Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Soktöltelékes pozsonyi bejgli

Soktöltelékes pozsonyi bejgli
Soktöltelékes pozsonyi bejgli
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az eddigi legjobb recept, amivel találkoztam. Annyira törik meg, amennyire kell, annyi töltelék van benne, amennyi kell, és isteni az íze. Nemcsak karácsonyra vagy húsvétra tudom ajánlani!

hozzávalók / 12 adag

Tészta készítése

Töltelék készítése

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta készítése

  1. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
  2. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk.
  3. Az élesztőt pici hideg tejben feloldjuk (igen, nincs kovász!).
  4. Az élesztős tejet beleöntjük a margarinnal elmorzsolt lisztbe, és a többi hozzávalóból laza, rugalmas tésztát gyúrunk (akár géppel is). Addig gyúrjuk, míg elválik az edény falától. Fontos, hogy a tésztát hűvös helyen készítsük, hiszen ez a fajta tészta a hideget szereti.
  5. Következik az érlelés, ami azt jeleni, hogy egy konyharuhával letakarjuk a tésztát, és hideg helyen pihentetjük (ez lehet hűtő, de egy hideg előszoba is megteszi).
  6. Ezt követi a tészta alakítása. Annak megfelelően, hogy negyed- vagy félkilós bejgliket akarunk, 140 g-os vagy 280 g-os darabokat vágunk (hiszen a bejgliben a tészta és a töltelék aránya 1:1. Tehát 140 g-os tésztához 140 g tölteléket veszünk. 140+140=280, de kb 30 g a veszteség, így jön ki a 250 g. A nagyobbnál ugyanez a helyzet).
  7. 1 cm vastagra nyújtjuk, rákenjük a tölteléket. A 4 oldalból csak azt az oldalt nem hajtjuk be, ahonnan elkezdjük feltekerni. Szorosan feltekerjük.
  8. A feltekert bejgli felületét először tojássárgájával kenjük, langyos helyen érleljük, és akkor jó, ha pici hajszálrepedések jelentek meg. Ezután fehérjével kenjük meg, és hűtőszekrényben szikkasztjuk.
  9. A félkilós bejgliket 200°C-on hosszabb, a negyed kilósokat 210°C-on rövidebb ideig sütjük.

Töltelék készítése

  1. Amíg pihen a tészta, elkészítjük a töltelé(keke)t. A vízből és a cukorból cukorszirupot főzünk. Forrástól számítva negyed óráig főzzük.
  2. Ezzel a sziruppal leöntjük a darált diót vagy darált mákot, amit ízlésünknek megfelelően ízesíthetünk citrom vagy narancshéjjal, fahéjjal vagy szegfűszeggel. Mazsolát is tehetünk bele. Ez a töltelék kerül bele a bejglibe.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 702
elküldve: 2
receptkönyvben: 34
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

sandraa

Mióta szakács: 2012.08.29.
11 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

bejgli, mákos bejgli, diós bejgli, pozsonyi bejgli

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

anidala
anidala Fri, 2016-12-23 23:19

Gyönyörű lett, sajnos nem szurkáltam meg, nem sűlt át teljesen, de pótoltam és kicsit visszatettem, hátha

969
finomliszt 100 dkg
vaj 40 dkg
porcukor 10 dkg
élesztő 2 dkg
2 dkg
tej 3 dl
tojássárgája 2 db
dió 50 dkg
cukor 25 dkg
víz 2 dl
mazsola 5 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
fahéj 1 dkg
szegfűszeg 1 dkg