r
Nosalty Logó

Foszlós kalács Szilvásgombóc konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Foszlós kalács Szilvásgombóc konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 11% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 382 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 3062 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 280 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    92 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    277.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    127 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    96 micro
Összesen 382 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    84.1 g

Zsír

  • Összesen
    60.9 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    737 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2220.2 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    240 mg
  • Kálcium
    563 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    158 mg
  • Foszfor
    1016 mg
  • Nátrium
    218 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    524.3 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    139.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    502 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    482 micro
  • Kolin:
    575 mg
  • Retinol - A vitamin:
    491 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    116 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    764 micro
Összesen 3062 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    203.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 280 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a rumot, cukrot, és egy csipetnyi sót. Összegyúrjuk, közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat, és jól kidolgozzuk hólyagosra a tésztát.
  3. Lisztezett deszkán, a tállal leborítva fél óráig kelesztjük. Mikor megkelt, kettévágjuk, mindkét darabból három-három rudat sodrunk.
  4. Ezek összefonjuk, és külön-külön két sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába tesszük, konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük.
  5. Mielőtt megsütjük, a tetejét tojássárgájával lekenjük.
  6. Előmelegített sütőben készre sütjük.
  7. Természetesen egyben is megsüthetjük, de így szépen megtartja a formáját.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x11x7
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 86
  • Össznézettség: 81284
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 31.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ebből a tészta mennyiségből, általában, két kisebb kalácsot készítek, és mindig variálom őket, attól függően, milyen kedvem van, és mit találok itthon, hozzá. Készíthetjük dióval, mákkal, mogyoróval, márványosra, ha tésztájába keverjük a kakaót, különböző aszalt gyümölcsökkel, magvakkal vagy csak teljesen simán, fonva vagy fonás nélkül. Ahhoz, hogy foszlós legyen a kalácsunk, elengedhetetlen a tészta megfelelő kidolgozása. Mikor fonva készítjük, a fonatokhoz a rudakat, fonás előtt, jól sodorjuk meg. A tészta szerkezete, annál szebb lesz, minél több levegőt gyúrunk bele. Ezért fontos az alapos kidolgozása a kelt tésztának. Régen azt mondták, akkor van kidolgozva a tészta, mikor a gerendáról is csöpög a víz, ami nem más mint, a homlokunk. Az alapanyagokat lehetőleg szobahőmérsékleten dolgozzuk bele, mert a hideg hozzávalók lassítják az élesztő munkáját. A sót keverjük el a liszttel alaposan, mielőtt az élesztőt hozzáadjuk, mert a sóval érintkezve gátolja annak kelesztő hatását. Ugyanez igaz, a sok cukorra is, ezért csak egy csipetnyit tegyünk a tejhez, annyi is elég, hogy az élesztő felfusson. A zsiradék is lassítja az élesztőgombák szaporodását, emiatt minél több a tésztában a zsiradék, annál tovább tart a kelesztési idő. A konyhánkban, ahol a tésztát készítjük, ne legyen se hideg, se pedig huzat, mert az is árt a tésztának. Miután a kalácsunk kihűlt, felszeleteljük, kínálhatjuk vajjal, mézzel, lekvárral vagy egyszerűen egy csésze forró kakaóval.

Hozzászólások

andora22

Holnap ez lesz a reggeli. A "keltkalács-bibliát" mindenki nevében köszönöm!

Törölt felhasználó

Kedves Andora22! Remélem, ízleni fog ha elkészíted! Azért írtam le ezeket a dolgokat, mert emlékszem, mikor az els? kelt tésztáimat készítettem, igencsak bajban voltam, mert sok mindent ezek közül nem tudtam. Így szeretném segíteni azokat, akik most kezdik az ismerkedést a kelt tésztákkal. :-) Üdv, Vera

P.

Tökéletes!

Törölt felhasználó

Örülök, hogy tetszik:) Köszönöm.

Somogyi Gabriella

Szia! Lenne egy kérdésem. Kenyérsüt?ben is meg lehet csinálni? Vagy esetleg akkor kell változtatni rajta valamit? Köszönöm, Gabi

Törölt felhasználó

Kedves Gabi! Én még nem készítettem kenyérsüt?géppel, de szerintem meg lehet próbálni. Sajnos ebben még nincs tapasztalatom. Viszont, érdemes odafigyelni a gépi dagasztásnál az id?re, mert szerintem a gép jobban melegíti a kelt tésztát és hamarabb kel meg, legalábbis a fánk tésztát hamarabb ki szoktam venni, és még egyszer óvatosan átdolgozom, de csak módjával, és úgy teszem vissza még a gépbe 10 perce, miel?tt kiszaggatom. A fánk tésztájához ebben a sorrendben szoktam bele pakolni: olvasztott vaj, langyos tej, só, cukor, tojássárgája, rum, reszelt citromhéj, átszitált liszt, és a tetejére morzsolom a friss éleszt?t. Remélem, segítségedre van amit írtam. Üdv, Vera

andora22

Most h?l. Lányom alig várja, hogy kóstolhasson bel?le... Gyönyör?!!!

Törölt felhasználó

Nagyon, örülök, hogy jól sikerült:)

Törölt felhasználó

Tegnap megsütöttem,igaz sima kristlycukorral,és vaníliás cukorral,kenyérsüt? gép dagasztásával,kelesztésével és nagyon finom lett. Köszönöm a receptet. Üdv.Orsi.

Törölt felhasználó

Kedves Orsi! Nagyon örülök hogy ízlett, és köszönöm a visszajelzést:) Üdv, Vera

Törölt felhasználó

Kedves Vera, ma megsütöttem életem els? kalácsát, nem bírtuk ki, hogy ne kóstoljuk meg. Annyira ízlett, hogy holnap újat kell sütnöm, hogy legyen az ünnepre :) Köszönöm ezt a csodás receptet. Kellemes Húsvétot :)

Törölt felhasználó

Kedves Kriszta! Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik! :) Én is kellemes Húsvétot kívánok Neked és kedves Családodnak !

palice

Sziasztok! Nagyon jo a tesztajaval dolgozni es nagyon finom az ize is! Amilyen szep annyira finom is! :) Ajanlom a kiprobalasra. Udv,Alice.

Törölt felhasználó

Kedves Alice! Nagyon örülök, hogy kipróbáltad a receptet, és annak még inkább, hogy meg vagy vele elégedve! :) Üdvözlettel, Vera

Törölt felhasználó

Szia Veruss! Ez is a te recepted? Isteni, most csinálom harmadszorra. Párom választotta ki nem is olyan régen,hogy ezt csináljuk meg :) köszi a receptet ismét.

Flikflak

Szia, ez a kalács szenzációs!!! :o)) Nagyon ízlett nekünk! A mai lazább és finomabb lett, mint a tegnapi (picit tovább kelesztettem) - de hát, gyakorlás teszi a mestert.... Nálunk teljesen "üresen" készült és cukor helyett kb. 15 dkg méz került bele. És hála az égnek nem én izzadtam, hanem a robotgép ;oPP Még szerencse, hogy anno kitalálták,hogy ezekkel a kanyargós végekkel felszerelve a lustább vagy kelttésztában sikertelenebb háziasszonykák dolgát egy szempillantás alatt meg tudják könnyíteni. Gyerekkoromban súlyos kudarcként éltem meg, hogy a kelttészta bizony nem megy.. Az enyém nem lesz oly sima és könny?, teli van göcsörttel, mint a nokedlitészta ;-/ , a minta anyukámé volt, ami maga a tökély. Valahogy az én kezemnek ez nem ment. Kb. 20 év és meg mertem próbálni vajon végképp reménytelen eset vagyok kelttésztában? Akkor mi lesz a finom kakaós kalácsokkal, a beiglikkel?? (Én ezzel a kaláccsal kezdtem. Isteni finom, de sokkal id?igényesebb. http://www.nosalty.hu/recept/makos-kakaos-kalacs-nalunk) De akkor is csak a jó kis habver?mbe tettem a keltes véget, kézzel azóta sem kísérleteztem. Azonban igen, hallani a kis "robika" hangján, hogy dógzik, dógzik, úgy izzad, mint a barom, mely után csak úgy vonszorog az eke a felrepedezett kiszáradt földben.. A vicc az, hogy ezt még mindig bírja, pedig az egyik gépem egy mákos torta készítésekor beadta a kulcsot, mert annyira sok tejjel felf?zött mákot akartam hozzákeverni, hogy az csuda-csuda fekete legyen, épp annyira, amennyire én a mákot imádom :o) Visszakanyarodva a lényeghez: Akit soha nem ért még sikerélmény kelt tészta készítésekor, ajánlom figyelmébe ezt a receptet és a robotgépet, mert eztán minden nap kalácsokat fog készíteni!!! Ugyanis végtelenül egyszer? és az eredmény épp olyan, amilyennek az ember a kalácsot elképzeli! A nagyobbik kisfiam 22 hónapos és így fogyott el egy rúd a kalács elkészülte után 15 percen belül. Úgy, hogy felszeletelés után még hülnie is kellett.. A kis kópé rendes feln?tt adagot kebelezett be :o))) Köszönjük a receptet! flikflak

Törölt felhasználó

Szia Flikflak! Nagyon örülök, hogy ennyire tetszik a receptem:-) Én is nagyon szeretem a konyhai gépeket, mivel sokkal több mindent tudok megcsinálni az alatt az id? alatt, míg a gépek dolgoznak. És több id?t tudok a családdal is tölteni, mert hamarabb elkészül minden. A kelt tésztákat mindig a kenyérsüt? géppel készítem, a házi tésztát pedig robot géppel. De olyan is el?fordul, hogy kikapcsolódás képen, kézzel gyúrom, olyan feszültség levezetésként:-) Üdv, Veruss

dadimami

Kedves Vera! Amint megláttam a kalácsod fotóját, azt mondtam ez az! Nem is fiatal nagymamaként régóta sütök kalácsot, a családom általában elégedett vele, de én sosem egészen, a férjem is emlegeti a nagymamája kalácsát, amelyik foszlós volt, az enyém sosem, jó de nem foszlós, az sehogyan sem sikerült, még a foszlósnak nevezett kalácsrecept alapján sem lett az. A tiéden látszik is, így hát feltétlen miel?bb kipróbálom, az eredményr?l ígérem beszámolok, remélem sikerülni fog nekem is, bizakodóvá tesz a sok itt leírt köszönet és a dicséretek. Örök rejtély volt eddig számomra, hogy hogyan sikerül forma nélkül a fonott kalács úgy, hogy ne terüljön el a süt?lemezen, magas is legyen és a fonat szépen megmaradjon és sült legyen. üdv: Margó

Törölt felhasználó

Kedves Margó! Az a helyzet, hogy én is formában sütöm, ezt írom is a receptben, mert így gyönyör? lesz a formája, és úgy, ahogy írod, nem terül el. Ráadásul a tésztából két kisebb kalácsot készítek. Minden másnap sütök kenyeret is, de azt sem simán süt?lemezen, hanem formában, mert nem szeretem ha lapos a kenyér:) Szerintem, az a titka, hogy foszlós legyen, hogy alaposan kidolgozom a tésztát, és az els? kelesztés után óvatosan, nem durván, nem meggyötörve, hanem csak finoman, átdolgozom a tésztát és újra hagyom megkelni, miel?tt megformázom. Akkor pedig alaposan megsodrom a rudakat, miel?tt összefonom. És persze, miután betettem a formába, hagyom még kelni 15-20 percig és közvetlen sütés el?tt kenem le tojássárgájával. Remélem, ha kipróbálod nem fogsz csalódni és olyan lesz mint amilyet szeretnél! Mindenképp írj, az eredményr?l, kíváncsi vagyok! :) Ui. Itt leírok egy pár dolgot a kalácskészítési tapasztalataimról. http://szilvasgomboc.cafeblog.hu/2011/05/21/variaciok-kalacsra/ Üdvözlettel, Vera

millefleur

Kedves Veruss! Múlt hét vasárnap sütöttem meg el?ször mazsolával, nagyon-nagyon finom lett!!! Ez a finom kalács egész héten kitartott, pedig minden nap ettünk bel?le a három gyerekkel! S?t mára maradt egy kis vége, még azt is megfeleztük a férjemmel! Ma délután sütöm a jöv? heti adagot és ezúton köszönöm Neked ezt a klassz receptet. Üdv: Ági

Törölt felhasználó

Kedves Ági! Nagyon megtisztel?, hogy az én receptemet választottad és külön öröm számomra, hogy ilyen jó véleménnyel vagy róla! További jó sütögetést kívánok! :) Üdv, Veruss

Anetth

Szia! Ha kakaósat szeretnék, mehet bele fekete kakaó? Nem nehezíti el? 2 ev?kanálra gondoltam a tészta feléhez és úgy fonni. Szerinted?

Törölt felhasználó

Szia Anetth! Elnézést, hogy csak most írok, de nem voltam gép közelben. Ha kakaós tésztával szeretnéd készíteni, akkor, vagy eleve két tésztát készítesz és a kakaós tésztának szánt részbe a két kanálnyi lisztet kakaóval helyettesíted. Vagy ha már bedagasztottad a tésztát és jól összeállt, akkor az els? kelesztés után elfelezed és egy pici vízzel elkevert kakaót beledolgozol. Ez utóbbi, valószín? tömörebb tészta lesz. Üdv, Veruss

Anetth

Végül ketté vettem a tésztát, bele kevertem 2 ek kakaóport és azt a részt újra kidolgoztam egy kis plusz tejel meg vajjal. Nagyon jó lett. Köszönöm a receptet! Megtartom és mindig kísérletezgetek majd vele. Mazsola, aszalt gyümik...

Törölt felhasználó

Szia Anetth! De jó, nagyon örülök, hogy végül jól sikerült! :) Nagyon kellemes Húsvétot kívánok! Üdv, Veruss

Törölt felhasználó

Kedves Veruss! A bio örlemény helyett vanília rúd kikapart belsejét tehetem bele? Niki

Törölt felhasználó

Kedves Niki! Hogyne tehetnéd bele! :)) Én is szoktam vanília rudat használni, tökéletes. De a megmaradt rúd héját ne dobd el, tedd egy tiszta bef?ttes üvegbe és önts rá finom szemcsés kristálycukrot és jól zárd le! Tökéletes lesz a következ? sütikészítéskor vaníliás cukornak. Néha rázogasd meg, hogy jól átjárja a vanília aromája a cukrot. Üdv, Veruss

Törölt felhasználó

Köszönöm Veruss a gyors válaszod! (És a tanácsokat! Holnap- azaz ma - megírom miként sikerült! ) Áldott húsvétot! Üdv: Niki

Törölt felhasználó

Szia Niki! Várom az eredményt :) Remélem, jól sikerül! Neked is Áldott Húsvétot kívánok! Üdv, Veruss

Törölt felhasználó

Ez itt A Kalács. Nagybet?vel. Tökéletes. Persze, variálhatunk vele (kakaó, mazsola) -de ez minden kiegészít? huncutság nélkül tökéletes. A tetejére szórtam egy kis cukrot, mert itthon ez volt az igény, de az csak úri huncutság. Ez a kalács házi lekvár alá éppúgy fantasztikus, mint sonka alá húsvétkor. Páratlan, hibátlan és csak ajánlani tudom. Egyszóval: köszönöm!

Törölt felhasználó

Kedves Kisszunyi! Nagyon szépen köszönöm :) Most irulok-pirulok :) jó érzés, hogy másnak is tetszik amit csinálok! Üdvözlettel, Veruss

gabryella71

Életembe el?ször sütöttem kalácsot,és erre a receptre esett a választás,amit nagyon nem bánok,mert isteni finom,nagyon jól sikerült!Ezen túl nem kell boltban vásárolni a kalácsot!Húsvétra is ez lesz a terítéken! Köszönöm a receptet! Üdv. Gabryella

Törölt felhasználó

Kedves Gabryella! Nagyon örülök, hogy erre a receptre esett a választása és még inkább, annak örülök, hogy jól is sikerült! :) Nagyon szépen köszönöm a visszajelzést! Üdvözlettel, Veruss

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek