Narancsos gesztenyelekvár
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 1% Zsír
Összesen
239
kcal
- 2% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 1% Zsír
Összesen
2882
kcal
- 2% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.5 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 126 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 35 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.3 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 57.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 53 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
Összesen
239
kcal
- 2% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.3 g
Zsír
-
Összesen 12.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1511.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 432 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 337 mg
-
Foszfor 415 mg
-
Nátrium 301 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 676.2 g
-
Cukor 228 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 687.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 503 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 639 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 21 micro
-
β-karotin 135 micro
-
β-crypt 220 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 245 micro
Összesen
2882
kcal
- 2% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.2 g
Zsír
-
Összesen 0.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 101.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 28 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.5 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 46.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 34 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
Összesen
194
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A gesztenyéket mossuk meg, majd vagdaljunk keresztet a hegyesebb végébe. Minél mélyebben be tudjuk vágni, annál könnyebb lesz később pucolni.
- Közben vizet forralunk és amikor már lobog, beledobjuk a fahéjat és a gesztenyéket, majd körülbelül 40-45 percig főzzük őket, míg a bevágásnál jól szét nem nyílnak.
- A megfőtt gesztenyéket hideg víz alatt elkezdjük pucolni. Figyelem! Nagyon időigényes, ugyanis a vékony hártyától is minél jobban meg kell szabadítani, akkor állj neki, ha meg tudod csinálni, mert miután kihűlt a gesztenye, sokkal nehezebb lesz.
- A megtisztított gesztenyét 2,5 dl vízzel pürésítjük.
- A narancs héját belereszeljük, a levét kifacsarjuk és hozzáöntjük.
- Összekeverjük a cukrot és a dzsemfixet (de használhatunk a megadott cukormennyiség helyett ugyanannyi 2:1-es befőzőcukrot is), majd ezt is a gesztenyés masszához adjuk.
- Magas lángon forráspontig hevítjük, majd takarékon kb. 4-5 percig főzzük. A fenti mennyiségből közepesen folyós és nem túl édes lekvár készül, ha valaki édesebben, sűrűbben szereti több cukrot használjon, és főzze tovább a masszát.
- Még forrón sterilizált üvegbe öntjük, kupakját rácsavarjuk, majd pár percig fejre állítjuk, végül konyharuhába bugyolálva hagyjuk kihűlni.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 131
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 9382
- Feltöltés dátuma: 2014. január 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Amikor elkezdtem kisfiam hozzátáplálását került elém életemben először úgy a gesztenye, hogy nem figurát akartam belőle faragni (majd biztos eljön az az idő is újra ;)). Egyik lekváros könyvemben láttam hasonló receptet, kicsit magamra formálva próbáltam hát ki egy lekvárt. Kemény munka volt a gesztenyét megpucolni, de megérte a fáradtságot, mert az év legjobb lekvárja készülhetett így el (pedig csináltam körülbelül húszfélét ;)). A megadott adagból 2-3 közepes üvegnyi lekvár lesz.