r
Nosalty Logó

Az eredeti Cézársaláta

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
P.
Az eredeti Cézársaláta
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A salátához

A krutonhoz

Az öntethez

Összesen 1441 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A salátához

A krutonhoz

Az öntethez

Összesen 5760 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A salátához

A krutonhoz

Az öntethez

Összesen 275 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31 g

Zsír

  • Összesen
    115.5 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    76 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    190 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2560.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    665 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    91 mg
  • Foszfor
    531 mg
  • Nátrium
    1208 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    281.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1180 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    41 micro
  • K vitamin:
    307 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    461 micro
  • Kolin:
    166 mg
  • Retinol - A vitamin:
    131 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    12568 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5733 micro
Összesen 1441 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    124 g

Zsír

  • Összesen
    462.2 g
  • Telített zsírsav
    86 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    305 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    51 g
  • Koleszterin
    760 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10241.8 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    214 mg
  • Kálcium
    2659 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    365 mg
  • Foszfor
    2123 mg
  • Nátrium
    4831 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    293.3 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

VÍZ

  • Összesen
    1124.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4722 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    59 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    165 micro
  • K vitamin:
    1227 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1844 micro
  • Kolin:
    663 mg
  • Retinol - A vitamin:
    525 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    50273 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22934 micro
Összesen 5760 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    22.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    489 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    127 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    101 mg
  • Nátrium
    231 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    59 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    88 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    2400 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1095 micro
Összesen 275 Kcal

Hozzávalók

A salátához

A krutonhoz

Az öntethez

Elkészítés

A salátához

  1. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, leszárítjuk.
  2. Készítsük el a kenyérkockát. Ehhez simán piríthatunk kenyérkockát magában is serpenyőben vagy készíthetünk croutont házilag így.
  3. A szószhoz tegyük egy nagy tálba a pürésített fokhagymát, Tegyük bele az ajókafilét és kézi erővel (ahogy az eredetiben is) aprítsuk, szaggassukkisebb darabokra. Ez történhet késsel, villával. Ebbe csavarjuk bele a citromlét, borsozzuk. Alaposan keverjük el. Jöhet a mustár, az evőkanálnyi vörösborecet, legalább 2 ek Worcestershire szósz, de lehet 3 is, ha valaki szereti. Ezt megint keverjük el.
  4. Ehhez lassan csurgatva adagoljuk hozzá az olívaolajat, mint amikor a majonézt készítjük és közben kevergessük folyamatosan, hogy a massza homogénre sűrűsödjön az olajtól.
  5. Ebbe csak a végén üssük bele a3 tojás sárgáját és ezzel is keverjük simára. Ekkor kerül bele a reszelt parmezán. Kóstoljuk, ha szükséges, sózzuk.
  6. FONTOS: beleüthetjük a nyers tojást csak simán, de biztonsági okokból beletehetjük forráspont alatt lévő forró vízbe kb 45 másodpercre, így fertőtlenítve a tojás külsejét, amin az esetleges szalmonella baktériumok lehetnek. Ezek ugyanis nem a tojás sárgájában vannak.
  7. A tálba keverjük bele a kenyérkockák egyik felét (ki mennyit szeret), majd a salátaleveleket, forgassuk össze. Szedjük tányérra, hintsük meg a maradék kenyérkockával és szórjuk meg parmezánforgácsokkal.
  • Receptkönyvben: 1050
  • Tegnapi nézettség: 16
  • 7 napos nézettség: 64
  • Össznézettség: 468240
  • Feltöltés dátuma: 2010. január 28.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ez az egyik kedvenc receptem. A világ leghíresebb és legvédettebb salátája, ami tavaly ünnepelte 85. születésnapját - mégsem tudjuk hogyan is kell elkészíteni. Köszönhetően a magyar vendéglátóipar hosszas hozzá nem értésének és nemtörődömségének, számos ilyen dologgal találkozhatunk. Magyarországon étteremben gyakorlatilag nem lehet Cézársalátát enni. (Ha mégis tud ilyet valaki, jelezze!) Ellentétben például egyes országokkal, ahol nem hogy lehet, de a vendég asztalánál egy szakács keveri össze az öntethez valókat, mégpedig azért, hogy lássák, valóban friss. És teszi ezt a nyers tojás miatt. (Nem, nem majonéz alapú.) Magyarországon ezt meg sem kísérlik, hanem a legkülönbözőbb salátakölteményeket nevezik el így, (nem is értem, hogy merik így étlapra tenni) teljesen összezavarva egy híres gasztronómiai képet, ahelyett hogy annak megismertetésére törekednének. Egyszerűen ne hívják úgy, ha nem az. 1924-ben készült el először ez a saláta egy Caesar Cardini (1896- 1956) nevű, olasz származású, de Tijuanaban dolgozó szakács által egy étteremben. Egy hétvégi, szokatlanul nagy rohamban egyszerűen kifogytak gyakorlatilag mindenből. Ekkor született a saláta maradékokból, illetve abból, ami a konyhában még fellelhető volt, s ez a mai napig alkotója nevét viseli, Los Angelesben először 1946-ban tűnt fel az étlapokon és a recept azóta változatlan. Julia Child szakácskönyvében például szintén találkozhatunk erről egy leírással, a mai napig az egyetlen feljegyzésről, amely szerint neki is maga, Cardini készítette a salátát az asztalánál, mint ahogy minden vendégnek. A tijuanai Hotel Caesarban ma is az eredeti módon, séf által szervírozva készítik ezt a salátát, aminek egyetlen más variációja sem elfogadott hivatalosan Caesar-ként. Ez a recept onnan való. Az összetevők arányaiban vannak természetesen eltérések, ki hogy szereti alapon, de a fő hozzávalók tekintetében nincs vita. Római saláta (nem jégsaláta!), frissen pirított kenyérkockák (nem kész crouton!), a Caesar dresszing (szigorúan meghatározott összetevőkből) és parmezán. Ennél több vagy kevesebb már nem az. A nem hivatalos variáció a csirkemelles változat, azok miatt, akik nem képesek egy salátát sem hús nélkül élvezni. (Kis kitérő a dresszingre: az eredetiben NINCS ajóka(szardella) filé, ezt Cardini nem használta, de manapság már elfogadott és a Hotel Caesar-ban is használják.) Emellett meghökkentő módon kézzel fogyasztották, mivel a római saláta leveleit nem vágják fel, olyanok, mint kis csónakok és egyszerűen kézbevehetőek. Hölgyeim és Uraim! Oszlassuk el hát a ködöt erről a nagyszerű, mégis szerény ételről. Remélem, lesznek olyanok, akik kíváncsiak lesznek és megkóstolják, hiszen csak ez vezethet oda, hogy legközelebb legalább legyen fogalmunk arról, mit is kellett volna kapnunk ahelyett, amit kihoztak nekünk. Bár én ilyenkor laza mozdulattal visszaküldöm... :-S  

Hozzávalók

A salátához

A krutonhoz

Az öntethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezt együk Budakeszin – Étteremajánló 2092-es irányítószámmal

Budapest nyugati városhatárán éppen túl fekszik Budakeszi, immár az agglomerációban, identitásában és méreteiben azonban lehetne akár a közeli, még a fővároshoz tartozó Kútvölgy vagy Hűvösvölgy is. A 15 ezres település gyakorlatilag összes éttermét egy vonalban találjuk – naná, hogy – a Fő utcán. Íme, Budakeszi ízei.