Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Foszlós kalács Szilvásgombóc konyhájából

Foszlós kalács Szilvásgombóc konyhájából
Foszlós kalács Szilvásgombóc konyhájából
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (64)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ebből a tészta mennyiségből, általában, két kisebb kalácsot készítek, és mindig variálom őket, attól függően, milyen kedvem van, és mit találok itthon, hozzá. Készíthetjük dióval, mákkal, mogyoróval, márványosra, ha tésztájába keverjük a kakaót, különböző aszalt gyümölcsökkel, magvakkal vagy csak teljesen simán, fonva vagy fonás nélkül.

Ahhoz, hogy foszlós legyen a kalácsunk, elengedhetetlen a tészta megfelelő kidolgozása. Mikor fonva készítjük, a fonatokhoz a rudakat, fonás előtt, jól sodorjuk meg.
A tészta szerkezete, annál szebb lesz, minél több levegőt gyúrunk bele. Ezért fontos az alapos kidolgozása a kelt tésztának. Régen azt mondták, akkor van kidolgozva a tészta, mikor a gerendáról is csöpög a víz, ami nem más mint, a homlokunk. Az alapanyagokat lehetőleg szobahőmérsékleten dolgozzuk bele, mert a hideg hozzávalók lassítják az élesztő munkáját. A sót keverjük el a liszttel alaposan, mielőtt az élesztőt hozzáadjuk, mert a sóval érintkezve gátolja annak kelesztő hatását. Ugyanez igaz, a sok cukorra is, ezért csak egy csipetnyit tegyünk a tejhez, annyi is elég, hogy az élesztő felfusson. A zsiradék is lassítja az élesztőgombák szaporodását, emiatt minél több a tésztában a zsiradék, annál tovább tart a kelesztési idő. A konyhánkban, ahol a tésztát készítjük, ne legyen se hideg, se pedig huzat, mert az is árt a tésztának.

Miután a kalácsunk kihűlt, felszeleteljük, kínálhatjuk vajjal, mézzel, lekvárral vagy egyszerűen egy csésze forró kakaóval.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a rumot, cukrot, és egy csipetnyi sót. Összegyúrjuk, közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat, és jól kidolgozzuk hólyagosra a tésztát.
  3. Lisztezett deszkán, a tállal leborítva fél óráig kelesztjük. Mikor megkelt, kettévágjuk, mindkét darabból három-három rudat sodrunk.
  4. Ezek összefonjuk, és külön-külön két sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába tesszük, konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük.
  5. Mielőtt megsütjük, a tetejét tojássárgájával lekenjük.
  6. Előmelegített sütőben készre sütjük.
  7. Természetesen egyben is megsüthetjük, de így szépen megtartja a formáját.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x11x7 cm
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 56 379
elküldve: 22
receptkönyvben: 1 066
elkészítve: 91/113
Facebookon megjelent: -

szakács

Szilvásgombóc

Mióta szakács: 2011.05.27.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
alkalom: szüret, húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Somat húsvéti receptverseny
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

foszlós kalács, omlós kalács, kalács

Hozzászólások (64)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

KROOAAM
KROOAAM Wed, 2017-12-20 15:23

Kedves Vera!

Megkérdezhetem, hogy pontosan milyen méretű gyümölcskenyér formákban sütötted?

Köszönöm,
Orsi

veruss
veruss Wed, 2018-01-24 10:28

Kedves Orsi!
Elnézést kérek, hogy nem válaszoltam a kérdésedre, de a Nosalty törölte a felhasználói accountomat így sajnos semmilyen értesítést nem kapok arról, ha valaki hozzászól a receptemhez. Most teljesen véletlenül találtam a hozzásosodat.
Gondolom már nem igazán aktuális a kérdéssed, de azért válaszolok, hátha másnak is segítek vele. A gyümölcskenyér forma mérete: 30x11x7 cm

Üdvözlettel,
Veruss (Szilvásgombóc konyhája)

KROOAAM
KROOAAM Sun, 2018-02-25 15:20

Kedves Verus!

Köszönöm az utólagos választ is. Pont ekkora formákban készítettem el végül karácsonykor. Életem első kalácsa volt és teljes meglepetésemre tökéletes lett, szép is és finom is!

Köszönöm a receptet! :)
Orsi

NoSalty
Nosalty / NoSalty Wed, 2018-01-24 15:26

Kedves Veruss!

Korábbi megkeresésedre, saját döntésed alapján töröltük felhasználói fiókodat. Amennyiben bármiben tudunk segíteni a továbbiakban, kérlek írj nekünk az info@nosalty.hu-ra.
Üdvözlettel:

Nosalty csapata

Bíró Ágnes
Bíró Ágnes Mon, 2017-05-08 23:20

Jól sikerült!! Kicsit több sót és cukrot tettem bele 2.alkalommal és még finomabb.

Annigine
Anett / Annigine Sat, 2017-04-15 12:16

Kedves Vera,
Szeretném megkérdezni, hogy ez a kalács recept felhasználható akár kakaóscsigának, lekváros buktának és egyéb hasonló kelttésztás süteményekhez?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2017-04-15 12:36

Kedves Anett / Annigine!

Igen, ebből a tésztából is készíthetünk más süteményt.
Bár van egy egyszerűbb alap tésztám, amit szívesen használok mert nem kell hozzá tojás.
40 dkg sima liszt
2,5 dl langyos tej
5 dkg porcukor
1 dkg friss élesztő
3 dkg vaj

Ebből a tésztából is szuper kelt tésztás sütiket lehet alkotni. Az oldalamon találhatsz egy-két ötletet a felhasználásához: http://szilvasgombockonyhaja.hu/tartalomjegyzek/kelt-tesztak

Remélem, tudtam segíteni!

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok és jó sütögetést!

Üdv,
veruss

Orbit
Sütivár / Orbit Mon, 2017-02-13 12:54

Ez valami isteni finom! :) Én csokis csavart kalácsként sütöttem. Kicsit megijedtem, mert amikor gyúrtam, keménynek tűnt a tésztája, azt hittem, száraz lesz. De nem! :) Kb. 20 percig sütöttem, tökéletesen átsült, nagyon finom és foszlós a tészta. Életem legjobb kalácsa! :) Köszönöm szépen a receptet.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2017-02-14 23:41

Kedves Orbit!
Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült! :) boldog vagyok, hogy ilyen pozitív visszajelzést
kapok.
Üdv, 
Veruss

pinteribi
pinteribi Sun, 2016-08-21 13:03

Ez bizony nagyon finom lett,több receptet próbáltam már,de ez mindet felülmúlta.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2016-08-22 14:49

Kedves pinteribi!

Nagyon örülök, hogy a recept alapján jól sikerült a kalács :) Köszönöm a visszajelzést!

Üdvözlettel,
Veruss

Rrencsi
Rrencsi Sat, 2015-04-04 12:29

Köszönet a receptért! Ismét sikert aratott :) Húsvétkor mindig én kapom a feladatot, hogy mindenkinek süssek ILYEN kalácsot. Kellemes Ünnepeket!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2015-04-04 14:12

Kedves Rrencsi!

Nagyon örülök, hogy bevált a recept! Boldog vagyok, amikor ilyen véleményeket olvashatok.
Nagyon kellemes húsvéti ünnepeket kívánok! :)

Üdv,
Veruss

Kitsune
Kitsune Sun, 2015-02-15 19:42

Szia veruss,
nagyszerű kalácsot sütöttem fél adag hozzávalóból, mert csak egy formám van. Köszönöm a receptet! :) Eddig a kelt tészták mumusa ődöngött kicsi konyhámban, de most kizavarta a kalácsillat ^^ Pedig kézzel csináltam, jee! Viszont az volna a kérdésem, hogy vajon megsértődik-e a tészta egyik fele, ha hagyom tovább kelni, míg a másikat beteszem sülni? Ugye egy formám van csak.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2015-02-15 21:10

Kedves Kitsune!
Örülök, hogy bevált a recept. Szerintem, ha egy zacsiban beteszed a hűtőbe a tészta egyik felét, mielőtt még megkelne, azzal el lehet húzni a kelését, míg a másik fele megsül. Így nem kel túl a tészta.
De én csináltam már olyat is, hogy sütőpapírcsónakot csináltam és abban sütöttem meg. A papír sarkait összefogtam és összecsavartam a tepsin. Nem mondom, hogy tökéletes volt, de működött úgy is a dolog.
Csináltam már úgy is, hogy egyben hagytam a tésztát és hatosfonással fontam meg, és úgy nem laposodott el sütés közben, hanem elég szép magas lett.
Remélem, tudtam segíteni :)

Üdv,
Veruss

izzikagalagonya
izzikagalagonya Mon, 2015-01-05 19:23

Ez a kalács tényleg isteni! Biztos hogy sokszor el fogom készíteni a jövőben. Köszönöm! ;-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2015-02-15 21:12

Nagyon örülök, hogy jól sikerült a recept alapján :)

lindros
lindros Sun, 2014-12-07 12:20

Nem vagyok egy mai gyerek. Az életem folyamán már készítettem pár kalácsot, de ilyen klasszat még soha! Köszönet érte!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2014-12-07 12:34

Kedves lindros!

Nagyon örülök, hogy ízlett :) mi is nagyon szeretjük.

Üdv,
Veruss

castanea
castanea Wed, 2014-05-28 17:15

Kedves Szilvásgombóc! A rumnak mi a szerepe? Kihagyhatom? Nincs itthon... Válaszodat előre is köszönöm!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2014-05-28 17:30

Kedves Castanea!
Nincs különösebb szerepe az ízesítésen kívül, természetesen elhagyható. :)
Üdv,
Veruss

k_emese
k_emese Sat, 2014-03-01 10:14

Fantasztikus lett a kalácsom, ezer köszönet a receptért :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2014-03-01 11:53

Kedves Emese!

Nagyon szívesen és örülök, hogy jól sikerült! :)
Köszönöm szépen a visszajelzést!

Üdv,
Veruss

gabryella71
gabryella71 Sat, 2014-02-01 17:13

Életembe először sütöttem kalácsot,és erre a receptre esett a választás,amit nagyon nem bánok,mert isteni finom,nagyon jól sikerült!Ezen túl nem kell boltban vásárolni a kalácsot!Húsvétra is ez lesz a terítéken!
Köszönöm a receptet!
Üdv.
Gabryella

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2014-02-01 17:50

Kedves Gabryella!

Nagyon örülök, hogy erre a receptre esett a választása és még inkább, annak örülök, hogy jól is sikerült! :)
Nagyon szépen köszönöm a visszajelzést!

Üdvözlettel,
Veruss

kisszunyi
kisszunyi / kisszunyi Mon, 2013-08-05 19:29

Ez itt A Kalács. Nagybetűvel. Tökéletes. Persze, variálhatunk vele (kakaó, mazsola) -de ez minden kiegészítő huncutság nélkül tökéletes. A tetejére szórtam egy kis cukrot, mert itthon ez volt az igény, de az csak úri huncutság. Ez a kalács házi lekvár alá éppúgy fantasztikus, mint sonka alá húsvétkor. Páratlan, hibátlan és csak ajánlani tudom. Egyszóval: köszönöm!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2013-08-11 21:32

Kedves Kisszunyi!

Nagyon szépen köszönöm :) Most irulok-pirulok :) jó érzés, hogy másnak is tetszik amit csinálok!
Üdvözlettel,
Veruss

praniki
praniki / praniki Sat, 2013-03-30 20:36

Kedves Veruss!
A bio örlemény helyett vanília rúd kikapart belsejét tehetem bele? Niki

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2013-03-30 20:47

Kedves Niki!
Hogyne tehetnéd bele! :)) Én is szoktam vanília rudat használni, tökéletes. De a megmaradt rúd héját ne dobd el, tedd egy tiszta befőttes üvegbe és önts rá finom szemcsés kristálycukrot és jól zárd le! Tökéletes lesz a következő sütikészítéskor vaníliás cukornak. Néha rázogasd meg, hogy jól átjárja a vanília aromája a cukrot.

Üdv,
Veruss

praniki
praniki / praniki Sun, 2013-03-31 01:24

Köszönöm Veruss a gyors válaszod! (És a tanácsokat! Holnap- azaz ma - megírom miként sikerült! )
Áldott húsvétot!
Üdv: Niki

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2013-03-31 14:07

Szia Niki!
Várom az eredményt :) Remélem, jól sikerül!
Neked is Áldott Húsvétot kívánok!
Üdv,
Veruss

Anetth
Anetth / Anetth Sat, 2013-03-30 15:40

Szia! Ha kakaósat szeretnék, mehet bele fekete kakaó? Nem nehezíti el? 2 evőkanálra gondoltam a tészta feléhez és úgy fonni. Szerinted?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2013-03-30 20:31

Szia Anetth!
Elnézést, hogy csak most írok, de nem voltam gép közelben. Ha kakaós tésztával szeretnéd készíteni, akkor, vagy eleve két tésztát készítesz és a kakaós tésztának szánt részbe a két kanálnyi lisztet kakaóval helyettesíted. Vagy ha már bedagasztottad a tésztát és jól összeállt, akkor az első kelesztés után elfelezed és egy pici vízzel elkevert kakaót beledolgozol. Ez utóbbi, valószínű tömörebb tészta lesz.
Üdv,
Veruss

Anetth
Anetth / Anetth Sun, 2013-03-31 10:09

Végül ketté vettem a tésztát, bele kevertem 2 ek kakaóport és azt a részt újra kidolgoztam egy kis plusz tejel meg vajjal. Nagyon jó lett. Köszönöm a receptet! Megtartom és mindig kísérletezgetek majd vele. Mazsola, aszalt gyümik...

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2013-03-31 14:09

Szia Anetth!
De jó, nagyon örülök, hogy végül jól sikerült! :)
Nagyon kellemes Húsvétot kívánok!
Üdv,
Veruss

millefleur
millefleur Sun, 2013-03-24 13:17

Kedves Veruss!

Múlt hét vasárnap sütöttem meg először mazsolával, nagyon-nagyon finom lett!!! Ez a finom kalács egész héten kitartott, pedig minden nap ettünk belőle a három gyerekkel! Sőt mára maradt egy kis vége, még azt is megfeleztük a férjemmel! Ma délután sütöm a jövő heti adagot és ezúton köszönöm Neked ezt a klassz receptet. Üdv: Ági

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2013-03-27 16:41

Kedves Ági!

Nagyon megtisztelő, hogy az én receptemet választottad és külön öröm számomra, hogy ilyen jó véleménnyel vagy róla!
További jó sütögetést kívánok! :)
Üdv,
Veruss

dadimami
dadimami Tue, 2013-01-22 23:21

Kedves Vera!
Amint megláttam a kalácsod fotóját, azt mondtam ez az! Nem is fiatal nagymamaként régóta sütök kalácsot, a családom általában elégedett vele, de én sosem egészen, a férjem is emlegeti a nagymamája kalácsát, amelyik foszlós volt, az enyém sosem, jó de nem foszlós, az sehogyan sem sikerült, még a foszlósnak nevezett kalácsrecept alapján sem lett az. A tiéden látszik is, így hát feltétlen mielőbb kipróbálom, az eredményről ígérem beszámolok, remélem sikerülni fog nekem is, bizakodóvá tesz a sok itt leírt köszönet és a dicséretek. Örök rejtély volt eddig számomra, hogy hogyan sikerül forma nélkül a fonott kalács úgy, hogy ne terüljön el a sütőlemezen, magas is legyen és a fonat szépen megmaradjon és sült legyen.
üdv: Margó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2014-04-23 10:43

Kedves Margó!
Az a helyzet, hogy én is formában sütöm, ezt írom is a receptben, mert így gyönyörű lesz a formája, és úgy, ahogy írod, nem terül el.
Ráadásul a tésztából két kisebb kalácsot készítek. Minden másnap sütök kenyeret is, de azt sem simán sütőlemezen, hanem formában, mert nem szeretem ha lapos a kenyér:) Szerintem, az a titka, hogy foszlós legyen, hogy alaposan kidolgozom a tésztát, és az első kelesztés után óvatosan, nem durván, nem meggyötörve, hanem csak finoman, átdolgozom a tésztát és újra hagyom megkelni, mielőtt megformázom. Akkor pedig alaposan megsodrom a rudakat, mielőtt összefonom.
És persze, miután betettem a formába, hagyom még kelni 15-20 percig és közvetlen sütés előtt kenem le tojássárgájával.
Remélem, ha kipróbálod nem fogsz csalódni és olyan lesz mint amilyet szeretnél!
Mindenképp írj, az eredményről, kíváncsi vagyok! :)

Ui. Itt leírok egy pár dolgot a kalácskészítési tapasztalataimról.
http://szilvasgomboc.cafeblog.hu/2011/05/21/variaciok-kalacsra/

Üdvözlettel,
Vera

flikflak
Flikflak / flikflak Sat, 2012-11-17 12:01

Szia,

ez a kalács szenzációs!!! :o)) Nagyon ízlett nekünk! A mai lazább és finomabb lett, mint a tegnapi (picit tovább kelesztettem) - de hát, gyakorlás teszi a mestert....
Nálunk teljesen "üresen" készült és cukor helyett kb. 15 dkg méz került bele. És hála az égnek nem én izzadtam, hanem a robotgép ;oPP Még szerencse, hogy anno kitalálták,hogy ezekkel a kanyargós végekkel felszerelve a lustább vagy kelttésztában sikertelenebb háziasszonykák dolgát egy szempillantás alatt meg tudják könnyíteni. Gyerekkoromban súlyos kudarcként éltem meg, hogy a kelttészta bizony nem megy.. Az enyém nem lesz oly sima és könnyű, teli van göcsörttel, mint a nokedlitészta ;-/ , a minta anyukámé volt, ami maga a tökély. Valahogy az én kezemnek ez nem ment. Kb. 20 év és meg mertem próbálni vajon végképp reménytelen eset vagyok kelttésztában? Akkor mi lesz a finom kakaós kalácsokkal, a beiglikkel?? (Én ezzel a kaláccsal kezdtem. Isteni finom, de sokkal időigényesebb. http://www.nosalty.hu/recept/makos-kakaos-kalacs-nalunk) De akkor is csak a jó kis habverőmbe tettem a keltes véget, kézzel azóta sem kísérleteztem. Azonban igen, hallani a kis "robika" hangján, hogy dógzik, dógzik, úgy izzad, mint a barom, mely után csak úgy vonszorog az eke a felrepedezett kiszáradt földben.. A vicc az, hogy ezt még mindig bírja, pedig az egyik gépem egy mákos torta készítésekor beadta a kulcsot, mert annyira sok tejjel felfőzött mákot akartam hozzákeverni, hogy az csuda-csuda fekete legyen, épp annyira, amennyire én a mákot imádom :o)
Visszakanyarodva a lényeghez:
Akit soha nem ért még sikerélmény kelt tészta készítésekor, ajánlom figyelmébe ezt a receptet és a robotgépet, mert eztán minden nap kalácsokat fog készíteni!!! Ugyanis végtelenül egyszerű és az eredmény épp olyan, amilyennek az ember a kalácsot elképzeli!

A nagyobbik kisfiam 22 hónapos és így fogyott el egy rúd a kalács elkészülte után 15 percen belül. Úgy, hogy felszeletelés után még hülnie is kellett.. A kis kópé rendes felnőtt adagot kebelezett be :o)))

Köszönjük a receptet!
flikflak

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2012-11-21 11:39

Szia Flikflak!

Nagyon örülök, hogy ennyire tetszik a receptem:-) Én is nagyon szeretem a konyhai gépeket, mivel sokkal több mindent tudok megcsinálni az alatt az idő alatt, míg a gépek dolgoznak. És több időt
tudok a családdal is tölteni, mert hamarabb elkészül minden.
A kelt tésztákat mindig a kenyérsütő géppel készítem, a házi tésztát pedig robot géppel. De olyan is előfordul, hogy kikapcsolódás képen, kézzel gyúrom, olyan feszültség levezetésként:-)

Üdv,
Veruss

d.zsoka
d.zsoka / d.zsoka Sat, 2012-06-30 19:23

Szia Veruss! Ez is a te recepted? Isteni, most csinálom harmadszorra. Párom választotta ki nem is olyan régen,hogy ezt csináljuk meg :) köszi a receptet ismét.

palice
palice / palice Mon, 2012-04-23 22:01

Sziasztok!
Nagyon jo a tesztajaval dolgozni es nagyon finom az ize is! Amilyen szep annyira finom is! :)
Ajanlom a kiprobalasra.
Udv,Alice.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2012-04-24 10:35

Kedves Alice!
Nagyon örülök, hogy kipróbáltad a receptet, és annak még inkább, hogy meg vagy vele elégedve! :)
Üdvözlettel,
Vera

382
finomliszt 60 dkg
élesztő 3 dkg
tojássárgája 2 db
tej 3 dl
barna cukor 3 ek
vaj 4 dkg
rum 1 ek
vanília 1 g
0 ízlés szerint
mazsola 1 marék
tojássárgája 1 db