r
Nosalty Logó

Sütőtökös-gombás-tejszínes csirkeragu

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
Sütőtökös-gombás-tejszínes csirkeragu
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 1511 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 6044 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 183 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    50.4 g

Zsír

  • Összesen
    99.5 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    311 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1644.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    106 mg
  • Kálcium
    206 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    157 mg
  • Foszfor
    710 mg
  • Nátrium
    452 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    107.6 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    441.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1187 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    38 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    313 micro
  • Kolin:
    176 mg
  • Retinol - A vitamin:
    605 micro
  • α-karotin
    880 micro
  • β-karotin
    4716 micro
  • β-crypt
    3645 micro
  • Likopin
    4602 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 1511 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    201.5 g

Zsír

  • Összesen
    398 g
  • Telített zsírsav
    191 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    158 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    1243 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6577.9 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    425 mg
  • Kálcium
    826 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    629 mg
  • Foszfor
    2841 mg
  • Nátrium
    1809 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    430.5 g
  • Cukor
    77 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    1766.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4749 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    34 mg
  • C vitamin:
    132 mg
  • D vitamin:
    154 micro
  • K vitamin:
    97 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    102 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1251 micro
  • Kolin:
    706 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2422 micro
  • α-karotin
    3521 micro
  • β-karotin
    18865 micro
  • β-crypt
    14578 micro
  • Likopin
    18409 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 6044 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    197.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    54 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    53 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    106 micro
  • β-karotin
    566 micro
  • β-crypt
    438 micro
  • Likopin
    552 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 183 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Első körben száraz serpenyőben lepirítjuk a gombaszeleteket, majd félretesszük őket.
  2. Ugyanebben a serpenyőben olívaolaj és vaj keverékén aranybarnára pirítjuk a csirkemellcsíkokat, és sóval, borssal ízesítjük. Miután kész, ezt is félretesszük.
  3. Szintén ebben a serpenyőben egy kevés olívaolajon lepirítjuk a sütőtökdarabokat. Sóval, borssal és zsályával ízesítjük, majd egy kevés juharsziruppal kissé megkaramellizáljuk az egészet. Ne főzzük nagyon szét, akkor jó, ha kissé ress marad. Vegyünk ki a sütőtökből egy jó adagot, és egy kevés (100ml) alaplé hozzáadásával pürésítsük simára botmixerrel. A többit tegyük külön felhasználásig.
  4. Miután megvagyunk az alapanyagok előkészítésével, még mindig ugyanebben a serpenyőben, olívaolaj és vaj keverékén pároljuk üvegesre a finomra aprított hagymát és fokhagymát.
  5. Erre jöhet a sűrített paradicsom, a frissen reszelt szerecsendió, a füstölt pirospaprika és még egy kis zsálya (ízlés szerint). Pirítsuk pár percig, majd öntsük föl a maradék alaplével, és főzzük 10 percig. Majd az egész alapot pürésítsük simára botmixerrel, és adjuk hozzá a szobahőmérsékletű tejszínt, amivel pár percig főzzük.
  6. Végül jöhetnek bele az előpirított hozzávalók: a csirkemellcsíkok, a sütőtök és a gomba. Az egészet fedő alatt pároljuk 10 percig, majd az utolsó 1-2 percben hozzáadunk egy marék felkockázott, jéghideg vajat, és elkeverjük a szósszal. Ettől még krémesebb és gazdagabb lesz a mártás.
  7. Tálaláskor hintsük meg az tetejét friss zsályával, és rizzsel vagy tésztával kínáljuk.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 44
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 2526
  • Feltöltés dátuma: 2023. november 06.

Ajánló

Ha nem kedvelitek a zsályát, helyette használhattok más fűszert is: megy hozzá a rozmaring, a kakukkfű vagy a majoránna is.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sütőtökös-gombás-tejszínes csirkeragu
Gerzsenyi Flóra 378 recept

Ebben a receptben a szerencsés csirkemellcsíkok egy nagyon krémes, gombás-sütőtökös mártásban lubickolhatnak. A csirkemellet aranyszínűre és szaftosra sütjük, és egy gazdag tejszínes mártásban főzzük készre gombával és ress sütőtökdarabokkal, majd ízlés szerint tésztával vagy rizzsel tálaljuk. Több folyamatból fog összeállni az étel, fontos lépés az alapanyagok kellő lepiritása, hogy isteni pörzsanyagokat kapjunk. Az egész egy serpenyőben készül, ráadásnak pedig friss zsályával és egy nagy adag parmezánnal extrázzuk. Gazdag, krémes és szuper kiadós, randira vagy családi vacsira tuti befutó recept.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek