r
Nosalty Logó

Túrós lepény nagyi módra

Szekeres Lajosné Klári
Túrós lepény nagyi módra
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

tészta

túrós töltelék

tetejére

766
Kalória
32.4g
Fehérje
89.9g
Szénhidrát
30.4g
Zsír
182.8g
Víz
214.9g
Koleszterin
2.4g
Élelmi rost
51.5g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 9% Zsír

tészta

túrós töltelék

tetejére

Összesen 766 kcal
  • 10% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 9% Zsír

tészta

túrós töltelék

tetejére

Összesen 6138 kcal
  • 10% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 9% Zsír

tészta

túrós töltelék

tetejére

Összesen 204 kcal
  • 10% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.4 g

Zsír

  • Összesen
    30.4 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    215 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1450.8 g
  • Cink
    326 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    230 mg
  • Vas
    252 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    448 mg
  • Nátrium
    106 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    89.9 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    182.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    183 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    31 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    150 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    151 mg
  • Retinol - A vitamin:
    180 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    218 micro
Összesen 766 kcal
  • 10% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    259.1 g

Zsír

  • Összesen
    243.4 g
  • Telített zsírsav
    127 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1719 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11606.6 g
  • Cink
    2612 mg
  • Szelén
    222 mg
  • Kálcium
    1842 mg
  • Vas
    2014 mg
  • Magnézium
    304 mg
  • Foszfor
    3582 mg
  • Nátrium
    847 mg
  • Réz
    101 mg
  • Mangán
    83 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    719 g
  • Cukor
    412 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    1462.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1464 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    286 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    252 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1203 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    569 micro
  • Kolin:
    1209 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1440 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    233 micro
  • β-crypt
    40 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1741 micro
Összesen 6138 kcal
  • 10% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    388.1 g
  • Cink
    87 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    67 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    24 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    48.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    40 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 204 kcal

Elkészítés

tészta

  1. A krumplifőzéssel kezdjük a túrós lepény készítését. A krumplit tisztítás után enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és összetörjük. Félretesszük felhasználásig.
  2. A második lépés a tejet meglangyosítjuk egy marék cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Ha felfutott, hozzáadjuk a 30 dkg lisztet és két tojássárgáját. Elkezdjük felverni, majd apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat és a csipet sót. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik a kezünktől és az edény oldalától. Közepesen lágy tésztát kell kapnunk.
  3. A tészta tetejét megszórjuk liszttel, és letakarva 30 percig kelesztjük.
  4. Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket.

túrós töltelék

  1. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a megfőtt, tört krumplit, a 4 marék cukrot, 4 egész tojást, 1 marék mazsolát, 4 csomag vaníliás cukrot, 2 ek grízt. Jól összekeverjük.
  2. A tésztánkat, ha megkelt, fél cm vastagra kinyújtjuk, majd kikent, lisztezett 38 x 22 cm-es tepsibe tesszük a fektetjük. 1 kanál búzadarával meghintjük, rárakjuk a bekevert túrót, elsimítjuk.

tetejére

  1. A túró tetejére a tejfölt kikeverjük egy marék cukorral, 1 egész tojással, 1 csomag vaníliás cukorral, és a lepény tetejére simítjuk.
  2. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt szép pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra kihűlni, majd kockára felvágjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 38X22

Ezt a túrós lepényt a nagymamám készítette így. Gyerekkorom ízvilágát és illatát hozza vissza számomra, amikor kisül a túros lepény. A kelt tésztából készült kalács elkészítéséhez gyakorlat és tapasztalat kell. Én is sokáig nem mertem hozzáfogni. 

További receptek

Áfonyás pite

A házi pitéknek nincsen párja, pláne, ha vesszük a fáradságot, és a vajas tésztát is két kézzel készítjük el hozzá. Bármilyen bogyós gyümölcsből mennyei pitét készíthetünk, ...

Rosanics Petra

Marhahúsos empanada

Spanyolországban és a dél-amerikai országokan honos finomság az empanada, amelynek tradicionális verziója szaftos marhahúsraguval készül. Az omlós tészta és a fűszeres belső kettőse ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek