r
Nosalty Logó

Narancsos gesztenyelekvár

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Narancsos gesztenyelekvár
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 239 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 2882 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 194 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    126 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    35 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.3 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 239 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.3 g

Zsír

  • Összesen
    12.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1511.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    432 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    337 mg
  • Foszfor
    415 mg
  • Nátrium
    301 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    676.2 g
  • Cukor
    228 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    687.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    503 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    639 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    21 micro
  • β-karotin
    135 micro
  • β-crypt
    220 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    245 micro
Összesen 2882 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    101.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.5 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 194 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gesztenyéket mossuk meg, majd vagdaljunk keresztet a hegyesebb végébe. Minél mélyebben be tudjuk vágni, annál könnyebb lesz később pucolni.
  2. Közben vizet forralunk és amikor már lobog, beledobjuk a fahéjat és a gesztenyéket, majd körülbelül 40-45 percig főzzük őket, míg a bevágásnál jól szét nem nyílnak.
  3. A megfőtt gesztenyéket hideg víz alatt elkezdjük pucolni. Figyelem! Nagyon időigényes, ugyanis a vékony hártyától is minél jobban meg kell szabadítani, akkor állj neki, ha meg tudod csinálni, mert miután kihűlt a gesztenye, sokkal nehezebb lesz.
  4. A megtisztított gesztenyét 2,5 dl vízzel pürésítjük.
  5. A narancs héját belereszeljük, a levét kifacsarjuk és hozzáöntjük.
  6. Összekeverjük a cukrot és a dzsemfixet (de használhatunk a megadott cukormennyiség helyett ugyanannyi 2:1-es befőzőcukrot is), majd ezt is a gesztenyés masszához adjuk.
  7. Magas lángon forráspontig hevítjük, majd takarékon kb. 4-5 percig főzzük. A fenti mennyiségből közepesen folyós és nem túl édes lekvár készül, ha valaki édesebben, sűrűbben szereti több cukrot használjon, és főzze tovább a masszát.
  8. Még forrón sterilizált üvegbe öntjük, kupakját rácsavarjuk, majd pár percig fejre állítjuk, végül konyharuhába bugyolálva hagyjuk kihűlni.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 129
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 8895
  • Feltöltés dátuma: 2014. január 06.

Receptkategóriák

Amikor elkezdtem kisfiam hozzátáplálását került elém életemben először úgy a gesztenye, hogy nem figurát akartam belőle faragni (majd biztos eljön az az idő is újra ;)). Egyik lekváros könyvemben láttam hasonló receptet, kicsit magamra formálva próbáltam hát ki egy lekvárt. Kemény munka volt a gesztenyét megpucolni, de megérte a fáradtságot, mert az év legjobb lekvárja készülhetett így el (pedig csináltam körülbelül húszfélét ;)). A megadott adagból 2-3 közepes üvegnyi lekvár lesz. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek