Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancsos gesztenyelekvár

Narancsos gesztenyelekvár
Narancsos gesztenyelekvár
105 perc / előkészület: 60 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor elkezdtem kisfiam hozzátáplálását került elém életemben először úgy a gesztenye, hogy nem figurát akartam belőle faragni (majd biztos eljön az az idő is újra ;)). Egyik lekváros könyvemben láttam hasonló receptet, kicsit magamra formálva próbáltam hát ki egy lekvárt. Kemény munka volt a gesztenyét megpucolni, de megérte a fáradtságot, mert az év legjobb lekvárja készülhetett így el (pedig csináltam körülbelül húszfélét ;)). A megadott adagból 2-3 közepes üvegnyi lekvár lesz. 

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gesztenyéket mossuk meg, majd vagdaljunk keresztet a hegyesebb végébe. Minél mélyebben be tudjuk vágni, annál könnyebb lesz később pucolni.
  2. Közben vizet forralunk és amikor már lobog, beledobjuk a fahéjat és a gesztenyéket, majd körülbelül 40-45 percig főzzük őket, míg a bevágásnál jól szét nem nyílnak.
  3. A megfőtt gesztenyéket hideg víz alatt elkezdjük pucolni. Figyelem! Nagyon időigényes, ugyanis a vékony hártyától is minél jobban meg kell szabadítani, akkor állj neki, ha meg tudod csinálni, mert miután kihűlt a gesztenye, sokkal nehezebb lesz.
  4. A megtisztított gesztenyét 2,5 dl vízzel pürésítjük.
  5. A narancs héját belereszeljük, a levét kifacsarjuk és hozzáöntjük.
  6. Összekeverjük a cukrot és a dzsemfixet (de használhatunk a megadott cukormennyiség helyett ugyanannyi 2:1-es befőzőcukrot is), majd ezt is a gesztenyés masszához adjuk.
  7. Magas lángon forráspontig hevítjük, majd takarékon kb. 4-5 percig főzzük. A fenti mennyiségből közepesen folyós és nem túl édes lekvár készül, ha valaki édesebben, sűrűbben szereti több cukrot használjon, és főzze tovább a masszát.
  8. Még forrón sterilizált üvegbe öntjük, kupakját rácsavarjuk, majd pár percig fejre állítjuk, végül konyharuhába bugyolálva hagyjuk kihűlni.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 6 673
elküldve: 1
receptkönyvben: 141
elkészítve: 15/15
Facebookon megjelent: -

szakács

asztika

Mióta szakács: 2011.01.16.
24 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
nehézség: nehéz
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

gesztenyelekvár, gesztenyedzsem, gesztenyelekvár narancsosan

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mannusi
mannusi / mannusi Mon, 2017-10-02 20:11

Szia! Nagyon szeretném ajándékba megcsinálni. Tudnál segíteni abban, hogy ebből a mennyiségből kb. hány deci lesz? (Hány és mekkora üveget tudok megtölteni...) Előre is Köszönöm!

Barbacs
Barbacs Fri, 2014-12-19 15:24

A világ egyik legfinomabb lekvárja lett belőle! Tökéletes karácsonyi ajándék :)

huli68
huli68 Sat, 2014-12-13 20:45

"Csak" gesztenyepüréből csináltam, de vmi brutál finom lett!

piakistvanne
piakistvanne Mon, 2014-01-06 14:57

Szia!
Nagyon tetszik a gesztenyelekvárod naranccsal párosítva.Simán magába szoktam főzni,a külső héját nyersen pucolom ,igaz nem akármilyen meló,a utána forralok vizet és lobogó forró vízbe rakom a pucolt gesztenyét 2-3 percre,szűrőkanállal kiszedem és a hártyás részt gyorsan le lehet szedni egy része mire szedem ki magától lejön,ezután főzöm ezzel a 2.5 dl vízzel majd pürésítem.Legközelebb biztos megpróbálom naranccsal is.Köszi a receptet.

239
gesztenye 1 kg
nádcukor 20 dkg
narancs 1 közepes db
fahéjrúd 1 db
dzsemfix 1 csomag