r
Nosalty Logó

Foszlós kalács Szilvásgombóc konyhájából

NS
Foszlós kalács Szilvásgombóc konyhájából
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

382
Kalória
10.5g
Fehérje
65.5g
Szénhidrátok
7.6g
Zsír
17.4g
Víz
92.1g
Koleszterin
2.5g
Rost
7.2g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 382 kcal
  • 11% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 3062 kcal
  • 11% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 280 kcal
  • 11% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    92 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    277.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    127 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    17.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    96 micro
Összesen 382 kcal
  • 11% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    84.1 g

Zsír

  • Összesen
    60.9 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    737 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2220.2 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    240 mg
  • Kálcium
    563 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    158 mg
  • Foszfor
    1016 mg
  • Nátrium
    218 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    524.3 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    139.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    502 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    482 micro
  • Kolin:
    575 mg
  • Retinol - A vitamin:
    491 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    116 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    764 micro
Összesen 3062 kcal
  • 11% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    203.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    12.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 280 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a rumot, cukrot, és egy csipetnyi sót. Összegyúrjuk, közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat, és jól kidolgozzuk hólyagosra a tésztát.
  3. Lisztezett deszkán, a tállal leborítva fél óráig kelesztjük. Mikor megkelt, kettévágjuk, mindkét darabból három-három rudat sodrunk.
  4. Ezek összefonjuk, és külön-külön két sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába tesszük, konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük.
  5. Mielőtt megsütjük, a tetejét tojássárgájával lekenjük.
  6. Előmelegített sütőben készre sütjük.
  7. Természetesen egyben is megsüthetjük, de így szépen megtartja a formáját.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x11x7

Ebből a tészta mennyiségből, általában, két kisebb kalácsot készítek, és mindig variálom őket, attól függően, milyen kedvem van, és mit találok itthon, hozzá. Készíthetjük dióval, mákkal, mogyoróval, márványosra, ha tésztájába keverjük a kakaót, különböző aszalt gyümölcsökkel, magvakkal vagy csak teljesen simán, fonva vagy fonás nélkül. Ahhoz, hogy foszlós legyen a kalácsunk, elengedhetetlen a tészta megfelelő kidolgozása. Mikor fonva készítjük, a fonatokhoz a rudakat, fonás előtt, jól sodorjuk meg. A tészta szerkezete, annál szebb lesz, minél több levegőt gyúrunk bele. Ezért fontos az alapos kidolgozása a kelt tésztának. Régen azt mondták, akkor van kidolgozva a tészta, mikor a gerendáról is csöpög a víz, ami nem más mint, a homlokunk. Az alapanyagokat lehetőleg szobahőmérsékleten dolgozzuk bele, mert a hideg hozzávalók lassítják az élesztő munkáját. A sót keverjük el a liszttel alaposan, mielőtt az élesztőt hozzáadjuk, mert a sóval érintkezve gátolja annak kelesztő hatását. Ugyanez igaz, a sok cukorra is, ezért csak egy csipetnyit tegyünk a tejhez, annyi is elég, hogy az élesztő felfusson. A zsiradék is lassítja az élesztőgombák szaporodását, emiatt minél több a tésztában a zsiradék, annál tovább tart a kelesztési idő. A konyhánkban, ahol a tésztát készítjük, ne legyen se hideg, se pedig huzat, mert az is árt a tésztának. Miután a kalácsunk kihűlt, felszeleteljük, kínálhatjuk vajjal, mézzel, lekvárral vagy egyszerűen egy csésze forró kakaóval.

További receptek

Vegán csokis babka

Ha egy isteni foszlós kalácsra vágyunk, méghozzá jó csokisan, akkor itt a tuti recept! Tej- és tojásmentes, így az érzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...