Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós lepény nagyi módra

Túrós lepény nagyi módra
Túrós lepény nagyi módra
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a túrós lepényt a nagymamám készítette így. Gyerekkorom ízvilágát és illatát hozza vissza számomra, amikor kisül a túros lepény. A kelt tésztából készült kalács elkészítéséhez gyakorlat és tapasztalat kell. Én is sokáig nem mertem hozzáfogni. 

hozzávalók / 8 adag

tészta

túrós töltelék

tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplifőzéssel kezdjük a túrós lepény készítését. A krumplit tisztítás után enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és összetörjük. Félretesszük felhasználásig.
  2. A második lépés a tejet meglangyosítjuk egy marék cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Ha felfutott, hozzáadjuk a 30 dkg lisztet és két tojássárgáját. Elkezdjük felverni, majd apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat és a csipet sót. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik a kezünktől és az edény oldalától. Közepesen lágy tésztát kell kapnunk.
  3. A tészta tetejét megszórjuk liszttel, és letakarva 30 percig kelesztjük.
  4. Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a megfőtt, tört krumplit, a 4 marék cukrot, 4 egész tojást, 1 marék mazsolát, 4 csomag vaníliás cukrot, 2 ek grízt. Jól összekeverjük.
  5. A tésztánkat, ha megkelt, fél cm vastagra kinyújtjuk, majd kikent, lisztezett 38 x 22 cm-es tepsibe tesszük a fektetjük. 1 kanál búzadarával meghintjük, rárakjuk a bekevert túrót, elsimítjuk.
  6. A túró tetejére a tejfölt kikeverjük egy marék cukorral, 1 egész tojással, 1 csomag vaníliás cukorral, és a lepény tetejére simítjuk.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt szép pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra kihűlni, majd kockára felvágjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38X22 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 54 168
elküldve: 7
receptkönyvben: 37
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Szekeres Lajosné Klári

Mióta szakács: 2016.03.04.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
receptverseny: Nádudvari túrós finomságok receptverseny
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

túrós kelt pite, túrós lepény kelt tésztából, túrós pite

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

763
tej 2 dl
cukor 4 dkg
friss élesztő 3 dkg
finomliszt 30 dkg
tojássárgája 2 db
vaj 5 dkg
1 csipet
burgonya 2 db
tehéntúró 1 kg
cukor 16 dkg
tojás 4 db
vaníliás cukor 4 csomag
mazsola 10 dkg
búzadara 2 evőkanál
búzadara 1 evőkanál
tejföl 470 g
cukor 4 dkg
tojás 1 db
vaníliás cukor 1 csomag