r
Nosalty Logó

Gazdag püspökkenyér csokimázzal bevonva

Nosalty
Gazdag püspökkenyér csokimázzal bevonva
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Gyümölcskenyér

736
Kalória
9.8g
Fehérje
84.4g
Szénhidrát
41.1g
Zsír
45.6g
Víz
61.9g
Koleszterin
5.3g
Élelmi rost
56.2g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 23% Zsír

Gyümölcskenyér

Összesen 736 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 23% Zsír

Gyümölcskenyér

Összesen 5895 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 23% Zsír

Gyümölcskenyér

Összesen 401 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    41.1 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    523.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    93 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    101 mg
  • Foszfor
    203 mg
  • Nátrium
    103 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    84.4 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    45.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    166 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    162 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 736 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    78.7 g

Zsír

  • Összesen
    328.9 g
  • Telített zsírsav
    172 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    89 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    49 g
  • Koleszterin
    495 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4186.1 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    121 mg
  • Kálcium
    745 mg
  • Vas
    38 mg
  • Magnézium
    804 mg
  • Foszfor
    1623 mg
  • Nátrium
    826 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    675.6 g
  • Cukor
    449 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

Víz

  • Összesen
    364.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1328 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    191 micro
  • Kolin:
    133 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1293 micro
  • α-karotin
    28 micro
  • β-karotin
    418 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    206 micro
Összesen 5895 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    22.3 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    284.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.9 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    24.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    90 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 401 kcal

Elkészítés

Gyümölcskenyér

  1. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra, majd kikenünk vajjal és kibélelünk sütőpapírral egy hosszúkás (kenyér)sütőformát (vagy őzgerincet).
  2. Egy nagy tálban összekeverjük az aszalványokat, a kandírozott gyümölcsöket, a diót, a gesztenyét és a csokipasztillát. Hozzáadjuk a lisztet, egy csipet sót, a sütőport, egy citrom lereszelt héját, és elkeverjük. Felhasználásig félretesszük.
  3. A tojássárgákat a barna cukorral habosra keverjük, majd folyamatos kevergetés mellett óvatosan hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat is.
  4. A fehérjéket elkezdjük habbá verni egy csipet sóval, amikor már puha a habunk, hozzáadjuk a cukrot. Addig verjük, amíg selymes, fényes, kemény habunk nem lesz.
  5. A tojássárgájás krémhez adjuk a lisztes keveréket, és jó alaposan összeforgatjuk. Majd a tojásfehérjét is fokozatosan hozzáadjuk, kis adagokban, és finom, könnyed mozdulatokkal lazítjuk vele a masszát.
  6. Az előkészített sütőformába öntjük a masszát, elegyengetjük, kissé leütögetjük, és az előmelegített sütőben 50-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  7. Miután megsült, hagyjuk a formában kihűlni, majd egy rácsra borítjuk. Közben elkészítjük a csokimázat.
  8. Vízgőz fölött összeolvasztjuk a csokoládét a vajjal és a tejszínnel, majd spatula segítségével mindenhol bevonjuk vele a gyümölcskenyeret. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy a csokoládé rádermedjen.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A püspökkenyér egy tradicionális karácsonyi sütemény, aminek kötelező helye van az ünnepi asztalon, szorosan a zserbó és a bejgli mellett. A legtöbb országnak van saját verziója, például a német–osztrák stollen vagy az angolok méltán híres, bár kissé szokatlan karácsonyi pudingja. A tésztaalap készülhet kelt tésztából vagy akár a legegyszerűbb kevert tésztából is, a lényeg, hogy minél többféle aszalvány, kandírozott gyümölcs, citrusféle, olajos mag, melengető fűszer, sőt, még csokoládé is kerüljön bele. Utóbbi adja végső formáját: csodás csokoládémáz-köntösbe bújtatjuk! Jó pár nappal az ünnepek előtt el lehet készíteni, sokáig tárolható, és friss marad. Hűtőben vagy akár mélyhűtőben is eláll.

Nosalty stories

További receptek

Epres krémes házilag

A házi krémes bonyolultnak tűnhet, pedig abszolút nem az: ha pedig már egyszer elsajátítottuk a technikáját, szinte bármilyen ízű habkönnyű krémet a leveles lapok közé tölthetünk. ...

Lakos Benedek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek