r
Nosalty Logó

Húsvéti édes zsemle

Gizi
Húsvéti édes zsemle

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

A kereszt hozzávalói:

A máz hozzávalói:

277
Kalória
6.2g
Fehérje
52g
Szénhidrát
4.5g
Zsír
23.7g
Víz
30.6g
Koleszterin
2.3g
Élelmi rost
16.9g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Hozzávalók a tésztához:

A kereszt hozzávalói:

A máz hozzávalói:

Összesen 277 kcal
  • 7% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Hozzávalók a tésztához:

A kereszt hozzávalói:

A máz hozzávalói:

Összesen 2212 kcal
  • 7% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Hozzávalók a tésztához:

A kereszt hozzávalói:

A máz hozzávalói:

Összesen 259 kcal
  • 7% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    161.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    52 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    23.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    141 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 277 kcal
  • 7% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    49.6 g

Zsír

  • Összesen
    36.4 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    245 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1295 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    135 mg
  • Kálcium
    303 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    107 mg
  • Foszfor
    563 mg
  • Nátrium
    173 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    415.9 g
  • Cukor
    135 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    189.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    373 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    238 micro
  • Kolin:
    196 mg
  • Retinol - A vitamin:
    279 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1129 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    307 micro
Összesen 2212 kcal
  • 7% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    152.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    49 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    22.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    44 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    133 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 259 kcal

Elkészítés

Hozzávalók a tésztához:

  1. Az olvasztott vajat keverjük össze a langyos tejjel, az egész tojással, a reszelt citrom és narancs héjjal, valamint a friss élesztővel. Ezután öntsük bele a keverőtálba.
  2. A lisztet keverjük össze a porcukorral, a mézes sütemény fűszerkeverékkel, (v. őrölt fahéjjal) egy csipet sóval, és az apróra vágott aszalt áfonyával, és sárgabarackkal.
  3. Ezután a lisztes keveréket kanalazzuk rá a folyékony hozzávalókra, majd dagasszuk meg a tésztát (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát).
  4. Amikor megdagasztottuk akkor tegyük át a tésztát egy kilisztezett kelesztő tálba, majd langyos helyen kelesszük egy órán át.
  5. A megkelt tésztát ezután osszuk el 8 részre, majd formázzuk meg a zsemléket.
  6. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól távolabb, helyezzük rá a megformázott zsemléket (sütés közben nagyra nőnek a zsemlék).

A kereszt hozzávalói:

  1. A lisztet keverjük simára annyi vízzel, hogy egy sűrűbb masszát kapjunk (a vizet apránként adagoljuk hozzá, nehogy túl híg legyen).
  2. A sűrűbb masszát töltsük bele egy nejlonzacskóba, majd a sarkára vágjunk egy kicsi lyukat.
  3. Ezután rajzoljunk keresztet minden zsemlére.
  4. A sütő egyik sarkába tegyünk egy edénybe vizet, majd melegítsük elő. Ezután helyezzük be a tepsit, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt süssük a zsemléket szép barnára (ha nagyon elkezdene barnulni a teteje, akkor takarjuk le egy sütőpapírral a sütés végéig).

A máz hozzávalói:

  1. A vízből és a cukorból pár perc alatt főzzünk szirupot.
  2. A sütőből kivett forró zsemléket kenjük le a sziruppal, majd hagyjuk teljesen kihűlni (nem árt ha pár órát hagyjuk állni tálalás előtt, hogy a szirupot beszívja a zsemle, mert különben kissé ragacsos marad).

Recept infó

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek