r
Nosalty Logó

Pulyka Wellington módra

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Hering András
Ünnepi asztalon a pulyka Wellington módra étel karácsonykor
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 16% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 914 kcal
  • 16% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 3655 kcal
  • 16% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 169 kcal
  • 16% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    71.7 g

Zsír

  • Összesen
    47.7 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    193 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2092 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    517 mg
  • Nátrium
    1389 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    300.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 914 kcal
  • 16% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    286.8 g

Zsír

  • Összesen
    190.9 g
  • Telített zsírsav
    69 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    770 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8368 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    244 mg
  • Kálcium
    202 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    264 mg
  • Foszfor
    2069 mg
  • Nátrium
    5555 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    173.9 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    1201.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    94 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    74 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    59 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    192 micro
  • Kolin:
    240 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    262 micro
Összesen 3655 kcal
  • 16% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    386 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    256 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 169 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tisztítsuk meg a pulykamellet, majd sózzuk és borsozzuk meg. Ha nagyobb darab vagy több vékonyra szeletelt pulykamellünk van, kötözzük össze hengeralakúra.
  2. Egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, és minden oldalán pirítsuk meg a pulykát, hogy szép kérget kapjon. Tegyük félre hűlni.
  3. A gombás töltelékhez (duxelles) aprítsuk fel nagyon apróra a gombát (nyugodtan tehetjük késes aprítógépbe is), a vöröshagymát és fokhagymát is. A serpenyőben, kevés olajon, közepes lángon pároljuk puhára a hagymát, majd adjuk hozzá a gombát és fokhagymát. Főzzük addig, amíg a gombából elpárolog a nedvesség, és krémes állagú lesz. Ízesítsük egy kis konyakkal vagy sherryvel, kakukkfűvel, rozmaringgal sóval és borssal. Hagyjuk kihűlni a gombás keveréket.
  4. Egy üres és tiszta munkafelületen terítsünk ki egy nagy darab frissentartó fóliát. Fektessük rá a sonkaszeleteket úgy, hogy kissé fedjék egymást. Egyenletesen oszlassuk el a gombás keveréket a sonka tetején. Ha összekötöztük a pulykát, vágjuk le róla kötözőanyagot, majd kenjük be a kihűlt pulykamellet vékony réteg dijoni mustárral, végül helyezd a gombás-sonkás réteg közepére.
  5. A fólia segítségével szorosan tekerjük fel a sonkás-gombás réteget a pulyka köré. Győződjünk meg róla, hogy teljesen befedi a húst. Tegyük a hűtőbe 20-30 percre, hogy megszilárduljon.
  6. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a leveles tésztát úgy, hogy elég nagy legyen a pulyka becsomagolásához. Vegyük ki a fóliából a pulykát, és helyezzük a tészta közepére. Hajtsuk rá a tésztát, ügyelve arra, hogy mindenhol jól záródjon. A széleket nyomkodjuk össze, és távolítsuk el a felesleges tésztát.
  7. Tegyük a betekergetett pulykát sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük meg a tetejét felvert tojással, hogy szép aranybarnára süljön. Villával vagy késsel díszítsük a tésztát, ha szeretnénk.
  8. Előmelegített sütőben süssük 200 °C-on kb. 30-40 percig, vagy amíg a tészta aranybarnára sül, és a pulyka átsül (húshőmérővel ellenőrizve a belső hőmérsékletnek kb. 75 °C-nak kell lennie).
  9. Hagyjuk a Wellington-pulykát 10 percig pihenni szeletelés előtt, hogy a szaftok szépen eloszoljanak. Tálaljuk szeletekre vágva, például zöldségekkel, burgonyapürével vagy friss salátával. Készítsünk hozzá barna mártást vagy vörösboros áfonya mártást.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 19
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 189
  • Össznézettség: 3820
  • Feltöltés dátuma: 2024. december 07.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi előételek

Receptjellemzők

Pulyka Wellington módra
Hering András 191 recept

A pulyka Wellington módra egy elegáns és különleges étel, amely a klasszikus Beef Wellington receptjének egy szárnyas húsból készült változata. Lényege, hogy a pulykamellfilét ízletes töltelékkel (általában gombás-hagymás pürével, azaz duxelles-szel) vonják be, majd sonkával burkolják, és végül leveles tésztába csomagolva aranybarnára sütik. A végeredmény egy kívül ropogós, belül szaftos és ízes fogás, amely látványos és ünnepi tálalásra alkalmas. A pulyka Wellington szeletekre vágva kerül az asztalra, így láthatóvá válik a rétegek szépsége: a ropogós tészta, a sonka, a gombás töltelék és a pulykahús. Általában ünnepi ételként kínálják, például karácsonyi vagy családi összejöveteleken. Köretként párolt zöldségekkel, burgonyapürével vagy salátával tálalják. Ez az étel elegáns alternatívája a hagyományos sült pulykának, különösen akkor, ha egy kicsit különlegesebb fogást szeretnél az asztalra varázsolni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...