumok lehetnek. Ezek ugyanis nem a tojás sárgájában vannak.
  7. A tálba keverjük bele a kenyérkockák egyik felét (ki mennyit szeret), majd a salátaleveleket, forgassuk össze. Szedjük tányérra, hintsük meg a maradék kenyérkockával és szórjuk meg parmezánforgácsokkal.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 71
  • 7 napos nézettség: 408
  • Össznézettség: 453548
  • Feltöltés dátuma: 2010. január 28.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ez az egyik kedvenc receptem. A világ leghíresebb és legvédettebb salátája, ami tavaly ünnepelte 85. születésnapját - mégsem tudjuk hogyan is kell elkészíteni. Köszönhetően a magyar vendéglátóipar hosszas hozzá nem értésének és nemtörődömségének, számos ilyen dologgal találkozhatunk. Magyarországon étteremben gyakorlatilag nem lehet Cézársalátát enni. (Ha mégis tud ilyet valaki, jelezze!) Ellentétben például egyes országokkal, ahol nem hogy lehet, de a vendég asztalánál egy szakács keveri össze az öntethez valókat, mégpedig azért, hogy lássák, valóban friss. És teszi ezt a nyers tojás miatt. (Nem, nem majonéz alapú.) Magyarországon ezt meg sem kísérlik, hanem a legkülönbözőbb salátakölteményeket nevezik el így, (nem is értem, hogy merik így étlapra tenni) teljesen összezavarva egy híres gasztronómiai képet, ahelyett hogy annak megismertetésére törekednének. Egyszerűen ne hívják úgy, ha nem az. 1924-ben készült el először ez a saláta egy Caesar Cardini (1896- 1956) nevű, olasz származású, de Tijuanaban dolgozó szakács által egy étteremben. Egy hétvégi, szokatlanul nagy rohamban egyszerűen kifogytak gyakorlatilag mindenből. Ekkor született a saláta maradékokból, illetve abból, ami a konyhában még fellelhető volt, s ez a mai napig alkotója nevét viseli, Los Angelesben először 1946-ban tűnt fel az étlapokon és a recept azóta változatlan. Julia Child szakácskönyvében például szintén találkozhatunk erről egy leírással, a mai napig az egyetlen feljegyzésről, amely szerint neki is maga, Cardini készítette a salátát az asztalánál, mint ahogy minden vendégnek. A tijuanai Hotel Caesarban ma is az eredeti módon, séf által szervírozva készítik ezt a salátát, aminek egyetlen más variációja sem elfogadott hivatalosan Caesar-ként. Ez a recept onnan való. Az összetevők arányaiban vannak természetesen eltérések, ki hogy szereti alapon, de a fő hozzávalók tekintetében nincs vita. Római saláta (nem jégsaláta!), frissen pirított kenyérkockák (nem kész crouton!), a Caesar dresszing (szigorúan meghatározott összetevőkből) és parmezán. Ennél több vagy kevesebb már nem az. A nem hivatalos variáció a csirkemelles változat, azok miatt, akik nem képesek egy salátát sem hús nélkül élvezni. (Kis kitérő a dresszingre: az eredetiben NINCS ajóka(szardella) filé, ezt Cardini nem használta, de manapság már elfogadott és a Hotel Caesar-ban is használják.) Emellett meghökkentő módon kézzel fogyasztották, mivel a római saláta leveleit nem vágják fel, olyanok, mint kis csónakok és egyszerűen kézbevehetőek. Hölgyeim és Uraim! Oszlassuk el hát a ködöt erről a nagyszerű, mégis szerény ételről. Remélem, lesznek olyanok, akik kíváncsiak lesznek és megkóstolják, hiszen csak ez vezethet oda, hogy legközelebb legalább legyen fogalmunk arról, mit is kellett volna kapnunk ahelyett, amit kihoztak nekünk. Bár én ilyenkor laza mozdulattal visszaküldöm... :-S  

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves Eszter! Engem most tuti meg fogsz kövezni, de nekem a McDonald's-os cézár saláta a kedvencem. :-)))) De azért egyszer majd ezt is ki fogom próbálni...

P.

Nem, nem kövezlek meg, és tudod miért? Furcsa mód ugyanis ök az egyetlenek, akik egyáltalán valami hasonlót próbáltak meg produkálni...vagy legalábbis próbálták alapjaiban kicsit követni ipari méretekben tolmácsolva. :-D

Törölt felhasználó

Még nem próbáltam ki, de most találtam rá: http://www.vapiano.hu/antipasti.php Maga az étterem nekem nagyon tetszik, hátha a Cézárjuk is jó :) És én is köszönöm, hogy megosztottad velünk az eredeti receptet!

P.

De jó! Köszönöm, hogy ezt ide belinkelted! Itt Frankfurtban is van Vapiano, és náluk finom a Cézár. Reméljük, otthon is! Majd számolj be, ha esetleg kipróbáltad. :-) Szép napot!

modosa

Elöljáróban annyit, hogy kimondottan kedvelem a McDonalds-ot. DE. Ha valaki ennél kicsit igényesebb, az látogasson el ide http://www.cafe57.hu/hu/ és kóstolja meg a Cézárt, garantáltan nem fog csalódni :) Anikó

Törölt felhasználó

Kb.5-6 éve ettem finom Cézár salátát Pécsett az "Aranykacsá"-ban.

Törölt felhasználó

végre egy klassz, eredeti recept :-) Én az egyetlen jót Magyarországon a budapesti cafe 57-ben ettem. http://www.cafe57.hu/hu/

P.

Köszi tepe! :-)

modosa

Én mondtam el?ször a café57-et, stipstop :)

Törölt felhasználó

Köszönöm a receptet! Elkészítettem, nagyon finom! :) Ami nem a recepthez szól: Kedves s.nagy! Ha már ennyire otthon vagy az angolban, akkor az elszomorító, hogy a magyart legalább ennyire nem ismered! Általános iskola, ragozás. Olyan szó nincs a magyarban, hogy ev ("evvel"). Olyan van, hogy ez, s ha ragozzuk, lesz bel?le ezzel (a -vel b?l a hasonulás miatt lesz -zel, a szó végi z bet? miatt). Nem kötekedni akartam ezzel a hozzászólással, mivel nem is ez az oldal témája :) További kellemes napot! F?zzünk jókat! ;-) -Ferenc- ui.: nem nyelvtanár vagyok :)

P.

Kedves Ferenc! Köszönöm szépen a visszajelzést - és a nyelvórát is... ;-))) Örülök, hogy ízlett! További szép napot! Eszter

Törölt felhasználó

Bocs kedves free, de létezik olyan szó, hogy evvel! Irodalmi változat, régies. De létezik. Egyébként mindegy, de S.Nagy csak jót akart, biztosan külföldön él, és ezért ütötte meg a fülét a dolog. Nem vagyok egy angolos, ezért ebben nem ítélkezem, egy a lényeg, amikor valami logo-t választ az ember, nem feltétlenül lesz nyelvhelyes, mert a lényeg a memóriában való megragadás. Gondolom ezért van így a "nevünk". A legjobbakat, tényleg nem kötekedésb?l írtam: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Az I'm loving it" például teljesen helytelen nyelvtanilag. Párápáppápá....:) Juci

z1

...és ami a legdurvább! A hejtelen. Brrrr! Helyesen=helytelen.

szépróza

én viszont magyar nyelv és irodalomszakos tanár, valamint szerkeszt? vagyok. és állítom, hogy az evvel helyes. az el?reható teljes hasonulás írásban jelölt alakjáról van szó - a középiskolai gimnáziumi tankönyvekben is így tanítják. ha már itt tartunk, olyan szó sincs a magyarban, hogy bokr (bokrot) vagy kenyer (kenyeret) - ám ezeket az ún. kötött töveket mégis használjuk bizonyos ragok el?tt. nagyon jó lenne, ha a magyar beszél?k kicsit magukba néznének, nem stigmatizálnák az irodalmi nyelvt?l eltér? alakokat (amúgy az "evvel" pont nem ilyen, hiszen irodalmi m?vekben is megjelenik), és nem fojtanák meg a nyelvjárási alakokat. miért csak a bajorok lehetnek büszkék a tájszólásukra? bocsánat a hangnemért.

P.

Köszi szépróza! Szívemb?l beszéltél... Eszter

szépróza

én pedig köszönöm a finom receptet és a nagyon informatív leírást :-) kár, hogy sokszor nem az ételek játsszák a f? szerepet a kommentekben.

Törölt felhasználó

Na meg is találtam: http://hu.wikipedia.org/wiki/Hasonul%C3%A1s -ez elmagyarázza értelmesebben mint én! üdv még egyszer: Mrs Smith

beus_4

Na végre valaki észrevette a HEJTENELENT is, magyarul nem tud de angolul okoskodik. Egyébként pedig a no salty igenis helyes, méghozzá semmi sósat fordításban. No salty please mondhatjuk ha nem kérünk semmi sós kaját... Amúgy én is köszönöm hogy megismerhettem végre az igazi receptet, mert sajnos való igaz hogy a legtöbb étteremben cézár saláta néven valami egészen más, majonézes trutyi fut...

Törölt felhasználó

nem idevágó... de a "Sopszka" saláta is hasonló eset...

Törölt felhasználó

Én is kipróbálom mihamarább.

z1

...csak egy gondolat a 6-os ponthoz. A szalmonella a tyúk bélrendszerében található. Minden tyúk bélrendszerében!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kell az emésztéséhez. Tessék a tojást fert?tleníteni!!! Otthon is!!! Mindig!!! A legáltalánosabb a 2%-os hypos oldat. 10lit. víz 2dl. hypo. 10 perc áztatás után gondosan le kell öblíteni. Z.

P.

Köszi, mint mindig!

z1

Szia! Már többször elolvastam ezt a receptedet. Ha lanyhul a lelkesedésem, mindig el?veszem... Tetszik és motivál a harcosságod, a lelkesedésed és a min?ség utáni megalkuvást nem t?r? vágyad. Z. ...holnap a kölyköknek hamburgert készítek. Igaz, hogy argentin marhahátszínb?l, de mégis... Sült krumplival, meg valami hülye kólával. Ja! És tocsogni fog a kecsöpt?l!! Az fontos!!!

Törölt felhasználó

Kedves Gargoyle! Szerintem nagyon izletes es finom recept! Akinek a Mc Donalds variacioja jobban izlik,egyen azt. A nyelvtani helyesbiteseknek es kritizalasoknak itt helyuk nincs. I' am lovin it,however. Ich liebe es, egyebkent a lajkoljatok, soha nem volt magyar szo es midenhol hasznaljak es kulfoldi szemmel nezve egyaltalan nem helyes. Tovabbra is sok sikert kivanok!! Udvozlettel Sonja Stuttgartbol!!

P.

Sonja, köszönöm, hogy írtál! :-)

Törölt felhasználó

Kedves Eszter! Meg par hete csinaltam meg a salatat egy bulira, es nagy sikert aratott. Kar, hogy kisebb mennyisegben nem igazan keszitheto, mivel csak en vagyok itthon salatas. Nagyon koszi a receptet!

Rigoletta

Most akkor az eredeti receptben van ajóka van nincs, mert egyszer azt írod, hogy az eredetiben nincs, máskor, hogy kézi er?vel összeaprítani ahogy az eredetiben.

P.

Most már van benne. :) Az 1920-as években még nem volt.

adabada

Nagyon klassz hogy ilyen részletesen írsz az eredetér?l! Izgalmas :) és nagyon jó,hogy végre valaki leírta, hogyan is kéne kinéznie egy igazi Caesar salátának!!!Egyébiránt az étterem ahol dolgozom úgy t?nik ezeket az alapelveket követi ;)

P.

Hol, hol, hol? :-)))

Hozzávalók

A salátához

A krutonhoz

Az öntethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek