aszalt gyümölcs

Aszalt gyümölcsök

Az aszalt gyümölcsök aszalás útján készülnek, ami az egyik legősibb természetes gyümölcstartósítási eljárás. A folyamat során a feldarabolt vagy egész gyümölcsöket közepesen meleg helyen lassan kiszárítják. Régen a kihűlő kemencében, ma speciális aszalóeszközökben végzik ezt a folyamatot. A kímelétes eljárás során nem bomlanak le a gyümölcsben található értékes enzimek, vitaminok. Mivel a gyümölcs víztartalmának jelenetős része is eltávozik az aszalás során, ezért a kész aszalványnál nem jelentkezik az esetleges penészedés vagy rothadás.

Mazsola

A mazsola a legfeljebb egymagvú, de leginkább magtalan szőlőfajták aszalt, illetve Napon megaszalódott bogyója. Nedvességtartalma a friss gyümölcshöz képest körülbelül negyedannyi. Mazsolát házilag is készíthetünk.

Aszalt szilva

Az aszalt szilva tulajdonképpen az egykor friss szilva, melyből kivonják a nedvességet. Leggyakrabban aszalóban vagy tüzelő alagútban szárítják, de a hagyományos módszer szerint lehet napon is. Az aszalt szilva számos sütemény receptjében szerepel, emellett a húsok nagyra becsült társa is (főleg szárnyas-, nyúl-, sertés- és halételekben).

Aszalt sárgabarack

Az aszalt sárgabarack az aszalás során megőrzi vitamintartalmát, csakúgy, mint a zöldségek, ha főzés helyett csak pároljuk őket. Vitamintartalma mellett az eredeti zamatát is megtartja, és koncentrálva adja vissza az ízeket.

Aszalt áfonya

Az aszalt áfonya szárított gyümölcs, amely az áfonya (főként a tőzegáfonya, <em>Vaccinium</em> <em>macrocarpon</em>, vagy a fekete áfonya, <em>Vaccinium myrtillus</em>) feldolgozásával készül. Az aszalás során a gyümölcs nedvességtartalmának nagy részét elvonják, így hosszabb ideig eláll.

Címlapról ajánljuk

5 kiváló étterem, ami igazságot szolgáltat minden olyan ételnek, amit...

Az iskolai menzákról a legtöbben csak rossz emlékeket őrzünk, legyen szó akár a vakolóanyagra emlékeztető főzelékekről, akár a különféle tokányokról, amik legtöbbször mócsingos húsok voltak valamilyen nyálkás szószban. De tényleg rosszak ezek a menzás kaják, vagy csak rosszul voltak elkészítve? Most ajánlunk öt éttermet, ahol több menzás mumusnak szolgáltatnak igazságot, és bebizonyítják, lehet ezt jól is csinálni.

Kormos Lili

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...