r
Nosalty Logó

Cézársaláta ropogós rántott csirkén

Hering András
Cézársaláta ropogós rántott csirkén
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A dresszinghez:

A ropogós rántott csirkéhez:

A salátához:

3279
Kalória
88.5g
Fehérje
104.9g
Szénhidrát
280.5g
Zsír
468g
Víz
478.3g
Koleszterin
9.4g
Élelmi rost
6.7g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 30% Zsír

A dresszinghez:

A ropogós rántott csirkéhez:

A salátához:

Összesen 3279 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 30% Zsír

A dresszinghez:

A ropogós rántott csirkéhez:

A salátához:

Összesen 6553 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 30% Zsír

A dresszinghez:

A ropogós rántott csirkéhez:

A salátához:

Összesen 336 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    88.5 g

Zsír

  • Összesen
    280.5 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    137 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    86 g
  • Koleszterin
    478 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3135.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    122 mg
  • Kálcium
    609 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    160 mg
  • Foszfor
    1078 mg
  • Nátrium
    1150 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    104.9 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    468 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    1244 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    96 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    74 micro
  • K vitamin:
    288 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    462 micro
  • Kolin:
    458 mg
  • Retinol - A vitamin:
    196 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    12555 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5909 micro
Összesen 3279 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    177 g

Zsír

  • Összesen
    560.9 g
  • Telített zsírsav
    85 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    274 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    172 g
  • Koleszterin
    957 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6270.3 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    245 mg
  • Kálcium
    1218 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    319 mg
  • Foszfor
    2157 mg
  • Nátrium
    2300 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    209.9 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    935.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    2487 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    192 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    147 micro
  • K vitamin:
    576 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    56 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    925 micro
  • Kolin:
    917 mg
  • Retinol - A vitamin:
    392 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    25111 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11818 micro
Összesen 6553 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    28.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    322.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    118 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    10.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    48.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1291 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    608 micro
Összesen 336 kcal

Elkészítés

A dresszinghez:

  1. Egy tálban habverővel keverjük össze a tojássárgáját, a citromlevet és a dijoni mustárt. Lassan, nagyjából 1 evőkanálnyi adagokban adjuk hozzá az olajat, folyamatosan keverve, amíg az öntet sűrűsödik és emulgeálódik.
  2. Adjuk hozzá a 3 darab apróra vágott szardellát, a zúzott fokhagymát és a reszelt parmezánt. Turmixoljuk simára. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, igazítsunk az ízesítésen. Tegyük hűtőbe.

A ropogós rántott csirkéhez:

  1. A csirkemelleket két sütőpapír vagy fólia közé helyezve klopfoljuk ki kb. 0,5 cm vastagságúra. Sózzuk és borsozzuk mindkét oldalt.
  2. Készítsünk elő három tálat: az elsőbe mehet a liszt, a másodikba a felvert tojások, a harmadikba a pankomorzsa, a zsemlemorzsa és a reszelt parmezán keveréke. Forgassuk meg a csirkét először a lisztben, majd a tojásban, végül a morzsás keverékben, és nyomkodjuk rá a panírt, hogy jól tapadjon. Helyezzük a sütőrácsra.
  3. A panírozott csirkéket süthetjük bő olajban: egy nagy, tágas vasserpenyőbe öntsünk olajat, majd közepes hőfokon süssük mindkét oldalát aranybarna kérgűre. Ha kész, papírtörlőre szedjük ki, hogy a felesleges olajat leitassa. Süthetjük sütőben is (kevesebb olaj felhasználásával): permetezzük be vagy locsoljuk meg a csirkét egy kevés olajjal, majd süssük légkeveréses sütőben 12-15 percig, amíg a belső hőmérséklete eléri a 75°C-ot. Ha még ropogósabb eredményt szeretnénk, a végén 1-2 percig grillezhetjük is.

A salátához:

  1. A saláta összeállításához a római salátát és a parmezánforgácsokat keverjük össze fél adag cézáröntettel, majd ízlés szerint adhatunk hozzá még. A salátát helyezzük a ropogósra rántott csirkeszeletek tetejére, szórjuk meg frissen reszelt parmezánnal, opcionálisan tehetünk még rá pár szardellaszeletet, sózzuk, borsozzuk, majd facsarjunk rá egy kis citromlevet.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Főzés módja: rántott ételek
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Egy klasszikus fogás, a cézársaláta modern csavarral: a bundázott, aranybarnára sütött csirkemellet tökéletesen kiegészíti a krémes öntet és a friss, ropogós római saláta, amit rántott szelet tetejére halmozva tálalunk.

Cézársaláta ropogós rántott csirkén
A ropogós csirkés Cézár újragondolva | recept és fotó: Hering András

A klasszikus cézársaláta és a ropogós csirkemell találkozása igazán különleges fogássá teszi ezt a TikTokon is népszerű receptet. Ez a modern változat a jól ismert ízeket kombinálja gazdagabb, tartalmasabb formában, amely akár egy könnyed ebédként, akár egy kiadós vacsoraként is tökéletesen megállja a helyét.

A cézársaláta eredete az 1920-as évekig nyúlik vissza, és érdekes módon nem Olaszországból vagy az Egyesült Államokból, hanem Mexikóból származik. A receptet Cesare (César) Cardini, egy olasz származású séf és étteremtulajdonos alkotta meg Tijuanában. A legenda szerint 1924. július 4-én, az amerikai függetlenség napján Cardini éttermében túl sok vendég volt, és a konyha szinte kifogyott az alapanyagokból. A séf gyorsan összedobott egy salátát abból, ami még elérhető volt: római saláta, fokhagyma, olívaolaj, nyers tojás, citromlé, Worcestershire-szósz, parmezán és pirított kenyérkockák (krutonok). Az öntetet az asztalnál keverte össze, ami különleges élményt adott a vendégeknek.

A saláta gyorsan népszerűvé vált a hollywoodi sztárok és amerikai turisták körében, akik gyakran látogatták Tijuanát az alkoholt tiltó amerikai szesztilalom idején. A recept idővel elterjedt az Egyesült Államokban és világszerte, sokféle variációban (például csirkével vagy garnélával). Az eredeti cézársaláta nem tartalmaz csirkét, de a mai változatokban gyakran megtalálható.

Ez a verzió a receptet egy lépéssel tovább viszi: a csirkemellet ropogós bundában sütve tálaljuk (amely így még izgalmasabb textúrát és gazdagabb ízélményt kínál), majd erre halmozzuk a cézársalátánkat.

Cézársaláta ropogós rántott csirkén
Ez az étel egy modern klasszikus, amely egyszerre hozza el a nosztalgikus Caesar saláta ízeit és a ropogós csirkemell élvezetét. | recept és fotó: Hering András

A cézársaláta ropogós rántott csirkén alapja a ropogósra sült, bundázott csirkemell. Ehhez a csirkét klopfoljuk, majd lisztbe, tojásba és egy különleges, pankomorzsával, parmezánnal és fűszerekkel kevert bundába forgatjuk. Sütőben sütve vagy serpenyőben aranybarnára pirítva igazán ropogós lesz.

A salátához friss római salátát használunk, amelyet egy házi készítésű, selymes és intenzív ízű cézáröntettel forgatunk össze. Az öntet klasszikus hozzávalói – tojássárgája, dijoni mustár, citromlé, szardella, fokhagyma és parmezán – garantálják az autentikus ízt.

A salátát a rántott csirkemellszeletekre helyezzük, végül frissen reszelt parmezánnal és citromlével koronázzuk meg az ételt. A végeredmény egy ropogós, mégis szaftos csirkehús és egy friss, karakteres ízvilágú saláta kombinációja.

Cézársaláta ropogós rántott csirkén
Az elkészítése mindössze 30-40 percet vesz igénybe. | recept és fotó: Hering András

Miért NAGYON JÓ?

Gyors és egyszerű: elkészítése mindössze 30-40 percet vesz igénybe.

Kiegyensúlyozott: a fehérjedús csirkehús és a friss zöldségek tápláló, mégis könnyed fogást eredményeznek (főleg ha sütőben vagy forró levegős sütőben sütöd).

Variálható: gluténmentes vagy egészségesebb változatban is elkészíthető, például sütőben sült változattal vagy teljes kiőrlésű / gluténmentes morzsával.

Cézársaláta ropogós rántott csirkén
Cézársaláta ropogós rántott csirkén | recept és fotó: Hering András

Hering András további receptjeit itt találod!

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...