r
Nosalty Logó

Kötbullar, a legfinomabb svéd húsgolyó vörösboros mártással és áfonyaszósszal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Kötbullar, a legfinomabb svéd húsgolyó vörösboros mártással és áfonyaszósszal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
185 °C
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 6% Zsír

húsgolyó

vörösboros mártás

hamis áfonyaszósz

Összesen 638 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 6% Zsír

húsgolyó

vörösboros mártás

hamis áfonyaszósz

Összesen 3821 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 6% Zsír

húsgolyó

vörösboros mártás

hamis áfonyaszósz

Összesen 141 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.1 g

Zsír

  • Összesen
    24.9 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    170 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    919.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    423 mg
  • Nátrium
    312 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.5 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    266.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    167 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 638 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    228.7 g

Zsír

  • Összesen
    149.7 g
  • Telített zsírsav
    68 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    55 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    1022 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5514.3 g
  • Cink
    30 mg
  • Szelén
    300 mg
  • Kálcium
    409 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    345 mg
  • Foszfor
    2538 mg
  • Nátrium
    1869 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    339.3 g
  • Cukor
    233 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    1597.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    660 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    25 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    176 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    64 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    1001 mg
  • Retinol - A vitamin:
    650 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    124 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    279 micro
Összesen 3821 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    203.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.5 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 141 kcal

Hozzávalók

húsgolyó

vörösboros mártás

hamis áfonyaszósz

Elkészítés

húsgolyó

  1. A húsgombócok hozzávalóit egy nagy keverőtálba kimérjük, majd kézzel vagy spatulával nagyon alaposan összedolgozzuk. A végeredmény egy nagyon lágy, de jól formázható massza - nekem nem volt szükségem semmi plusz hozzávalóra, de ha nagyon nem akarna összeállni a pép, kevés zsemlemorzsával rásegíthetünk (sok múlik a hús víztartalmán).
  2. A tésztából dió méretű golyókat gombócozunk, amiket sütőedénybe sorakoztatunk - nekem 35 gombócom lett, ami két közepes méretű edénybe fért bele. Azért tegyük edénybe és ne tepsire, mert a húsgolyókból kisülő szaftot is fel fogjuk használni, amit könyebb egy edényből kikaparni.
  3. 185 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ahol 30 perc alatt készre sütjük.
  4. A kész húsgolyókat szedjük át egy tányérra és fedjük le, a kisült szaftot pedig öntsük/kanalazzuk egy serpenyőbe.

vörösboros mártás

  1. A serpenyőbe kanalazott zsiradékra szórjuk a lisztet és világosbarnára pirított rántást készítünk belőle. Ráöntjük a vörösbort és a kávét (ettől picit kesernyés lesz és szép színt kap), majd az alaplevet is, és elforraljuk az alkoholt belőle.
  2. Ha már kellően visszaredukálódott a mártás (erre szükség esetén kevés keményítővel is rásegíthetünk), hozzáadjuk az áfonyalekvárt és a habtejszínt és kb. 5 percet forraljuk így.
  3. Végül visszapakoljuk bele a húsgolyókat, és annyira összemelegítjük, hogy átmelegedjenek a golyók.
  4. Friss burgonyapürével, áfonyalekvárral és svéd uborkasalátával tálaljuk.

hamis áfonyaszósz

  1. A cukorból és a vízből szirupot főzünk, majd beledobjuk az aszalt vörösáfonyát, hozzáöntjük a vörösbort, és alacsony lángon főzzük kb. egy óra hosszan. Ezalatt az aszalt áfonya szépen megpuhul és remek íze lesz. Ha szükséges, pótoljuk közben a vizet, de fontos, hogy a végén kevés folyadék maradjon csak rajta.
  2. Az áfonyás keverék kb. kétharmadát ezután turmixoljuk krémesre a citromlével, majd forgassuk bele a maradék főtt vörösáfonyát.
  3. Ezt használhatjuk a mártásba lekvár helyett, illetve ezzel tálaljuk a kész húsgolyókat.
  • Sütés hőfoka: 185 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 320
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 50
  • Össznézettség: 14196
  • Feltöltés dátuma: 2023. július 24.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kötbullar, a legfinomabb svéd húsgolyó vörösboros mártással és áfonyaszósszal
Rosanics Petra 316 recept

Nem véletlenül terjedt el világszerte a svédek híres húsgolyója, a kötbullar, hiszen egy remekül fűszerezett, remek állagú húsételről van szó. A gombócokat ízben és állagban is remekül kiegészítik hagyományos kísérői, a barnamártás, az áfonyaszósz és a krémes burgonyapüré, ha pedig még uborkasaláta is akad otthon, akkor már tényleg egy svéd fogadóban érezhetjük magunkat. A tökéletes gombócokhoz érdemes marha- és sertéshúst vegyesen használni, a krémességről kevés tejszínhab, míg a massza egyben maradásáról kevés főtt burgonya gondoskodik. Sajnos a svédeknél használt vörösáfonyaszószt nem lehet itthon reprodukálni, viszont aszalt áfonyából nagyon ízes szószt készíthetünk, amiből ráadásul a mártásba is tudunk tenni. A mártásba emellett nálam kevés vörösbor is került, mert Svédországban így kóstoltam, és mert remekül ál a bor íze a húsgolyóknak.

Hozzávalók

húsgolyó

vörösboros mártás

hamis áfonyaszósz

Címlapról ajánljuk

További cikkek